ERS se zadužuje 232 miliona maraka

ERS se zadužuje 232 miliona maraka

Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) krenula je u potragu za novcem kojim će finansirati izgradnju tri hidroelektrane na rijeci Bistrici kod Foče i hidroelektranu Dabar u Hercegovini. Za ove projekte planiraju kreditno da se zaduže za 232,2 miliona maraka. Krediti će ih koštati blizu 80 miliona KM, saznaje portal CAPITAL.

Plan je da se uzmu dva kredita koja će vraćati od 15 do 20 godina.

Prvo zaduženje za HE Bistrica od 134,4 miliona KM planirano je da se dobije po kamatnoj stopi od maksimalno 2,5 odsto i grejs periodom od 42 mjeseca.

Za HE Dabar je predviđeno skuplje zaduženje od 97,7 miliona maraka po kamatnoj stopu do 3,8 odsto i grejs periodom od četiri godine.

Procjena je da će samo za naknade i kamate po oba kredita biti plaćeno 78 miliona maraka.

„Sredstva  će  se  povlačiti  po  osnovu  dostavljenih  faktura  i  ostale  neophodne  dokumentacije  kojom će se pravdati namjena prilikom povlačenja svake tranše. Ona moraju  biti  na  raspolaganju  Ugovornom  organu u roku  trajanja  grejs  perioda“, stoji u tenderskoj dokumentaciji.

Što  se  tiče  ekonomsko–finansijske  sposobnosti, od ponuđača se traži da u posljednje tri godine imaju prosječnu vrijednost kapitala u visini od 50 odsto od iznosa kredita.

Kada je riječ o kreditu za HE Bistricu, planirano je da se novac povuče u naredne tri godine, dok će kod Dabra 95 odsto sredstava biti odmah povučeno dok će se preostalih pet odsto iskoristiti u narednoj godini.

Podsjećamo, u decembru 2019. godine sa kineskom kompanijom AVIC je potpisan ugovor o gradnji hidrocentrala na Bistrici. U njemu je navedeno kako će na rijeci Bistrici za četiri godine biti izgrađene tri hidro elektrane.

ERS, odnosno HE na „Drini“ su za preko 20 miliona maraka kupili preduzeće „HE Bistrica“ koje je bilo nosilac koncesije na izgradjnju.

Isto to preduzeće ERS je ranije za 6,8 miliona KM prodala Milenku Čičiću biznismenu iz Laktaša, vlasniku preduzeća „Kaldera“ koji je iz ovog posla izašao punih džepova.

Sa druge strane za izvođača radova na izgradnji „HE Dabar“ je izabrana kineska „Gezhouba Group“ koja će finansirati 85 odsto projekta.

Ono što je zanimljivo je to da je cijena izgradnje hidroelektrane “Dabar” u samo nekoliko godina je porasla za 300 miliona maraka.

Nakon što je sredinom 2019. godine skočila sa prvobitnih 352 na 488 miliona, nove procjene pokazuju kako će ovaj projekat koštati 661 milion maraka.

Piše: Dejan Tovilović

Foto naslovna: Ilustracija/Pixabay

Izvor: capital

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter