Epidemiološke mjere za vlast ne važe, bahatost na djelu (Video)

Epidemiološke mjere za vlast ne važe, bahatost na djelu (Video)

Izbjegavati okupljanja, zagrljaje, poljupce –  sve su to opšte epidemiološke mjere koje se odnose i na političare, a upravo ih oni najčešće i krše. Distanca od dva metra im je gotovo na svakom skupu u drugom planu. Pojavljivanje djece na predizbornim skupovima, grljenje i ljubljenje  –iako neprihvatljivo,  postalo je gotovo prihvatljivo.

Zabrana okupljanja za više od 50 osoba – za vlast ne važi. Distancu od 2 metra – ne poštuju. Maske – ne nose. Uprkos apelima da se izbjegne fizički kontakt, kod političara – rukovanja, rukovanja i još malo rukovanja.  

''To je licemjerno, najblaže rečeno. S jedne strane zagovarate jedne principe, šaljete jedne poruke, a s druge strane kako postupate? Sve suprotno od onog što zagovarate''? – kaže komunikolog Mladen Bubonjić.

A zagovarali su najviši zvaniučnici svakog dana poštovanje mjera i odgovornost. A upravo oni krše mjere što se najbolje može vidjeti u ovom kadru.  S pravom se možemo zapitati kako najviši zvaničnici očekuju da će se mjere propisane u vrijeme pandemije koronavirusa poštovati od strane građana ako ih oni koji bi trebali biti primjer ni sami ne poštuju.

''Nedopustivi su ti sastanci i bilo kakva okupljanja političke prirode. Struka je istrajna i oni koji treba da slušaju struku i zakonski regulišu,  zanemaruju to i stiče se utisak licemjerstva. Jedno se govori, a drugo se ponaša i onda populacija gubi povjerenje u to'' – kaže za BN TV psiholog Aleksandar Milić.

Oni koji donose mjere vrlo često odlaze i korak dalje, pa kritikuju i prijete restriktivnim mjerema i kaznama svim građanima zbog grupe neodgovornih pojedinaca. A upravo se oni nađu među onima koji zaslužuju kritiku.

''Ovo nam pokazuje da zakoni i pravila ne važe jednako za sve. Imamo one koji su ravnopravniji u odnosu na one koji nisu ravnopravni. Oni koji imaju moć i vlast u ovom društvu mogu sve. Ovo je dokaz. Zato što ne odgovaraju nikom. A i kome će odgavarati kada imaju sve i izvršnu i sudsku i zakonodavnu vlast'' – kaže Bubonjić.

Upravo zbog toga za mnoge funkcionere pravila nikad nisu važila, pa tako ni sada u ovoj situaciji.  I upravo zbog toga oni svjesno krše mjere, ali  od građana  traže disciplinu. 

VIDEO:

 

Izvor: rtvbn.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks