Evo kako će glasati zaraženi građani i oni u izolaciji i koji broj trebaju pozvati

Evo kako će glasati zaraženi građani i oni u izolaciji i koji broj trebaju pozvati

Od lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, dijeli nas još 6 dana i ono što već sada znamo jeste da će biti održani u specifičnim epidemiološkim uslovimaa uzrokovanim pandemijom novog korona virusa.

S tim u vezi Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine  usvojila je u utorak 3. novembra na hitnoj sjednici dopune pravilnika o glasanju, kojim je osobama koje su u izolaciji zbog korona virusa omogućeno glasanje.

Osobe koje su u izolaciji, a nemaju urađen akt nadležnog organa ili medicinski nalaz, moći će glasati iz svojih domova uvidom i na osnovu izrečene mjere o izolaciji, rečeno je na sjednici CIK-a.

Takođe je iz ove institucije pojašnjeno da se ova odluka odnosi ne samo na osobe koje su zaražene, nego i osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženim osobama pa su zbog toga u izolaciji. Obzirom da je riječ o osobama koje se nalaze na biračkim spiskovima, ali se zbog novonastale situacije ne mogu kretati, potrebno je da se registruju, tačnije da se jave svojoj opštinskoj, gradskoj izbornoj komisiji i da podnesu zahtjev kako bi posebni mobilni tim došao na kućnu adresu i omogućio takvom biraču da obavi glasanje. 

Danas su se oglasili  i kandidati za odbornike iz Narodnog pokreta "Banjaluka zove" objavljujući i na koji broj to pravo mogu ostvariti građani banjaluke - 051/244-531. Znači svi građani koji su pozitivni na kovid virus, a hospitalizovani su ili su na kućnom liječenju, kao i oni kojima su propisane preventivne mjere izolacije, mogu se prijaviti za glasanje, tj. dolazak mobilnog tima na adresu trenutnog boravišta (kuća/bolnica). Uslov je, podsjećaju posjedovanje ljekarskog nalaza da ste pozitivni, ili potvrde o propisanoj izolaciji. 

Piše: T. Čalić

Izvor: 6yka.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks