Elektroprivreda RS troši 680 hiljada KM na reklamiranje radi pridobijanja novih kupaca i zadržavanja postojećih (Foto)


Elektroprivreda RS troši 680 hiljada KM na reklamiranje radi pridobijanja novih kupaca i zadržavanja postojećih (Foto)

Matično preduzeće Elektroprivrede Republike Srpske ove godine planira da potroši 680 000 KM za reklamu i propagandu iako i dalje ima potpuni monopol na domaćem tržištu električne energije.  

Od početka ove godine platili su skoro 100 000 KM bez PDV-a brojnim udruženjima i sportskim klubovima za isticanje vizuelnih obilježja a ni za jednu od tih nabavki nisu raspisali tender.  

Među dobavljačima ovih usluga našli su se udruženje korisnika voda za navodnjavanje ” VUČIJA”, Omladinska organizacija “DELTA”, Organizacija kreativnog okupljanja Nevesinje, Institut za srpsku kulturu iz Nikšića, omladinska organizacija “Mreža mladih”, Udruženje “Pozitiva” itd. 

Transparency International u BIH (TI BiH) podnio je Agenciji za javne nabavke BiH zahtjev za monitoring ovih postupaka zbog sumnje da se nedozvoljenim dijeljenjem nabavki na po 6000KM, izbjegava primjena transparentnijeg postupka gdje bi i drugi pružaoci ovih usluga mogli da konkurišu.  

U objašnjenu Elektroprivreda navodi da zakon nije prekršen jer je u svim slučajevima predmet nabavke “isticanja vizuelnih obilježja” bio različit.

-Ugovorni organ je u navedenim postupcima postupao transparentno, i u postupcima javne nabavke prema kandidatima i ponuđačima se ponašao jednako i nediskriminirajuće, na način da je obezbijedio aktivnu i pravičnu konkurenciju, s ciljem najefikasnijeg korišćenja javnih sredstava u vezi sa svrhom nabavke obezbjeđenja stalnosti i uspješnosti poslovanja zadržavanjem postojećih kupaca električne energije i upoznavanje i pridobijanje novih kupaca“ navodi se pored ostalog u obrazloženju Elektroprivrede RS. 

Takođe navode i da je u toku liberalizacija tržišta električne energije zbog čega će se na tržištu pojaviti više snabdjevača kod kojih će kupci moći da kupuju električnu energiju. 

Zato su planirali potrošiti 680 000 za promociju i reklame Elektroprivrede „kao pouzdanog, sigurnog i povoljnog snabdjevača“. Nešto ranije ove godine platili su 90 000 KM za neposredni marketing i pojavljivanje direktora na dvije televizije. 

Činjenica je da je Elektroprivreda RS i dalje drži monopol na tržištu i da je i pored toga ovo preduzeće godinama jedno od vodećih oglašivača na tržištu. 

Izvor: transparentno.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter