Čekajući odgovor Milorada Dodika...


Čekajući odgovor Milorada Dodika...

Reakcije

Situacija zbog koje se Bosna i Hercegovina našla u središtu diplomatskog skandala se usložnjava sve više iz dana u dan. Ikona koju je Milorad Dodik poklonio Sergeju Lavrovu bit će vraćena u Bosnu i Hercegovinu bog “daljeg pojašnjenja njene istorije putem Interpola”. Dok se čeka reakcija Interpola, stižu brojne reakcije na ovaj događaj koji se mahom opisuje kao diplomatski skandal.

Opozicija iz entiteta Republika Srpska sve je glasnija u pozivima da Dodik podnese ostavku.

“Dajte informaciju, ne čekajte više ni minut. Svaki minut imamo dodatnu štetu svi zajedno. Još jedan apel kabinetu srpskog člana Predsjedništva BiH – pod hitno da dobijemo informaciju gdje je ikona nabavljena, od koga i po kojoj cijeni. Saopštite i sve druge detalje da se ova šteta što prije eliminiše i smanji", kazao je Igor Crnadak, bivši ministar spoljnih poslova BiH.

"Za njegovu sramutu me nije briga, jer njemu može sve stati pod kapu. Ali žalim što je osramotio srpski narod, a svoj primitivizam, bahatost i nedoraslost javnim poslovima danas", izjavio je Mladen Ivanić, bivši član Predsjedništva BiH i počasni predsjendik PDP-a.

Nedostojan – riječ je koja možda najbolje opisuje dosadašnji mandat Milorada Dodika na mjestu člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske. Niz gafova, brukanja, zloupotreba pozicije, dostigao je vrhunac skandalom koji je priredio poklonom za ministra inostranih poslova Ruske Federacije, gospodina Lavrova, rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović nakon što je potvrđeno da će ikona koju je Dodik poklonio Lavrovu, a za koju Ukrajina tvrdi da je ukradeno kulturno blago, biti vraćena poklonodavcu.

„U svojoj umišljenoj veličini, zaboravio je da u diplomatiji važe mnogo drugačija pravila od onih na koje je on navikao, a kojih se drže svjetski državnici, te izuzetak ne može biti Milorad Dodik. Zaboravio je da ne predstavlja sebe, nego Republiku Srpsku i da se svaki gaf knjiži upravo Republici Srpskoj. Nakon svega što je priredio i priređuje prethodne dvije godine, jedini ispravan potez jeste da podnese ostavku, povuče se sa pozicije koju očigledno ne zna da obavlja i spasi nas daljeg sramoćenja“, istakao je Borenović.

Čeka i odgovor Interpola

“Interpol se ozbiljno uključuje u takve stvari, to je međunarodna policijska institucija koja se vrlo ozbiljno bavi takvom vrstom kriminala. Milorad Dodik će morati doći po zahtjevu Interpola na tapet pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine jer neće moći ni na koji način opravdati legalnost posjedovanja takve jedne umjetnine", rekao je Dragan Mektić, bivši ministar bezbjednosti BiH.

Nebojša Vukanović, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, zatražio je od vladajaće većine u bh. entitetu Republika Srpska da se oglasi u vezi sa informacijama kako je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu poklonio, kako je kazao, ukradenu ikonu iz Ukrajine. Vukanović je zatražio da se, ako informacije budu tačne, sankcionišu odgovorni i uputi izvinjenje Lavrovu i Ruskoj Federaciji.

"Želio bih da nam odgovorite u vezi sa posjetom dragog gosta ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, nakon niza incidenata od odbijanja dva člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine da se sastanu s njim", započeo je Vukanović, te nastavio:

"Do drugog, nažalost, da je poklonjena ukradena ikona stara 300 godina. To je nevjerovatan skandal. Ja ne mogu da vjerujem. To je posljedica svega ovog što radite godinama. Okružili ste se neznalicama, neobrazovanim poslušnicima i ako je takav skandal prošao i ako ste poklonili ukradenu stvar ruskom ministru, njega doveli u nezgodnu situaciju, vjerujte da zbog toga se svi trebate povući. Takve stvari su nedopuštene".

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić ponovo se oglasio u vezi afere "ikona" i uputio poziv predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

"Pozivam gospodina Dodika da javnosti konačno otkrije ko mu je dao ukradenu ikonu!", naveo je Komšić nakon što je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zaprimilo informaciju od ministrice Ministarstva vanjskih poslova BiH, Bisere Turković, u kojoj se navodi da je ministarstvo zaprimilo notu veleposlanstva Ukrajine.

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH događaj naziva "strašnom brukom".

“Ukoliko se dokažu navodi onda je to strašna bruka za Bosnu i Hercegovinu. To je onda u domenu međunarodnog kriminala. Sa ukradenim stvarima se ne može raspolagati, niti se se one mogu prodavati i dijeliti kao poklone. Tu je pravna pozicija vrlo jasna, ali ostaje da oni koji su tu stručni kažu ono što imaju", navela je Bisera Turković, ministarka spoljnih poslova BiH.

"Ne znam šta je gore"

Profesorica savremene diplomatije Univerziteta u Sarajevu smatra da šef ruske diplomatije u svojoj dugogodišnjoj karijeri nikada nije doživio ovakav skandal. Vraćanjem spornog poklona - na sceni je pokušaj kontrole štete.

“Iskreno, sa naše strane ja ne znam šta je gore – da se ustanovi da se radi o originalu sumnjivog porijekla pa da se porijeklo naknadno utvrđuje ili da se ustanovi da se radi o krivotvorini. U svakom slučaju, bilo je potpuno neprimjereno poklanjati kulturno historijske artefakte. To se u diplomatiji više ne radi, to je prevaziđeno. Pokloni su prvenstveno simboličnog, prigodnog karaktera", pojasnila je Nedžma Džananović Miraščija sa Fakulteta političkih nauka UNSA.

Sergey Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova, vratit će poklonjenu ikonu Miloradu Dodiku, predsjedavajućem Predsjedništva BiH, dok situacija ne bude razriješena, javlja danas Russia Today pozivajući se na Rusku novinska agenciju.

Podsjećamo, dar koji je Predsjedavajući BH Predsjedništva Milorad Dodik poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu, star je više od 300 godina. Na poleđini ikone je pečat ukrajinskog Komiteta za kulturu iz 1920. godine, navode ukrajinski mediji.

Za N1 je pojašnjeno da je od 1947. godine Generalni sekretarijat INTERPOL-a u Lionu razvio vrlo efikasnu bazu podataka ukradenih umjetnina radi bolje kontrole i zaštite kulturnih dobara. Baza “Works of Art” dostupna je svim članicama INTERPOL-a, a od 2018. modernizovana novim sistemom unosa i pretraživanja.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zaprimilo je informaciju od ministrice Ministarstva vanjskih poslova BiH, Bisere Turković, u kojoj se navodi da je ministarstvo zaprimilo notu veleposlanstva Ukrajine.

Diplomatska nota Tužiteljstvu BiH nije dostavljena. Formiran je predmet, te će se izvršiti provjere - saopćeno je ranije Tužilaštva BiH.

Iz središta Interpola za N1 još nema odgovora. Interpol Sarajevo, a i Interpol Kiev - za sada nisu službeno zaprimili zahtjev za postupanje od nadležnih institucija u BiH.

 
Izvor: N1