EU poslala inspekciju u fabriku vakcina AstraZeneca


EU poslala inspekciju u fabriku vakcina AstraZeneca

Evropski zvaničnici žele utvrditi da li je smanjenje isporuka izazvano problemima u proizvodnji ili se vakcine šalju u Britaniju.

Belgijski inspektori poslani su u fabriku AstraZenece u toj zemlji kako bi provjerili da li je najavljeno smanjenje isporuka Evropskoj uniji zaista izazvano problemima u proizvodnji ili se vakcine šalju u Veliku Britaniju.

Na zahtjev Evropske unije, belgijska medicinska agencija pokrenula je istragu u postrojenju AstraZenece nedaleko od Brisela, zbog eskalacije u smanjenju isporuka vakcina za Evropsku uniju.

Prva posjeta zvaničnika belgijske medicinske agencije završena je juče u postrojenju Seneffe, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Belgije.

Uzorci i zapisi uzeti su iz fabrike, a dalja inspekcija biće obavljena narednih dana, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Istragu je zahtijevala Evropska unija, koja sumnja u objašnjenje AstraZenece o očekivanom smanjenju isporuke vakcine za evropski blok.

Mišel najavio pravne korake

AstraZeneca je saopštila da će biti u mogućnosti isporučiti zemljama EU-a samo 25 posto od 100 miliona doza, koje su bile očekivane do kraja marta, zbog problema u belgijskoj fabrici koja je u posjedu francuske naučne kompanije Novasep.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Mišel rekao je da bi Unija trebala upotrebiti sva pravna sredstva da osigura da joj budu isporučene naručene vakcine, ukoliko razgovori sa proizvođačima budu neuspješni.

Sinoć su nastavljeni razgovori EU-a i kompanije iz Velike Britanije nakon kojih je rečeno, bez otkrivanja bilo kakvih detalja, da će se raditi zajedno na rješavanju problema u snabdijevanju.

Nakon što je Evropska unija zatražila da joj se isporuče plaćene vakcine ili da se preusmjere iz Velike Britanije, zvanični London poručio je AstraZeneci da i oni moraju dobiti doze koje su naručili i platili.

Evropska agencija za lijekove treba odobriti vakcinu AstraZenece u februaru.

Izvor: Agencije

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks