Dušan Šehovac: Indijanci i Srbi loši momci po Peteru Handkeu? i Slavoju Žižeku!

Dušan Šehovac: Indijanci i Srbi loši momci po Peteru Handkeu? i Slavoju Žižeku!

Kreatori, subjekti sarajevskog i bosanskohercegovačkog javnog mnenja, uvijek se obraduju, iskoriste, odmah objave i prenesu svaku javno iznesenu izjavu koja govori, ili liči na urbanu legendu o “opkoljenom Sarajevu” i Srbima kao lošim momcima.

Nažalost ovom prilikom, jer je to željeno i potrebno sarajevskom dolinskom javnom mnenju, da se ponovo po hiljaditi put Srbi opišu kao loši momci, koristi se, iskorišten je stav, (sumnjam da je Peter Handke tako mislio) da su i Indijanci, starosjedioci na tlu sadašnjih SAD-a loši momci. Naglašavam da su Indijanci starosjedioci, jer će mi ovaj pojam biti važan kada opisujem Srbe koji su “opkoljavali” ili bili opkoljeni u podijeljenom i opkoljenom Sarajevu.

U intervjuu jučešnjem dnevnom listu “Oslobođenje”, (19.10.2019. godine) poznati filozof Slavoj Žižek govoreći o dodjeli Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu i odgovarajući na pitanje:

„Potičete iz bivše Jugoslavije, zemlje koja je za Handkea uvijek bila melanholična utopija. Da li ga razumijete?“, odgovorio:

“Nikakvo čudo što se Handke okrenuo Srbiji kao posljednjem bastionu autentičnog u Evropi. On je bosanske Srbe koji su opsjeli Sarajevo “poredio sa Indijancima koji napadaju i kolju 'američke karavane'.”

Ovo poređenje iz izjave Petera Handkea može se dvostruko, višestruko tumačiti, razumijeti, pa čak i tvrditi da nije logično i upotrebljivo!

Moguće je da je ispravno prvo: tumačenje da su Indijaci i Srbi  loši momci, a “američke karavane” i opsjelo Sarajevo dobri momci po shvatanju Petera Handkea a i Slavoja Žižeka;  a možda je istinitije drugo tumačenje da su Indijanci i Srbi dobri momci po mišljenju Petera Handkea a “američke karavane” i opsjednuto Sarajevo loši momci!

Do danas sam vidio, čuo i čitao da Peter Handke govori dobro o Srbima i da ih podržava. Sumnjam da je moguće da je u ovoj njegovoj, aktuelizovanoj izjavi od Slavoja Žižeka, negativno govorio o Srbima! Osim ako neko neće da nametne stav da Srbi iz Bosne i Hercegovine ne pripadaju Srbima Republike Srbije, da su drugačiji, i da je Peter Handke jedan od promotora ove ideje, ovog stava?

E moj Dušane, zar očekuješ od svih onih koji horski pjevaju o Srbima kao lošim momcima, da budu logični, precizni, odgovorni i da svoje izjave zasnivaju na činjenicama, dokumentima!

Ne tvrdim da su moji stavovi apsolutno tačni, ali se nadam, to se mnogo puta potvrdilo, da će izazvati pažnju i polemiku, i zato ovo danas pišem!

U prvom dijelu pomenute izjave Peter Handke govori o Indijancima, koji su, poznato je starosjedioci, svoji na svome, i da žive vjekovima na toj teritoriji a američke karavane su bile sastavljene od evropskih osvajača koji su došli da osvoje i vladaju tom teritorijom.

Istina o ratnom Sarajevu glasi: I opkoljeni i opkoljivači su starosjedioci, i nisu kao osvajači došli sa drugih kontinenata i formirali “američke karavane”!

Većina Srba koji su živjeli i ratovali u i oko Sarajeva su autentični starosjedioci, koji desetinama godina, vijekovima žive na ovoj teritoriji, svoji na svome kao i Indijanci.

Građani Sarajeva svih nacija, koji su tokom rata živjeli na teritoriji opsjednutog i podijeljenog Sarajeva su većinom starosjedioci, svoji na svome, u malo manjem postotku u odnosu na Srbe, jer su tu ratovali i istočnobošnjaci i sandžaklije!

U propagandnom ratu protiv Srba, svjetskom javnom mnenju prodata je i kupljena priča o Srbima koji su došli iz Srbije, Crne Gore i iz drugih krajeva Bosne i Hercegovine i opsjeli (P.H?), opkolili Sarajevo, popeli se na brda oko Sarajeva i terorizovali i pucali po Sarajevu.

Ogromna većina Srba (95%) Sarajevski korpus Vojske Republike Srpske, koji su bili  učesnici građanskog rata na teritorija Grada Sarajeva su kao i Indijanci starosjedioci, bili svoji na svome, uz mali procenat (5%) Srba koji su bili u drugim jedinicama Vojske Republike Srpske, JNA, i drugim paravojnim jedinicama iz Srbije i Crne Gore. Ovaj stav sam izveo na osnovu podataka: iz Bosanske knjige mrtvih, Mirsada Tokače;  objavljenog istraživanja crnogorskih i srbijanskih žrtava u građanskom ratu u Bosni i Hercegovini, Nataše Kandić; i podataka iz knjiga i monografija o pripadnicima Armije BiH i Vojske Republike Srske koji su ratovali na području Grada Sarajeva.

Srbi, građani Sarajeva, postavili su, zaposjeli, svoje policijske i vojne snage na granicama svojih narodnih/etničkih srpskih teritorija Grada Sarajeva za koje su smatrali da na njih imaju, odnosno polažu pravo. Neposredno prije osnovali su i objavili postojanje SAO Romanija i rukovodstva srpskih opština, pa formirali vojne jedinice, Policiju i Vojsku Republike Srpske.

Moram naglasiti da ne prihvatam zlonamjernu praksu svih onih koji Srbe iz Bosne i Hercegovine imenuju kao bosanski Srbi. Dobronamjernim čitaocima ovog teksta i većini Srba, od političara, (Milorada Dodika) do čobana sa Morina je jasno da nema u Bosni i Hercegovini bosanskih Srba (osim šačice izdajica srpskih interesa koji se tako osjećaju, zna se zašto, naš narod kaže - prodali narodnost za večeru!).

Volio bih radi utvrđivanja istine, i njenom objavljivanju i ponavljanju u svjetskom javnom mnjenju, šta je to opkoljeno i podijeljeno Sarajevo, i ko su tu bili dobri i loši momci, da Peter Handke i Slavoj Žižek posjete dva Sarajeva, Sarajevo i Istočno Sarajevo, čija teritorija je nekad pripadala zajednici Grada Sarajeva (do 1992. godine) i poslušaju drugu stranu, srpsku stranu priče, pogleda na podijeljeno i opkoljeno ratno Sarajevo, jer su priču bošnjačke strane mogli čuti i pročitati hiljadama puta, bez obzira na to, zalažem se da ponovo čuju i prvu stranu, ne i jedino pravu!

Za Infomedia Balkan - Dušan Šehovac
Mr.sci.Dušan Šehovac, siciolog, živi na Ilidži, lokalni heroj koji razmišlja globalno, svoj i ničiji a sa svima povezan, pokušava da spoji akademsko, aktivističko i ljudsko promišljanje, misli humanistički, aktivno radi na pozitivnim promjenama zajedno sa drugima, voli da bude dio mreže aktivista, rasuđuje i svojom dušom. Obožava da se ne slaže i sa samim sobom!

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks