Evo kako izgleda unutrašnjost državnog zatvora u Istočnom Sarajevu (Video)


Evo kako izgleda unutrašnjost državnog zatvora u Istočnom Sarajevu (Video)

U Vojkovićima kod Istočnog Sarajeva danas je zvanično otvoren prvi državni zatvor, a Ministarstvo pravde BiH objavilo je fotografije i snimak na kojima se vidi njegova unutrašnjost.

Svečanu vrpcu presjekli su Josip Grubeša, ministar pravde BiH i Johan Satler, šef delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik Evropske unije.

Glavni izvor finansiranja projekta bio je kredit Razvojne banke Savjeta Evrope u iznosu od 19,3 miliona evra, a BiH je uložila 6,45 miliona evra. Projekat je finansiran i sredstvima granta IPA i Kraljevine Švedske u iznosu od dva miliona evra, donacijom Evropske unije od 9,15 miliona evra, tehničkom pomoći Evropske komisije od 1,7 miliona evra, te donacijom SAD-a u iznosu od 200 000 evra.

Zatvor se prostire na 24 000 metara kvadratnih i ima 350 ćelija.

Na svečanom otvaranju je istaknuto da je riječ o najsigurnijoj zatvorskoj ustanovi u regionu, koja je opremljena visoko sofisticiranom opremom koja zadovoljava uslove zatvora visokog stepena bezbjednosti.

Zatvor će s radom početi u avgustu, a prvi zatvorenici očekuju se u septembru. Kazne će ovdje služiti najteži prestupnici, a koje je izrekao Sud Bosne i Hercegovine.

VIDEO:


Izvor: Infomedia Balkan

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks