Evo kako da kod kuće očistite laptop i uklonite njegove neprijatne mirise


Evo kako da kod kuće očistite laptop i uklonite njegove neprijatne mirise

Cilj je spriječiti nakupljanje prašine tokom vremena, što može uzrokovati pregrijavanje laptopa

Budući da laptop svakodnevno koristimo on i te kako može biti prljav jer se u njemu lako skuplja prašina, prljavština i masnoća. Kada očistite svoj laptop prema sljedećim savjetima imaćete osjećaj kao da ste ga tek kupili.

Dakle, tipke će biti čiste, ekran bez mrlja a vi ćete se zaljubiti u vaš stari laptop.

“Nije potrebno mnogo za čišćenje računara, sve što vam je potrebno jesu mikrofiber krpe, štapići za uši, kompresovani zrak. Kada je alkohol u pitanju idealan je 90 - procentni, medicinski alkohol, koji neće oštetiti unutrašnje komponente”, rekla je Džoli Ker, saradnica u New York Timesu i stručnjak za čišćenje.

Savjetuje i da se ne zamarate sa kupovinom sredstava koji se koriste isključivo za čišćenje tehnike jer su ona precijenjena u poređenju sa onim što imate kod kuće.

“Kada prikupite sve što vam je potrebno prvo očistite unutrašnjost laptopa. Kompresovani vazduh ukloniće mrvice i dlake, nakon čega bi trebalo da pređete na vanjsku stranu računara”, savjetuje ona.

Ako ste dobro održavali vaš laptop možda ga nećete morati otvarati. Isključite ga iz struje i izvadite bateriju. Vazduhom izduvajte sve sa spoljne strane, a onda ga usmjerite prema unutra, prema tastaturi i ekranu, i svim rupicama, ventilacijskim otvorima i USB priključcima, savjeti su saradnice New York Timesa.

“Vazduh puštajte samo nekoliko sekundi da se ne bi stvorila vlaga koja se onda akumulira unutar lapotopa.

Cilj je spriječiti nakupljanje prašine tokom vremena, što može uzrokovati pregrijavanje laptopa. Pušači i vlasnici kućnih ljubimaca treba češće da čiste laptop iznutra jer je kod njih mnogo češće nakupljanje prašine, dima i dlaka”, kaže Kerr.

Potom ga obrišite sa spoljašnje strane. To je onaj zabavni dio čišćenja laptopa.

“Ono što je važno jeste da sredstva za čišćenje nikada ne stavljate direktno na laptop već na krpu koju ćete koristiti za čišćenje. Na krpu od mikrofibera stavite nekoliko kapljica alkohola i prebrišite tastaturu laptopa.

Za razmake između slova možete koristiti i štapiće za uši”, preporuke se Kerove koja poručuje i da bi ekran trebalo čistiti krpom od mikrofibera koja bi trebalo da riješi probleme. No, ukoliko je ekran i previše prljav na krpu nanesite i malo vode.

Možda najzanimljiviji od svih savjeta je onaj za neprijatan miris laptopa...

“Ukoliko vaš laptop neugodno miriše, pogotovo je to osjetno kod pušača, za to će vam pomoći prirodni mirisi kao što je mačiji pijesak. Dakle, stavite laptop u vreću u koju ste nasuli šolju mačjeg pijeska i ostavite ga tako zatvorenog 24 do 48 sati. Na ovaj način riješićete se neugodnih mirisa vašeg lapotpa”, poručuje Ker.

 

Izvor: New York Timesa.