Državi milionski penali: Traže kredite a kada stranci hoće da nadgledaju utrošak sredstava - odustaju? (Video)


Državi milionski penali: Traže kredite a kada stranci hoće da nadgledaju utrošak sredstava - odustaju? (Video)

Neodgovorna vlast plaća "penale" jer traži novac, a neće da gradi. Bosna i Hercegovina je prošle godine platila 6,3 miliona maraka „penala“ za nepovučena sredstva koja su odobrili strani kreditori, a taj problem se ponavlja iz godine u godinu. Nadležni priznaju da je neophodno unaprijediti sistem upravljanja javnim finansijama.

Kada se kreće u veliki infrastrukturni projekat, prvo se mora obezbjediti finansiranje, a zatim se ulazi u proceduru izbora izvođača radova. Tu izgleda, nastaju problemi za Bosnu i Hercegovinu, jer banke, odnosno strani kreditori prije odobre sredstva, nego što nadležni u BiH uspiju odraditi svoj dio posla.

Zbog toga stotine miliona maraka kreditnih sredstava za BiH, nepovučeno stoji na računima stranih kreditora. Projekti čekaju, a za to "čuvanje" novca banke naplaćuju penale, iako ne vole da ih zovu tim imenom.

Ta "mala naknada", prošle godine je bh. građane koštala 6,3 miliona maraka, a pretprošle više od 10 miliona. Penale je BiH plaćala Svjetskoj banci, Evropskoj banci za obnovu i razvoj, Evropskoj investicionoj banci i tako dalje. Logično je da strani kreditori ne vide problem u tome što plaćamo kazne za sredstva koja nisu povučena, jer im je to uz kamate, dodatni profit. Vlast se pravda, ali i priznaje problem.

Sada je u regionu, Bosna i Hercegovina najneefikasnija kada se radi o upravljanja vlastitim, pa i kreditnim sredstvima, kaže ekonomski analitičar Admir Čavalić.

Neiskorištavanje kredita krivica je i navika svih nivoa vlasti u BiH, a problem za sve građane. Ne samo da zbog njihove neodgovornosti nemamo nove puteve, željeznice, bolnice i slično, već nam se, i jer se ne grade, dodatno naplaćuje.

 

Video: BN Televizija
Izvor: rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter