Ekološka katastrofa: Trovanje naroda ne prestaje - Vlasti Republike Srpske i Gacka nezainteresovane (Foto/Video)

Ekološka katastrofa: Trovanje naroda ne prestaje - Vlasti Republike Srpske i Gacka nezainteresovane (Foto/Video)

Čelnici Rudnika i termoelektrane Gacko izgleda da su odlučili da potruju narod, ne samo Gačane i stanovnike Gatačkog polja već i većeg dijela Hercegovine. Stanje je alarmantno a posledice ovako velikog zagađenja su zastrašujuće i sigurno će se odraziti na zdravlje ljudi.

Oblaci dima i pepela mjesecima prekrivaju i kotlinu, vazduh je otrovan, a od velikog zagađenja snijeg je za nekoliko dana postao siv ili crn, zavisno koliko je daleko udaljen od dimnjaka i Termoelektrane.

Prije mjesec dana snimio sam prilog o trovanju Gačana, skrenuo pažnju javnosti te uputio pitanja Upravi RiTE Gacko da kažu šta je uzrok zagađenja, zašto ne rade elektro-filteri i kada će trovanje prestati, ali odgovora zabrinutim građanima još nema jer vjerovatno niko ne može dati smislen i razuman odgovor na ovakav ekocid i trovanje naroda.

Bez pretjerivanja situacija je alarmantna i ragilno je da narod plaća svojim zdravljem visoku cijenu anarhije, korupcije, jer da sistem funkcioniše, da rade filteri i da je prije zime bilo dovoljno uglja na zalihama, ne onog lošeg iz povlatne zone, ovo se ne bi događalo.


Očekujemo da nadležni odgovore šta se događa i kada će trovanje naroda prestati,  prije svega treba da Gačanima odgovore direktor RiTE Gacko Šešlija i njegov mentor Srđan Milović, te načelnik opštine Gacko Ognjen Milinković, koji je ljekar i svjestan je posledica po zdravlje stanovništva ali izgleda mora da poštuje partijsku Omertu i zavjet ćutanja.

Očekujem da se napokon oglasi neko iz Ministarstva ekologije i zdravlja Republike Srpske, inspekcija i ostalih institucija kako bi se dalje užasno zagađenje i trovanje naroda zaustavilo, te da se postave istrumenti koji bi utvrdili kvalitet vazduha.

Piše: Nebojša Vukanović
Izvor: nebojsavukanovic.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter