Evo gdje će i kada biti sahranjen deda Đorđe, čuvar srpskog groblja -Zejtinlik- u Solunu


Evo gdje će i kada biti sahranjen deda Đorđe, čuvar srpskog groblja -Zejtinlik- u Solunu

Srbija će ispuniti poslednju želju najpoznatijeg čuvara Zejtinlika deda Đorđa da bude sahranjen upravo na tom srpskom groblju u Solunu, pored oca, dede i naših vojnika, saznaje Kurir.

Đorđe Mihailović, čuvar srpskog groblja "Zejtinlik" u Solunu, biće sahranjen u četvrtak i najverovatnije na dedinoj i očevoj parceli na Zejtinliku.

Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova, rekao je za Kurir da je deda Đorđe biti sahranjen u četvrtak.

- Najverovatnije će počivati na dedinoj i očevoj parceli - kratko je rekao Dačić.

Podsetimo, Đorđe Mihailović preminuo je juče u 96. godini, a tužnu vest saopštio je ministar spoljnjih poslova Srbije.

- Još jedna tužna vest danas - u 17:30 časova, u 96. godini umro je čika Đorđe Mihailović, čuvar "Zejtinlika", srpskog groblja u Solunu. Bio je treća generacija čuvara srpske istorije i grobova srpskih junaka. Životna želja mu je bila da dobije srpski pasoš i ta želja mu je ispunjena. Iskreno saučešće porodici i svim prijateljima. Neka mu je večna slava - napisao je Dačić na Instagramu.

Đorđe je rođen 1. maja 1928. Bio je treća muška glava ove srpske porodice iz Crne Gore koja više od 100 godina zadužuje Srbiju i Srbe.

- Istorija porodice Mihailović počinje sa mojim dedom, koji po završetku rata ostaje ovde, u Solunu. Deda Savo bio je prvi čuvar Zejtinlika, pa zatim moj otac i onda ja. Ceo život sam proveo na groblju - rekao je deka Đorđe pre dva meseca za Kurir.

Od 1961, po smrti oca, i sam je postao čuvar groblja.

- Dolazili su vojnici - veterani rata da zapale sveće svojim stradalim drugovima, braći, kumovima... Kasnije, kako su godine prolazile, a oni poumirali, počeli su da dolaze njihovi potomci - prisećao se deka Đorđe.

Žalio je što Mihailovići više neće "pored junaka 'oditi". Sina, kako je govorio, bog mu ne dade. Ćerka je tu, ali za posao čuvara, rekao je, treba muška snaga.

Tako se danas završila jedna era, jer nema više Mihailovića koji bi mogli da na "Zejtinliku" naslede deka Đorđa.

Foto naslovna: Kurir/Privatna arhiva
Izvor: Kurir/rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter