Dupla igra: Dodik uhvaćen u laži, BiH aktivno učestvuje u uvođenju sankcija Rusiji -puzajućom metodom- (Video)

Dupla igra: Dodik uhvaćen u laži, BiH aktivno učestvuje u uvođenju sankcija Rusiji -puzajućom metodom- (Video)

Ostaje nejasno zbog čega Milorad Dodik i dalje u javnosti tvrdi da on sprečava BiH da uvede sankcije Rusiji, kada je BiH jasno navedena i u Deklaraciji visokog predstavnika za spoljnu politiku EU Žozepa Borelja kao zemlja koja se svrstala za uvođenje restriktivnih mjera Ruskoj Federaciji zbog rata u Ukrajini.

Deklaracija visokog predstavnika Evropske unije o usklađivanju određenih zemalja u vezi sa restriktivnim mjerama u pogledu akcija koje podrivaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine potvrđuje da se BiH svrstala zajedno sa ostalim evropskim zemljama kada su u pitanju sankcije Ruskoj Federaciji.

Deklaracija Žozepa Borelja objavljena je u Službenom listu Evropske unije 21. aprila ove godine, kada je donesena i odluka Savjeta (CFSP) 2022/6601 da se dodaju nove dvije osobe na listu lica, subjekata i organa koji podležu restriktivnim mjerama navedenim u Aneksu Odluke 2014/145/CFSP.

"Uz to se svrstavaju zemlje kandidati - Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Albanija, zemlja Procesa stabilizacije i pridruživanja i potencijalni kandidat Bosna i Hercegovina, te zemlje EFTA Island, Lihtenštajn i Norveška, članice Evropskog ekonomskog prostora, kao i Ukrajina", navedeno je u toj DEKLARACIJI.

Dalje se naglašava da će pomenute zemlje, među kojima je i BiH, obezbijediti da njihove nacionalne politike budu u skladu sa ovom Odlukom Savjeta.

"Evropska unija prima na znanje ovu posvećenost i pozdravlja je", navodi se u Deklaraciji visokog predstavnika EU Žozepa Borelja.

Ova odluka i svrstavanje BiH uz očito prećutnu saglasnost Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, omogućila mu je da se nađe na sastanku lidera Zapadnog Balkana, kada se on tamo pojavio umjesto, kako je ranije bilo predviđeno predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Zorana Tegeltije.

Na tom sastanku je a što i naslovna fotografija pokazuju bila primjetna prisnost Borelja prema Dodiku. Ta finoća između Borelja i Dodika vjerovatno je proistekla iz Deklaracije, donesene pred kraj aprila. 

Podsjetimo da je Dodik pod dvostrukim sankcijama SAD i da je nedavne sankcije, zajedno sa Željkom Cvijanović, dobio i od Velike Britanije, ali mu to ne sprečava da ima kontakte i sa američkim diplomatama i sa briselskom administracijom.

Šef evropske diplomatije u Briselu se tada odvojeno sastao sa svim učesnicima i on je novinarima naglasio da Evropska unija pozdravlja činjenicu da su se većine zemalja regiona u potpunosti uskladile od prvog dana sa odlukama EU koje su bile odgovor na rusku agresiju protv Ukraijne.

„Pozivam druge da to učine. Većina je već to uradile, ali pozivam ostale da urade isto”, poručio je tada Borelj.

Riječi Borelja pokazuju da je Srbija jedina zemlja koja je ostala vjerna svojim principima i odolijeva pritiscima u vezi sankcija Rusiji.

Jedina zemlja koja je ostala pri svojim principima da ne uvodi restriktivne mjere Rusiji je ostala Srbija, kazao je prije dva dana predsjednik Aleksandar Vučić, a što je danas potvrdila i premijerka Ana Brnabić..

Međutim, ostaje nejasno zbog čega Milorad Dodik i dalje u javnosti tvrdi da on sprečava BiH da uvede sankcije Rusiji, kada je BiH jasno navedena i u Deklaraciji visokog predstavnika za spoljnu politiku EU Žozepa Borelja kao zemlja koja se svrstala zajedno sa ostalim evropskim zemljama kada su u pitanju restriktivne mjere Ruskoj Federaciji zbog rata u Ukrajini.

BiH je prihvatila 20-ak različitih odluka kojima su uvedene sankcije Rusiji.

Izvor: rtvbn.com

Dodik uhvaćen u laži: BiH aktivna u uvođenju sankcija protiv Rusije

Ako koza laže, rog ne laže! Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, ponovo je uhvaćen u laži. I dok Dodik tvrdi kako BiH neće uvesti sankcije Rusiji jer to, kako kaže, neće dozvoliti on i njegova koalicija, koju je još ranije nazvao srpska reprezentacija u Sarajevu.

Iako je Dodik i na svom tviter nalogu objavio da ne dozvoljava da BiH uvede sankcije Rusiji, demantuju ga odluke o uvođenju sankcija u kojima je aktivno učestvovala i BiH, a o kojima on do sada nije rekao ni riječi.

Kako je BN saznao u pitanju je 20 odluka Savjeta Evropa koje se tiču restriktivnih mjera protiv Ruske Federacije kojima se BiH pridružila od februara ove godine, a o kojima Dodik i ostali ne govore nego to, manipulišući ovdašnjom javnosti. kriju od građana Srpske optužujući "mrsko Sarajevo" i opoziciju da su protiv Republike Srpske.
BN je došao do odluka Savjeta Evrope kojima se pridružila BiH, a koje Dodik i njegovi članovi Savjeta ministara kriju kao zmija noge.

U pitanju su sledeće odluke u kojima je aktivno učestvovala BiH, čiju skoro polovinu države predstavlja baš Dodik:

- Odlukom 2022/331 od 25.februara sankcionisani su deputati državne Dume

- Odlukom 2022/329 od 25. februara donesen je okvir sankcija za fizička i pravna lica koja podrivaju teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine

- Odlukom 2022/327 od 25. februara sakncionisano je 26 lica uključujući i portparola Kremlja Dimitrija Peskova

- Odlukom 2022/265 od 23. februara sankcionisana su 22 lica i četiri entiteta

- Odlukom 2022/266 od 23. februara donesen je i novi okvir za restriktivne mere zbog priznanja Luganjska i Donjecka

- Odlukom 2022/265 od 23. februara sankcionisana lica među kojima je i Šojgu

- Odlukom 2022/264 od 23. februara predviđene nove restriktivne mjere

- Odlukom 2022/335 od 28. februara zabrana transakcija sa ruskom centralnom bankom i avio saobraćaja

- Odlukom 2022/337 od 28. februara sankcije uvedene i za ruske oligarhe i poslovne ljude

- Odlukom 2022/351 od 01. marta uvedena zabrana emitovanja Sputnjika i RT

- Odlukom 2022/346 od 01. marta zabranjen pristup sistemu Swift

- Odlukom 2022/395 od 09. marta uvedena zabrana izvoza robe i tehnologije pomorske plovidbe

- Odlukom 2022/397 od 09. marta dodato još 16 sankcionisanih lica

- Odlukom 2022/241 od 21. februara sankcionisano novih pet lica

- Odlukom 2022/429 od 15. marta sankcionisano još 15 lica i 9 entiteta

- Odlukom 2022/430 od 15. marta uvedena zabrana kupovine, uvoza i transporta fosilnih goriva

- Odlukom 2022/411 od 10. marta doneseno inoviranje info o sankcionisanim licima i produženje roka važenja sankcija do 15. septembra 2022.

- Odlukom 2022/578 od 08. aprila izmijenjena odluka o izuzimanju Zapadnog Balkana iz primjene sankcija EU prema kompanijama sa ruskim većinskim vlasništvom 

- Odlukom 2022/582 od 08. aprila sankcionisano još 217 lica i 18 entiteta, među njima i Putinove ćerke

- Odlukom 2022/627 od 13. aprila određeni izuzeci od zabrane

- Odlukom 2022/628 od 13. aprila uvedeni izuzeci od ograničenja uvedenih odlukom 266

- Odlukom 2022/660 od 21. aprila sankcionisana još dva lica, među njima i Prigozin

U svim ovim odlukama aktivno učestvovala BiH i ovim su u vodu pale tvrdnje Milorada Dodika, koji u javnosti se predstavlja kao zaštitnik srpskih interesa.

A da se on uveliko vratio  starom, američkom,, jatu jasno je i po aktivnostima, koji ovih dana po njegovom diktatu provode njegovi najodaniji ljudi, uključujući predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Zorana Tegeltiju i savjetnicuAnu Trišić Babić koja je ranije bila lobista za ulazak BiH u NATO savez.

Jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji je Srbija.

 

Izvor: rtvbn.com

Dodik ili ne zna ili je svjesno dozvolio sankcije Rusiji

Borenović je podsjetio da postoje procedure unutar institucija BiH i samog Predsjedništva kojima se može osigurati da nijedna neusaglašena odluke ne prođe, ali da Dodik te procedure ili ne zna da koristi ili je svjesno propustio da djeluje.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović danas je na vanrednoj konferenciji za medije predstavio je javnosti činjenice u vezi sa pridruživanjem BiH sankcijama Savjeta Evropske Unije protiv Ruske Federacije.

- Punih 80 dana BiH je u režimu pune primjene svih sankcija koje je Savjet EU uveo protiv Ruske Federacije. Radi se o 22 seta sankcija koje su usvajane od 23. februara ove godine pa do danas. Prema informacijama kojima raspolažemo, bh. diplomate u Briselu su u svakom od ovih slučajeva postupale u skladu sa instrukcijama Predsjedništva BiH - naveo je Borenović.

- Ove odluke uključuju čitav niz različitih sankcija, od onih prema privatnim i poslovnim subjektima, među njima poslanicima ruske Dume, kćerkama gospodina Putina, isključivanja ruskih banaka iz SWIFT sistema i razne druge. Za sve ove odluke Milorad Dodik je znao i u isto vrijeme besramno narodu u Srpskoj pričao kako on nikada neće dozvoliti uvođenje sankcija Rusiji!- naglašava Borenović.

- Punih 80 dana BiH je u režimu pune primjene svih sankcija koje je Savjet EU uveo protiv Ruske Federacije. Radi se o 22 seta sankcija koje su usvajane od 23. februara ove godine pa do danas. Prema informacijama kojima raspolažemo, bh. diplomate u Briselu su u svakom od ovih slučajeva postupale u skladu sa instrukcijama Predsjedništva BiH - naveo je Borenović.

 

Borenović je podsjetio da postoje procedure unutar institucija BiH i samog Predsjedništva kojima se može osigurati da nijedna neusaglašena odluke ne prođe, ali da Dodik te procedure ili ne zna da koristi ili je svjesno propustio da djeluje.

- Кoristeći upravo te iste procedure Mladen Ivanić je spriječio reviziju presude u predmetu BiH protiv Srbije pred Sudom u Hagu. Apsolutno isti mehanizam na raspolaganju je imao i on i svjesno je propustio da ovo pitanje dovede do izjašnjenja, nego je namjerno pustio da ide ovako računajući da to niko neće prozrijeti - kaže Borenović.

On dalje navodi da je Dodikov problem sa PDP-om taj što u toj partiji poznaju procedure i što njegove prevare ne mogu ostati neprimijećene.

"Dodikovo današnje teatralno traženje ostavke Šefika Džaferovića najbolja je potvrda da je sve vrijeme smišljeno lagao javnost u Srpskoj. Jer ako su instrukcije iz Predsjedništva BiH prema Briselu išle mimo njegove volje i znanja, zašto nije reagovao i ostavku tražio nakon prvog glasanja protiv Rusije, nego je čekao 80 dana, hvalio se kako neće dozvoliti sankcije, a onda kada je opozicija pokazala narodu šta se dešava, tek onda nakon 22 odluke protiv Rusije on pokušava ovako da se opravda.

Da li Dodik 80 dana nije znao kako se BiH izjašnjava, ili je smišljeno lagao narod? U oba slučaja krajnje je vrijeme da napusti obavljanje bilo koje javne funkcije, kazao je Borenović.

 

Izvor: rtvbn.com

Sankcije Rusiji BiH već provodi puzajućom metodom 

Šarović očekuje da će situacija uskoro biti jasnija i da će se razjasniti da li je Predsjedništvo BiH zvanično raspravljalo po ovom pitanju.
Činjenica je da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da je Srbija jedina zemalja sa prostora Zapadnog Balkana koja nije uvela sankcije Rusiji iz čega se izvlači jasan zaključak da je to učinila i BiH, dok sa druge strane srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik to negira,
kaže Mirko Šarović, predsjednik SDS.

Šarović očekuje da će situacija uskoro biti jasnija i da će se razjasniti da li je Predsjedništvo BiH zvanično raspravljalo po ovom pitanju.

On kaže da je sada očigledno da se sankcije Rusiji od strane BiH uvode puzajućom metodom.

„To se radi korak po korak, ne na Predsjedništvu BiH ili Savjetu ministara, nego to čine članovi bh. delegacija u kojima imamo i ljude iz Republike Srpske. Oni na forumima Savjeta Evrope i  nekim drugim tijelima glasaju za odluke koje u suštini jesu sankcije Rusiji. Tako se državljanima ove zemlje uskraćuje ulazak, proglašavaju se za nepoželjne osobe, Rusija se isčlanjuje iz raznih organizacija“, napominje Šarović. 

On navodi da se donosi desetine takvih odluka, dekleracija, zaključaka…

„Ako je neko dao svoj glas za takvo nešto onda on nije crpio ono što je stav zvanične politike BiH, nego je za takvo nešto dobio neku drugu instrukciju. Mora se utvrditi ko je i zašto to činio jer članovi delegacija nemaju pravo da nastupaju kao slobodni strijelaci, nego moraju zastupati stavove zvanične politike“, istakao je Šarović.

On je ponovio da je SDS principijelno protiv uvođenja bilo kojih sankcija.

„Mi smo bili izloženi sankcijama i zašto bi ih priželjkivali bilo kome“, istakao je Šarović. 

Video: BN TV/youtube.com
Izvor: rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter