Ekološka katastrofa pogodila Gacko: Užasno zagađenje, građani se guše u čađi, dimu i pepelu a zvaničnici ćute (Foto/Video)

Ekološka katastrofa pogodila Gacko: Užasno zagađenje, građani se guše u čađi, dimu i pepelu a zvaničnici ćute (Foto/Video)

Već nekoliko dana crni oblaci dima, čađi i pepela su se nadvili iznad Gacka i Gatačkog polja, ali nažalost ovaj hercegovački gradić nema uređaj i javno mjerenje zagađenja vazduha, pa Gačani ne znaju kakve su razmjere zagađenja i trovanja.

Situacija je alarmantna, bez ikakve sumnje jasno je svima da je zdravlje građana ugroženo, ali svi ćute i niko od nadležnih nije se oglasio i rekao šta se događa i kada će se riješiti problemi sa elektro-filterima na Termoelektrani Gacko.

Vjerovatno da je uzrok problema loš kvalitet uglja, velika količina jalovine i gline u lignitu, te kvar na elektro-filterima, te stara tehnologija i anarhija koja je Rudnik i termoelektranu dovela do ivice stečaja. Pored čelnika RiTE Gacko, na omertu, zavjet ćutanja u kriminalu, zakleo se i načelnik opštine Ognjen Milinković, koji ne želi da se oglasi i skrene pažnju na problem koji se tiče svih građana. Iako je kao ljekar svjestan posljedica zagađenja vazduha i trovanja, on uporno ćuti jer ne želi da se svojim istupom zamjeri partijskim drugovima!

Kakve su razmjere zagađenja i posljedice po zdravlje ljudi? Kada će kvar biti popravljen a užasno zagađenje i masovno trovanje prestati, pitanja su na koja u ovom trenutku niko neće ili ne želi da odgovori?

Ekološka katastrofa i trovanje Gačana se nastavlja, nadležni i dalje ćute

Oblak dima i pepela nad Gackom danas će gušći i veći nego juče, a intenzivno trovanje naroda se nastavlja. Građani su zabrinuti jer zagađanje utiče na njihovo zdravlje, ali je poslednjih dana situacija alarmantna.

Fotografije i snimci govore više od hiljadu riječi, i svima je jasno da se radi o velikoj ekološkoj katastrofi. Oblaci pepela prekrili su cijelo Gatačko polje, od Fojnice do Korita i granice sa Crnom Gorom.

Nažalost čelnici Rudnika i termoelektrane Gacko, načelnik Ognjen Milinković i čelnici gatačke opštine danima ćute i ne žele da se oglase o ovom problemu koji se tiče svih. Zašto su elektro-filteri isključeni i zašto se koristi ugalj lošeg kvaliteta iz povratne zone?

Očekujemo da se nadležni oglase i kažu šta je uzrok oblaka otrovnog dima i pepela, te kada će problem biti riješen..

Detaljnije u video prilogu.

 

Autor: Nebojša Vukanović
Foto naslovna: PR RITE Gacko
Izvor: nebojsavukanovic.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter