-Đe je ba zapelo partnerstvo sa SAP-om- Prointeru dodijeljeno 16 ugovora i gotovo 50 miliona KM


-Đe je ba zapelo partnerstvo sa SAP-om- Prointeru dodijeljeno 16 ugovora i gotovo 50 miliona KM

Od 2015. do danas institucije, javna preduzeća i ustanove sa „Prointerom“ su sklopili 874 ugovora vrijedna su 221.030.598 KM! Od tog broja 16 ugovora „Prointer“ je sa javnim sektorom potpisao na osnovu partnerstva sa SAP-om. Građane je to, od 2017. do januara ove godine, koštalo – 47.099.717 KM! 

U razgovoru sa direktorom 'Prointera' saznao sam da će oni to vrlo brzo riješiti i da će dobiti licencu od druge institucije, tako da ne vidim tu nikakav problem“, znalački je, kao portparol porodice predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, javnost „umirivao“ premijer Radovan Višković. Desilo se to nakon što je njemački SAP potvrdio da će partnerstvo sa najbitnijom privatnom IT tender firmom biti raskinuto 23. marta.

Da li bi premijer zvao direktora bilo koje druge privatne firme koju je neka svjetska kompanija skinula sa liste partnera? Ne bi! Očekivao bi, nadamo se, da institucije, javna preduzeća i ustanove, koje troše budžetski novac, raskinu postojeće ugovore sa sankcionisanim, pronađu nove ovlaštene privatnike i ne ugrožavaju poslovanje administracije.

Ipak, „Prointer“ nije bilo ko. To je firma s kojom, prema priznanju oca Milorada, sarađuje“ njegov sin Igor.  Ta saradnja danas u brojkama izgleda ovako:

- 874 potpisana ugovora, potpisana od 2015. do danas, vrijedna su 221.030.598 KM sa uračunatim PDV-om!

Od tog broja 16 ugovora „Prointer“ je sa javnim sektorom sklopio na osnovu partnerstva sa SAP-om. Građane Bosne i Hercegovine to je, od 2017. do januara ove godine, koštalo – 47.099.717 KM! 

Dok ne pređemo na konkretno, javnost mora da zna da ju je Višković – obmanuo.

“Od ovog datuma 'Prointeru' nije dozvoljen pristup SAP sistemima. Stoga njihova poslovna aktivnost neće biti dio operacija SAP ekosistema”, potvrđeno je iz njemačke kompanije za portal „Capital“.

Sad konkretno!

Prvi ugovor, na osnovu partnerstva sa SAP-om, kompanijom koja ima istoimeni softver za poslovne procese, „Prointer“ je dobio još 2017. godine, samo dvije godine nakon što je osnovan. Već tada u javnosti se uveliko govorilo kako je firma povezana sa Igorom Dodikom. „Elektroprivredi RS“, na čijem je čelu još kratko bila Radmila Čičković, i njenim zavisnim preduzećima to je bilo sasvim dovoljno informacija za raspisivanje tendera. Za sva tri lota stigla je samo po jedna ponuda. „Prointer" sa "Lanacom" i beogradskim "Prointerom"! Održavanje SAP sistema i licence građani su platili 9.950.850 KM, 3.642.584 i 2.796.768 KM. Ukupno 16.390.202 KM!

Bila je to tenderska preporuka za dalje SAP poslovanje. U julu naredne godine „Elektroprenos BiH“, na osnovu jedine pristigle ponude, angažuje „Prointer“ za postprodukcionu podršku i održavanje SAP sistema – 350.930 KM! I 2019. godine firma izuzetno bliska vlasti u RS u ovom istom javnom preduzeću, za isti posao dobija ugovor identične vrijednosti.

Dobri odnosi vladajućeg SNSD-a Milorada Dodika i HDZ-a Dragana Čovića isplatili su se i poslovno. „Elektroprivreda Hrvatske Zajednice Herceg-Bosne“ 2. aprila 2020. za SAP licence „Prointeru“ plaća 597.209 KM. Zanimljivo, stigle su dvije ponude i obje su ocijenjene kao prihvatljive. „Elektroprivreda HZ HB“, bez posebnog objašnjenja, zanemarila je onu jeftiniju (567.918 KM) i prihvatila „Prointerovu“. Samo 15 dana kasnije uslijedio je i novi ugovor za „SAP Payroll Processing“ licence – 22.815 KM. Treći je „Prointeru“ dat 25. maja – 212.027 KM.

„Elektroprenos BiH“ ponovo je u igri u decembru 2020. Tehnička i aplikativna podrška SAP ERP sistema „Prointeru“ je, po ugovoru od 17. decembra, plaćena 350.930 KM.

Najvažniju IT tender firmu nisu zaobilazili ni direktni sporazumi. Dva u vezi sa SAP sistemom u januaru i martu 2021. godine pripremio je vršilac dužnosti direktora ERS-a i generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović. 7.018 i 7.020 KM!

Stari poslovni partneri „Elektroprenos BiH“ i „Prointer“ ugovor za produženje licenci firewall i licence TK opreme za SAP potpisali su 12. jula 2021. godine. Samo ova firma imala je spremnu ponudu, koja je bespogovorno prihvaćena. 210.588 KM. A, potom je ponovo Petrović imao milione na raspolaganju. Osam lotova za implementaciju SAP sistema redom je, oktobra 2021, građane koštalo – 2.796.768 KM, 9.209.538 KM, 4.816.475, 74.369, 74.369, 2.805.660, 1.067.040 i 1.156.487 KM.

Ni prošla SAP godina nije bila 'rđava za „Prointer“. U februaru „Elektroprenos BiH“ daje mu ugovor vrijedan 292.032 KM, a početkom marta „EP HZ HB“ za SAP licence u FMIS sistemu namijenila mu je 510.120 KM.

I Poreska uprava Republike Srpske, kojom uprava poslušni Goran Maričić, bila je izdašna. Za održavanje SAP sistema i licence ugovor je potpisan 3. juna, vrijedan 5.585.235 KM. Ponuda za licence bila je spremna i za tender „Elektroprenosa BiH“. Ugovor od 116.964 KM potpisan je 15. septembra prošle godine...

„IBM“ OBJAŠNJENJE TRAŽIO 2019,  „MICROSOFT“ SE „PROINTERA“ ODREKAO PROŠLE GODINE

Kompanije „IBM World Trade Corporation“ i „IBM Ireland Product“ još 6. marta 2019. godine raskinule su ugovore o saradnji sa „Prointerom“. Ove dvije kompanije potom su od maja 2019. godine do februara 2020. u nekoliko navrata zahtijevale objašnjenje od „Prointera“ u vezi sa medijskim objavama o namještenim tenderima, stoji u dokumentaciji koju je Žurnal objavio 2021. godine.

„IBM“ i „IBM IP“ su problematizovale način na koji „Prointer“, firma povezana sa porodicom Dodik, posluje sa institucijama, javnim preduzećima i ustanovama. Nakon raskida ovih ugovora, 18. jula iste godine, nervozni Milorad Dodik pred poslanicima u parlamentu RS konačno je i potvrdio ono što zapravo nije želio - povezanost sina Igora sa „Prointerom“.

„Nije vlasnik, ni ovlašteno lice u toj firmi, ali jeste saradnik te firme, sarađuje sa inostranim firmama i ima od toga prihode.“

U februaru prošle godine, mjesec i po nakon što su pooštrene američke sankcije Dodiku, tadašnjem članu Predsjedništva BiH, partnerstvo sa „Prointerom“ raskinuo je i „Microsoft“.  

SUD: ŽURNAL VAM NE VRIJEĐA UGLED, POSTALI STE GLAVNI PARTNER JAVNOG SEKTORA

Dugogodišnje pisanje Žurnala o nekontrolisanom odlivu javnog novca na porodični račun potvrdio je i Osnovni sud u Banjaluci presudom od 19. avgusta prošle godine.

Iako su čelnici „Prointera“ godinama negirali bilo kakvu povezanost sa porodicom Dodik, kao i uticaj na odluke direktora javnih preduzeća, Žurnal je kontinuirano pratio javne nabavke u kojima je firma, mahom kao jedini ponuđač, dobijala desetine miliona maraka teške poslove. Praveći nevjerovatan pritisak na novinare Žurnala, „Prointer“ je podnio nekoliko tužbi za klevetu. Međutim, uz mnogobrojne materijalne dokaze, sud je odbacio prvu. Trenutno, zakazana ročišta izbjegava Bojan Vujić, nekadašnji direktor „Prointera“, sada na čelu „Infinity International Group“ (u čijem sastavu posluje „Prointer“).  

Na ovu odluku, zanimljivo, „Prointer“ se nije žalio. Prema nezvaničnim informacijama, pravni savjetnici su moći osokoljenim „privrednicima“ rekli da i ne postoji osnov za sudski progon. Dok Žurnal čeka martovska ročišta, pravosnažna presuda je jasna!

Naše obrazloženje da smo godinama pratili rad „Prointera“ i da imamo podatke kako je ova firma proteklih godina zaključila ogroman broj ugovora sa javnim sektorom i tako ostvarila značajne prihode, sud je potvrdio smatrajući da „nije sporno da je kompanija preuzela primat na IT tržištu u RS i postala jedan od glavnih partnera javnog sektora, što je opštepoznata činjenica koja se proteže kroz sve medije“.

„Ovo izražavanje se ne može smatrati klevetničkim pa sud smatra da da nema ni elemenata povrede ugleda koja bi opravdavala dosuđivanje nematerijalne štete“, stoji u pravosnažnoj sudskoj odluci.

Piše: Žana Gauk
Foto naslovna: Ilustracija
Izvor: zurnal.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter