Džepna -Venera- proslavila 50. rođendan


Džepna -Venera- proslavila 50. rođendan

Prošla je put od zvezde tinejdžerskih sapunica do pop kraljice, za tri decenije karijere prodala je 80 miliona ploča, preživela rak dojke i postala gej ikona. Australijska superzvezda, jedna od retkih koju će svi u svetu znati i ako se predstavi samo imenom - Kajli, proslavila 50. rođendan.

Rođena u Melburnu 28. maja 1968. godine, Kajli Minog je prkosila kritičarima koji su je prerano otpisali i izrasla u jedan od najvećih australijskih kulturnih izvoznih proizvoda i internacionalni seks-simbol. 

"Postala je sastavni deo australijske kulture", kaže autralijska dizajnerka Pola Džoj. 

Imala je samo 11 godina kada se pojavila u televizijskoj seriji "Skyways", ali je u glumi napoznatija po ulozi u popularnoj sapunici "Susedi", u kojoj je igrala od 1986. do 1988. godine. 

Sa partnerom iz serije Džejsonom Donovanom istovremeno je bila i u vezi, koju će Kajli koju godinu kasnije prekinuti zbog harizmatičnog Majkla Hačinsa iz grupe INXS. 

Njen prvi singl, obrada hita Litlle Eve "Locomotion" iz šezdesetih godina, vinuće je 1987. na prvo mesto autralijskih top-lista i dotadašnjoj devojci iz komšiluka omogućiti novu karijeru pop zvezde, a kasnije i plesne dive.

Sledeći singl "I Sholud Be So Lucky" osvojiće i britanske liste, a duet sa Džejsonom Donovanom "Especially For You", godinu dana kasnije, i ceo svet. 

Usledili su megahitovi "Better the Devil You Know", "Spinning Around", "All The Lovers", "Kids" ili "Can't Get You Out Of My Head", koje je izvodila širom sveta u bleštavoj i oskudnoj odeći, uz zahtevne plesne koreografije. 

"Njeni nastupi prepuni energije i zarazne pop-melodije dobrih vibracija i danas su pobednička formula", kaže muzička novinarka Dženi Valentiš. "Ona je sjajna, svestrana zabavljačica!" 

Zbog svog zalaganja za destigmatizaciju obolelih od side i podrške kampanjama legalizacije istopolnih brakova, Kajli ima odanu i široku LBGT publiku koja je smatra "ambasadrokom univerzalne ljubavi".

Njen ljubavni život je, međutim, decenijama punio stupce tabloida, od veze sa pokojnim Hačinsom i Lenijem Kravicom do one sa francuskim glumceom Oliverom Martinezom. 

Pevačica je bila otvorena i o svojoj borbi sa rakom dojke 2005. godine, a nakon izlečenja podizala je svest o potrebi preventivnih pregleda čak i u tridesetim godinama života. 

U pedesetoj ne pokazuje nameru da uspori. Ove godine objavila je "Golden", svoj 14. album koji se odmah popeo na prva mesta u Australiji i Britaniji. 

"Ovo je dobro vreme u mom životu i zahvalna sam na tome", izjavila je nedavno za Sandej morning herald, "Radila sam za to, platila sam za to i sada uživam. I čuvam se."


Izvor: b92