Žestok sukob kumova Glavaša i Nešića podijelio ostatke -pokojnog- DNS-a (Foto)


Žestok sukob kumova Glavaša i Nešića podijelio ostatke -pokojnog- DNS-a (Foto)

Nakon debakla na izborima i gubitka 70% glasova u odnosu na 2018. godinu, na kojima nisu osvojili nijedan direktan poslanički mandat, u DNS je nastupio konačni obračun. Sukobi koji su dugo vremena tinjali sada su eskalirali. Ostaci DNS-a se raspadaju do poslednjeg atoma, iako „lider“ Nenad Nešić kleči pred Dodikom da ga primi u vlast i da mu mrvice da bar nešto spasi i ostane, ipak je teško da će izbjeći rasulo.

Iznenađenje je da je došlo do otvorenog sukoba između nekada najbližih saradnika i kumova, Nešića i bivšeg poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpska Aleksandara Glavaša, koji je udario na kuma nezadovoljan radom, kadriranjem i rukovođenjem. Dobio sam pismo od visokog funkcionera DNS-a koje prenosim u cjelosti.

U DNS došlo do raskola, predsjedniku Nešiću sve veći broj uglednih članova Glavnog odbora otkazuje poslušnost. Među prvima su to učinili za sada neformalno prijedorski ogranak stranke, zatim Radislav Jovičić i bivši ministri Trninić i Dane Malešević.

Međutim što je najviše potreslo stranku nakon posrnulog rezultata jeste raskol najjačih partnera ali i kumova Nenada Nešića i Aleksandra Glavaša. Nakon loših rezultata na proteklim izborima i međusobnih optužbi zbog lošeg kreiranja kompenzacionih listi od strane Nešića, Glavaš ali i njegov ogranak u DNS se ograđuju od stranke i otkazuju poslušnost predsjedniku.

Uveliko su svi odbornici koje kontroliše Glavaš iz IJ 8 okrenuli ledja DNS i krenuli u pregovore sa drugim strankama, tako su odbornici sa I. Ilidže odlučili da podrže vlast SDS zbog boljih ponuda i okrenu ledja SNSD koji je planirao da sruši većinu koja trenutno postoji u toj opštini. Odbornici sa opštine INS i Pale su se priklonili SNSD i tako pojačali njihovu ulogu kako u tim opštinama tako i većinu u Gradu Istočno Sarajevo budući da je bila klimava. Takođe kako saznajemo došlo je i do određenih rezova unutar kabineta ministra Lučića kojeg takođe kontroliše Glavaš.

Kako će Nešić reagovati na sveopšte otkazivanje poslušnosti svih odbornika sa IJ 8 ostaje da se vidi, i šta će ostati od DNS nakon okršaja do sada dva najbolja partnera ali i kuma ostaje da se vidi, kao i to da li će Glavaš promjeniti stranački dres nakon što je Nešić krenuo u sječu njegovih ljudi unutar stranke.

Piše: Nebojša Vukanović
Izvor: nebojsavukanovic.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter