Dvije struje ljuljaju SNSD: Borba za fotelju direktora UIO izrodila još dva imena


Dvije struje ljuljaju SNSD: Borba za fotelju direktora UIO izrodila još dva imena

Prije tri dana raspisan je javni oglas za izbor i imenovanje novog direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Kako je Klix.ba već pisao, SNSD i HDZ su se dogovorili, bez Trojke, da će to mjesto pripasti stranci na čijem je čelu Milorad Dodik.

Oglas za novog direktora ostaje otvoren do 22. marta, a kako saznajemo uveliko se vode lobiranja i rat struja unutar Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).
Aktuelni ministar finansija BiH Zoran Tegeltija je bio prvi pik Milorada Dodika za novog direktora UIO-a. Da bi zasjeo u fotelju ove važne državne institucije, Tegeltija bi prije toga trebao podnijeti ostavku na ministarskoj funkciji.

No, da sve neće ići kao po loju pobrinule su se i druge struje unutar SNSD-a, poput one "istočne", ali i banjalučke.

Naime, kako saznaje Klix.ba, ove struje se protive odluci da Tegeltija bude novi direktor UIO. "Istočna" struja na toj poziciji želi vidjeti aktuelnog gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubišu Ćosića.

S druge strane banjalučka struja želi pozicionirati Srđana Amidžića, odbornika SNSD-a u Skupštini grada Banja Luka i vanrednog profesora na Ekonomskom fakultetu u Banjoj Luci. On je bivši poslanik u Narodnoj skupštini RS-a.

Da su različite struje u SNSD-u sve jače, pa i direktno suprotstavljanje Miloradu Dodiku, govori i podatak iz januara ove godine kada su gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić i državni parlamentarac Miroslav Vujičić predvodili grupu SNSD-ovaca koja je javno kritikovala kadrovska rješenja za Vijeće ministara, konkretno izbor Nenada Nešića za ministra sigurnosti BiH.

Ipak, poslije ekspresnog sastanka s Dodikom u Banjoj Luci, izgladili su problem i pronašli zajednički jezik. Iako su progutali knedlu i podržali Nešića, potpuno je jasno da su od Dodika dobili određena obećanja za rukovodeće funkcije javnih preduzeća i agencija, kako bi se zadržao mir u SNSD-u.

Inače, odlazeći direktor UIO Miro Džakula (HDZ) nedavno je raspisao interni oglas za brojne rukovodeće pozicije u ovoj instituciji na samom kraju mandata što je povuklo brojna pitanja da li se to čini kako bi se na vrijeme popunile pozicije prije dolaska novog rukovodstva.

Izvor: klix.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter