Ee, sad nam je laknulo! UiO BiH konačno može da kupi zgradu od kuma i -Grand Trade- (Foto)


Ee, sad nam je laknulo! UiO BiH konačno može da kupi zgradu od kuma i -Grand Trade- (Foto)

Na nivou BiH je, između koalicionih partnera na vlasti, dogovoren budžet za ovu godinu. U budžetu će se naći 37,5 miliona maraka za potrebe kupovine objekta UiO u Banjaluci. Toliko Upravi za indirektno oporezivanje BiH nedostaje za kupovinu zgrade od “Grand Trade” u vlasništvu Mile Radišića, kuma Milorada Dodika.

Priča između UiO i Grand Trade traje godinama. Uprava za indirektno oporezivanje godinama pokušava da u Banjaluci kupi novu zgradu za svoje potrebe a kao jedini ponuđač na više raspisanih tendera javlja se “Grand Trade” u vlasništvu Mile Radišića, jednog od kumova Milorada Dodika.

Problem oko kojeg nije, do sada, bilo moguće pronaći rješenje je cijena od gotovo stotinu miliona maraka koliko “Grand Trade” traži za zgradu u “Picinom parku” pored Narodne skupštine Republike Srpske. Upravi za indirektno oporezivanje je nedostajalo 37,5 miliona maraka. Novac potreban za kupovinu Radišićeve zgrade Uprava za indirektno oporezivanje će imati ukoliko Parlament Bosne i Hercegovine usvoji budžet.

Upravi za indirektno oporezivanje je prošle godine odobreno dodatnih 30 miliona maraka za kupovinu zgrade. To je urađeno mjesec dana prije nego što je Zoran Tegeltija imenovan za direktora UiO. U vrijeme odobravanja dodatnih 30 miliona UiO Tegeltija je bio na čelu Ministarstva finansija BiH.

Posljednja ponuda “Grand Trade” odbijena je u junu ove godine zbog nedostatka sredstava na računu UiO. Prije toga je u januaru, o čemu je Gerila info pisala, Grand Trade dostavio dvije odvojene ponude, jednu za poslovni prostor površine 12 280 kvadrata vrijednu 71,1 milion maraka a drugu za parking prostor površine 4 740 kvadrata vrijednu 27,4 miliona maraka.

“Komisije UiO će u narednom periodu vršiti postupak evaluacije pristigle ponude u smislu ispunjenosti svih uslova traženih u javnom oglasu objavljenom 13.12.2023. godine”, odgovorili su, tada, iz UiO BiH za Gerila info. Ni za te ponude nije bilo dovoljno novca.

U ovoj upravi napominju da problem smještaja pokušavaju da riješe od 2007. godine.

“Do danas je UiO pokušala u četiri navrata da kupi gotov objekat u Banjaluci, međutim, i ovi postupci su bili neuspješni. S obzirom na loše uslove u kojima rade službenici UiO zaposleni u Glavnoj kancelariji u Banjaluci i ekstremno loše uslove u kojima rade službenici zaposleni u Regionalnom centru Banjaluka svi zaposleni očekuju konačno rješenje ovog problema“, navode u Upravi za indirektno oporezivanje, u odgovoru za Gerila info u januaru ove godine.

Foto: Gerila.info/Zgrada -Grand Trade-

Grand Trade u vlasništvu jednog od kumova Milorada Dodika, Mile Radišića, godinama se pominje kao jedini kandidat koji će Upravi za indirektno oporezivanje da proda zgradu u Banjaluci. Riječ je o zgradi koja je izgrađena u centru Banjaluke preko puta Narodne skupštine u takozvanom “Picinom parku”. Gradnja te zgrade prije desetak godina izazvala je velike proteste građana u Banjaluci ali i dovela do sukoba policije sa porodicom Vulić koja nije pristala da proda svoje imanje neposredno uz gradilište.

Godinama se spekuliše i da je stvarni vlasnik Grand Trade Milorad Dodik ali to nikada nije dokazano. Sam Radišić je to demantovao.
“Jedini vlasnik 100 odsto sam ja i vrijeme će pokazati sve“, rekao je Radišić prije nekoliko godina.

Njegova firma, inače, kada je krenula u realizaciju posla oko izgradnje zgrade imala je dva zaposlena radnika. Projekat je bio vrijedan 250 miliona maraka. Radišić je 2014. godine pravosnažno osuđen zbog malverzacija sa akcijama Medicinske elektronike u Banjaluci na tri godine zatvora. On se, nakon što je bio u bjekstvu, duže od godinu dana, u novembru 2015. godine pojavio na kapijama KPZ Tunjice. Kaznu je odležao.

Izgradnju zgrade u “Picinom parku” pratile su sumnje u nepravilnosti, nelegalnosti i malverzacije ali i protesti građana. Gerila info je 2022. godine pisala kako je banjalučki Vodovod godinama ignorisao činjenicu da je zgarada „Grand Trade“ u „Picinom parku“ u Banjaluci koristila vodu sa neprijavljenog vodomjera. Iako je neregularnost prilikom potrošnje vode i korištenja vodovodne mreže otkrivena, rukovodstvo Vodovoda godinama nije reagovalo. Pričinjena je šteta u iznosu od 25 000 maraka.

Pojedinci su, tadašnje, rukovodstvo Vodovoda na čijem čelu su redom bili kadrovi SNSD-a upozoravali da „Grand Trade“, preduzeće u vlasništvu Mile Radišića, na nezakonit način koristi vodovodnu mrežu banjalučkog Vodovoda ali niko nije reagovao zbog zajedničkih političkih veza Mile Radišića i tadašnjeg rukovodstva Vodovoda, tvrde izvori Gerila info. Mile Radišić jedan je od kumova lidera SNSD-a, Milorada Dodika.

Foto: Grand Trade oštetio banjalučki Vodovod bez sankcija

Grand Trade je, koristeći neprijavljen vodomjer, napravio štetu banjalučkom Vodovodu u iznosu od 25 000 maraka.

Opozicija u Republici Srpskoj vjeruje da je najnoviji pokušaj prodaje zgrade Grand Trade-a UiO rezultat dogovora Milorada Dodika sa svojim koalicionim partnerima na nivou BiH.

“Ovo je rezultat dogovora, vi znate da je sva zategnutost između SNSD, stranaca i Trojke u Sarajevu splasnula kada je izglasan novac za ovu zgradu. Sada je raspisan tender, ide se u realizaciju i kum, gospodin Radišić, koji je presuđen za kriminal dobiće još jedan posao od SNSD i ove države“, rekao je u decembru, kada je raspisan tender, poslanik PDP Igor Crnadak.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH bez dodatnih 37,5 miliona maraka na računu za kupovinu zgrade ima oko 70 miliona. To je u ovom trenutku skoro dovoljno za poslovni prostor po cijeni koju je ponudio Grand Trade. Ne i za parking mjesta. I to će se promijeniti ukoliko budžet dobije podršku Parlamenta BiH.

Piše: Vladimir Kovačević
Izvor: gerila info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter