Četiri godine bijeljinski Osnovni sud nije sposoban presuditi u radnom sporu: Falsifikovan potpis radnika (Dok.)

Četiri godine bijeljinski Osnovni sud nije sposoban presuditi u radnom sporu: Falsifikovan potpis radnika (Dok.)

Gerila info je 15. februara objavila da Osnovni sud u Bijeljini nakon gotovo četiri godine nije u stanju da riješi predmet u kojem u radnom sporu radnik tuži firmu za neisplaćene plate, doprinose, bonuse kao proviziju za prodatu robu kao i za krivotvorenje potpisa.

Dragan Jokić iz Banjaluke je tužio bijeljinsku firmu Lupo Home Line zbog neisplaćenih plata, doprinosa, provizija ali i zbog krivotvorenja njegovog potpisa na raskidu ugovora o radu koji mu je poslan poštom na kućnu adresu. Jokić nikada nije potpisao otkaz a vještak Forenzičkog centra za vještačenje dokumenata iz Banjaluke na sudu je svjedočio kako je došlo do krivotvorenja Jokićevog potpisa.

Pored što je utvrđeno krivotvorenje Jokićevog potpisa na rješenju o otkazu ugovora o radu utvrđeno je i da je njegov potpis falsifikovan i na izjavi kojom on navodno priznaje da je firmu oštetio za 70 000 maraka i kojom se obavezuje da će taj iznos vratiti firmi Lupo Home Line iz Bijeljine.

Iako je vještak utvrdio lažiranje potpisa a Sud prihvatio njegovo vještačenje sudija Selma Šaćirović prihvatila je zahtjev tužene firme za supervještačenjem i odredila zastoj u predmetu do daljnjeg. Proces već, neuobičajeno dugo za radne sporove, traje četiri godine.

U Osnovnom sudu u Bijeljini odbijaju da prokomentarišu cijeli slučaj a sve pravdaju nezavisnošću rada Suda i predmetnog sudije.

“Sudija postupa nezavisno i nepristrasno od bilo kakvih spoljnjih i unutrašnjih uticaja u predmetu kojim je zadužen te shodno navedenim principima ovaj Sud Vam ne može reći razloge preduzimanja pojedinih pojedinačnih radnji  postupajućih sudija u određenim predmetima”, piše u odgovoru Osnovnog suda u Bijeljini.

Dragan Jokić i njegov advokat najavili su da će protiv predmetnog sudije izjaviti žalbu Kancelariji disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine. U Osnovnom sudu u Bijeljini ni to nisu željeli da komentarišu.

Advokat Dragana Jokića, Dragan Stupar, rekao je za Gerila info da je ovakvim postupanjem Suda, njegovom klijentu uskraćeno prvo na pravično i suđenje u razumnom roku.

Tužbom se traži i da tužena “Lupo Home Line” radniku nadoknadi štetu nastalu nezakonitim otkazom ugovora o radu od prestanka radnog odnosa sa zakonskim kamatama, da isplati neisplaćene dogovorene provizije za prodatu robu kao i da firma za radnika uplati obaveze prema Fondu penzijsko invalidskog osiguranja i Fondu zdravstvenog osiguranja.

Foto naslovna: Siniša Pašalić/RAS Srbija/Osnovni sud Bijeljina
Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter