Evo kako Instagram algoritam funkcioniše od 2021. godine?


Evo kako Instagram algoritam funkcioniše od 2021. godine?

,,Kako zapravo funkcioniše Instagram algoritam?" Ovo je pitanje koje je izazvalo veliku zabunu otkako je Instagram počeo da buni svoje korisnike svojim prikazima, a u nastavku vam donosimo par objašnjenja kako Instagram algoritam funkcioniše za postove fida, storija, "search-a" i IGTV video zapisa.

Ako ste redovan korisnik Instagrama, znate da se algoritam može ponašati na misteriozne načine, ali kada jednom shvatite kako neuhvatljivi algoritam zapravo funkcioniše, možete prilagoditi svoju strategiju sadržaja da radi uz nju.

Evo svega što treba da znate:

Kako Instagram algoritam funkcioniše za objave, kada su u pitanju "feedovi" u 2021. godini.  Prema Instagramu, postoji 6 ključnih faktora koji utiču na Instagram algoritam kada je u pitanju feed: 

- Interesi, veza između naloga, pravovremenost, frekvencija, praćenje i upotreba.

Vaš Instagram feed se ne zasniva samo na tome koga pratite, već se zasniva i na nalozima i vrstama postova koji su vam se u prošlosti sviđali.

Što više Instagram algoritam misli da će vam se „svideti“ određena vrsta posta, to će se više pojaviti u vašem fidu.

U osnovi, ono što vidite u svom Instagram feedu je kombinacija svih vaših Instagram ponašanja. Nalozi s kojima najviše komunicirate, ljudi sa kojima ste označeni na fotografijama i, naravno, vrsta postova koji vam se sviđaju i koji ih komentarišete.

Zbog toga je stalno prikazivanje na Instagramu toliko važno.

Šalje pozitivne signale algoritmu Instagram - i pruža vašoj publici više mogućnosti za interakciju sa vašim sadržajem.

Prema Instagramu, najvažniji angažmani za rangiranje fida su komentari, sviđanja, ponovna deljenja i prikazi video snimaka, što je zaista korisno znati dok planirate svoj sadržaj i natpise.

Instagram algoritam želi da prioritet posta objavljenih od prijatelja, porodice i naloga do kojih vam je stalo.

Dakle, da bi vam Instagram pokazao šta želite (šta zaista, zaista želite), algoritam koristi vaše interakcije da sastavi ko vam je najbliži.

Ne samo da algoritam obraća pažnju na to koliko angažmana dobija vaša objava na Instagramu, već takođe gleda i na to koliko je davno fotografija postavljena.

Instagram algoritam brine o tome kada ste postavili, jer uvek želi da vam posluži najnovije, najzanimljivije postove.

Koliko često otvarate aplikaciju Instagram? Ako ste česti klizač, vaš fid će izgledati hronološki jer Instagram pokušava da vam prikaže najbolje postove od vaše poslednje posete.

Ako ređe proveravate aplikaciju Instagram, vaš fid će biti sortiran po onome što Instagram misli da će vam se svideti, umesto hronološki.

Ako pratite mnogo ljudi, Instagram ima više opcija na izbor, tako da verovatno nećete videti sve postove sa svakog naloga.

U vezi s tim, moglo bi vredeti sistematsko uklanjanje neaktivnih folovera.

Ako je veliki procenat vaših sledbenika neaktivan, mogli bi da nanesu više štete nego koristi za algoritamsko rangiranje vašeg naloga.

Ako provodite puno vremena na Instagramu, videćete više postova kako Instagram bude dublje kopao po svom katalogu.

Ako provedete dovoljno vremena na Instagramu, možete čak i da ostanete bez novog sadržaja za gledanje. Jednom kada se to dogodi, algoritam će vam poslužiti predloženi sadržaj sa novih naloga - na osnovu vaših prethodnih interakcija.

Međutim, ako svakodnevno provodite samo nekoliko minuta u aplikaciji, iz algoritma ćete samo dobiti najvažnije trenutke dana.

Izvor: idjtv.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter