Ekskluzivno! Sprega BH politike i mafije neraskidiva: I diplomatija na usluzi - Putni list pred hapšenje (Dok.)


Ekskluzivno! Sprega BH politike i mafije neraskidiva: I diplomatija na usluzi - Putni list pred hapšenje (Dok.)

Uhapšeni pripadnik „škaljarskog klana“ Milivoje Todorović par sati prije hapšenja dobio putni list u GK Frankfurt

Todorovićevo hapšenje samo nekoliko sati nakon što mu je, bez ikakvih problema, izdan putni nalog u jednom diplomatsko-konzularnom predstavništvu BiH, otvara niz sigurnosnih pitanja, no i postavlja pitanje diplomatskog kadriranja po političkim linijama. Todorović izručenje u BiH čeka u zatvoru u Koblenzu.

Milivoju Todoroviću, pripadniku „škaljarskog klana“ koji je uhapšen u blizini Frankfurta u ponedjeljak 7. novembra, nekoliko sati prije hapšenja izdan je putni nalog u Generalnom konzulatu BiH u Frankfurtu, ekskluzivno saznaje Inforadar.

Naš portal je u posjedu dokumenta koji potvrđuje da je Todorović dobio dozvolu za putovanje prema BiH na čak 30 dana, iako konzularna praksa, u slučajevima kada se se izdaje putni nalog zbog „gubitka pasoša“ (a koji suštinski mijenja pasoš), nalaže da to bude najmanji mogući rok od uglavnom dva dana, jer se putuje u jednom pravcu.

Foto: Faksimil putnog lista koji je narkodiler Todorović dobio u GK Frankfurt samo nekoliko sati uoči hapšenja

Prema informacijama našeg portala dobijenim iz njemačke policije, Todorović je uhapšen na malom aerodromu Hahn, oko 100 kilometara udaljenom od Frankfurta, uoči leta za BiH, sa putnim listom koji mu je nekoliko sati prije izdan u Generalnom konzulatu u Frankfurtu.

Inforadar saznaje da je ovaj pripadnik „škaljarskog klana“ još u petak, 4. novembra, u crnom blindiranom audiju A8 dolazio u bh. Generalni konzulat u Frankfurtu da podnese zahtjev za putni list. Tri dana kasnije, u ponedjeljak 7. novembra, po urađeni putni list je došao taksijem, no iako je mnoštvo detalja upućivalo na sumnjivu osobu, generalna konzulica Višnja Lončar nije izvršila potrebne provjere.

Todorović je doputovao u Frankfurt letom iz Brazila sa presjedanjem u Francuskoj. U Generalnom konzulatu je izjavio da je „prilikom obilaska butika i radnji telefonske opreme izgubio torbicu sa posošem, a moguće i u taxiju ili u restoranu, i da je sve prijavio policiji“, što potvrđuje i dokument koji smo dobili od izvora bliskih MUP-u RS.

Sebe je predstavio kao trgovca dijamantima.

Foto: Faksimil Todorovićeve prjave o “nestanku” pasoša

Da bi cijeli postupak izdavanja putnog lista osobi koja kotira visoko u hijerarhiji „škaljarskog klana“ bio skandalozniji, potvrđuje i informacija da je neophodnu proceduru proveo konzularni radnik na osnovu IDDEEA šifri koje mu je ustupila generalna konzulica Višnja Lončar (kadar DF-a Željka Komšića), inače osoba sklona skandalima, iako je to strogo zabranjeno (kada je riječ o samoj Lončar, u GK Frankfurt je nakon tekstova Inforadara nedavno boravila tročlana inspekcija Ministarstva vanjskih poslova BiH po nalogu ministrice Bisere Turković s ciljem kontrole zakonitosti rada i finansijskog poslovanja, a rezultati se očekuju uskoro).

Još je jedan detalj iznimno bitan u cijeloj priči, a to je način na koji je Todorović platio putni list, s obzirom da je ova vrsta usluge strogo regulirana kartičnim plaćanjem (dakle ne kešom). Budući da je Todorović izjavio da je izgubio torbicu „negdje u taksiju, butiku ili restoranu“, postavlja se pitanje kako je i na koji način mogao da plati putni list, odnosno, ko je to učinio?

No to je već pitanje za sigurnosne agencije BiH.

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine su saopćili da „zajedno sa partnerskim institucijama u Nemačkoj koordiniraju aktivnosti u vezi sa hapšenjem Milivoja Todorovića iz Bijeljine (1975)“.

„Radi se o osumnjičenom koji je pod istragom kao visoko pozicionirani pripadnik međunarodnog narkokartela, povezan sa tzv. ‘škaljarskim klanom’, uključen u krijumčarenje i nedozvoljen promet velikih količina opojnih droga iz Južne Amerike prema zemljama EU i dalje prema regionu Zapadnog Balkana. U okviru predmeta sa dešifrovanim Sky i Anom aplikacijama, na kojem radi Tužilaštvo BiH u saradnji sa partnerskim institucijama iz EU, kao i policijskim agencijama u BiH, ovaj osumnjičeni identifikovan je kao pripadnik organizirane kriminalne grupe, koji se uglavnom nalazi u inostranstvu, gdje koordinira rad osoba uključenih u krijumčarenje opojnih droga, zbog čega je došao u fokus istrage policijskih agencija iz više zemalja. Tužilaštvo BiH, sa partnerskim institucijama, preduzeće sve potrebne aktivnosti kako bi se u što kraćem roku organizovalo izručenje osumnjičenog u BiH radi njegovog daljeg krivičnog procesuiranja“, naveli su iz državnog tužilaštva.


Foto: Milivoje Todorović

Inače, Todorović je na SKY alipkaciji imao kodno ime Mr. Si. Prema navodima medija, on je član narko grupe Bojana Cvijetića, uhapšenog u akciji Transporter, a bio je zadužen za nabavku kokaina u Južnoj Americi i prebacivanje ove droge u Evropu.

Njegovo hapšenje samo nekoliko sati nakon što mu je, bez ikakvih problema, izdan putni nalog u jednom diplomatsko-konzularnom predstavništvu BiH, otvara niz sigurnosnih pitanja, no i postavlja pitanje diplomatskog kadriranja po političkim linijama, odnosno kvaliteta i odabira diplomatskih kadrova koji nas predstavljaju u Evropi i svijetu.

Todorović izručenje u BiH čeka u zatvoru u Koblenzu.

Piše: Almedin Šišić
Izvor: inforadar.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter