E, ovom platom bi svi bili zadovoljni!?

E, ovom platom bi svi bili zadovoljni!?

Plata i međuljudski odnosi su glavni faktor prilikom zapošljavanja, pokazalo je najnovije istraživanje portala MojPosao.ba u kom je učestvovalo više od 4.700 ispitanika iz BiH, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Makedonije. Plata kojom bi većina u BiH bila zadovoljna iznosi 1.500KM.

Portal MojPosao.ba je i ove godine za vrijeme trajanja Regionalnog sajma poslova proveo istraživanje čiji je cilj bio utvrditi stanje na BiH i regionalnom tržištu rada. Istraživanju su se priključili partnerski portali iz regije MojPosao.net, Infostud.rs, Vrabotuvanje.com.mk te Deloglasnik.si.

U istraživanju je sudjelovalo više od 4.700 ispitanika. Među ispitanicima iz Bosne i Hercegovine je bilo 47% zaposlenih, 48% nezaposlenih, a 5% ispitanika se još uvijek školuje.

Visina plate i dobri međuljudski odnosi najvažniji su faktori prilikom odabira radnog mjesta

Više od polovine ispitanika iz Bosne i Hercegovine odabralo je upravo visinu plate kao jedan od najvažnijih faktora pri izboru poslodavca. Na drugom mjestu nalaze se dobri međuljudski odnosi, a na trećem mogućnost učenja i napredovanja

Dobri međuljudski odnosi na prvom su mjestu ispitanicima iz Hrvatske i Slovenije (gdje dijele mjesto s visinom plate), dok je ispitanicima iz ostalih zemalja (Bosne i Hercegovine, Srbije, te Makedonije) na prvom mjestu visina plate. 

Znanjem i motivacijom do posla

Sudionike istraživanja smo pitali šta je po njihovu mišljenje najvažnije za dobivanje posla, odnosno čime mogu osvojiti potencijalnog poslodavca.

Najviše ispitanika iz BiH (33%) smatra da su to njihova znanja i vještine, motivacija i želja za zaposlenjem (21%), te radno iskustvo (17%). Zanimljivo je da svega 8% ispitanika smatra kako je za dobivanje posla važna sreća, a 9% da su važni dobri kontakti i poznanstva. Formalno obrazovanje ističe svega 2% ispitanika, dok 5% smatra kako je važna stranačka pripadnost.

Koliku platu bismo htjeli?

Kad je riječ o priželjkivanoj plati, tu ispitanici iz BiH očekuju u prosjeku  1.500 BAM (767 eur), što je čak za 50% više od prosječne plate u BiH.

U prosjeku, ispitanici u Sloveniji imaju najviša očekivanja, preko 1.500 eura u prosjeku, ali imaju i najvišu prosječnu plaću. Željena plata u Sloveniji je 25% viša od stvarne prosječne plate.

Sa druge strane najniža očekivanja su u Makedoniji, 523 eura, što je 12% više od onoga što je prosječna plata u Makedoniji. Ispitanici iz Srbije očekuju 760 eura, dok im je prosječna  plata 547. Ispitanici iz Hrvatske očekuju platu od 1.020 eura, što je za svega 7% više od stvarne prosječne plate.

Većina zaposlenih u BiH (61%) u idućih godinu dana planira promijeniti posao, što je dosta manje nego prošle godine kada je taj postotak iznosio 76%. Posao u najvećoj mjeri žele mijenjat ispitanici iz Hrvatske (68%), dok u najmanjoj mjeri to žele ispitanici iz Slovenije (40%). 

U odnosu na prošlu godinu smanjio se strah od gubitka posla

Nešto manje od četvrtine ispitanika (22%) iz BiH boji se da bi mogli ostati bez posla u narednih godinu dana. To je ipak dosta manje nego prošle godine kada je za svoj posao strahovalo 33% zaposlenih ispitanika. 

Gubitka posla u najvećoj se mjeri boje ispitanici iz Srbije (30%).

Većina radnika se vratila na svoja radna mjesta

U proteklo vrijeme bili smo svjedoci kako je većina zaposlenih, a kojima je posao to omogućavao, radila od kuće. 

Sada, godinu i pol kasnije, radnici se sve više vraćaju na radna mjesta. Trenutno 34% ispitanika radi s radnog mjesta iako bi im posao dozvoljavao rad od kuće, za 44% ispitanika radno mjesto ne dozvoljava rad od kuće.  15% ispitanika ima hibridni način rada – djelomično s radnog mjesta, djelomično od kuće, dok ih svega 7% radi isključivo od kuće. 

Gledajući regiju, Slovenci u najmanjoj mjeri dolaze u urede, isključivo s radnog mjesta radi tek njih trećina (33%), dok u najvećoj mjeri oni imaju mogućnost hibridnog načina rada (53%). 

Nezaposleni traže bilo kakav posao

Od nezaposlenih ispitanika iz BiH najviše (25%) ih je nezaposleno 3 mjeseca ili manje, 22% je bez posla između 3 i 12 mjeseci. Čak 22% ispitanika je nezaposleno više od 1 godine, dok 9,73% ljudi na posao čeka duže od 5 godina.
 
Većina nezaposlenih (47%) traži bilo kakav posao, bez obzira je li riječ o onima u struci ili izvan nje, što je ipak manje nego prošle godine kada je bilo kakav posao tražilo njih dvije trećine (65%). 

Demografija

U istraživanju je sudjelovalo preko 4.700 ispitanika iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije te Slovenije, samo iz Hrvatske sudjelovalo je preko 1.600 ispitanika. Od ispitanika iz BiH je bilo 47% zaposlenih, 48% nezaposlenih, a 5% ispitanika se još uvijek školuje.

70% ispitanika su žene, a 30% muškarci. Najviše je ispitanika u dobi od 26 do 35 godina (39%), 34% od 36 do 45 godina te 12% ispitanika starije je od 45 godina. 15% ispitanika mlađe je od 25 godina. Najviše ispitanika ima završenu srednju školu (46%), višu školu ili fakultet ima 44% ispitanika, dok magistraturu/doktorat ima 10% ispitanika.

Foto naslovna: Facebook 
Izvor: mojposao.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter