Dr Milan Blagojević za Infomedia Balkan: Zaključak Vlade RS koji može odvesti u krivično djelo


Dr Milan Blagojević za Infomedia Balkan: Zaključak Vlade RS koji može odvesti u krivično djelo

Nedavni zaključak kojim Vlada Republike Srpske poziva sve članove izbornih organa iz Republike Srpske da podnesu ostavke na svoje članstvo u lokalnim izbornim komisijama i biračkim odborima može se pravno posmatrati i kao svojevrsno podstrekavanje na izvršenje krivičnog djela protiv izbornih prava, propisanog Krivičnim zakonikom Republike Srpske.

Naime, članom 215 stav 1 Krivičnog zakonika propisano je krivično djelo sprečavanja održavanja izbora i glasanja. Njega čini svako ko na bilo koji protivpravan način spriječi ili onemogući održavanje izbora ili glasanja.

Stoga, ukoliko bi sada članovi lokalnih izbornih komisija ili biračkih odbora dali ostavke, podstreknuti na to zaključkom Vlade Republike Srpske, i ako nakon toga lokalni parlamenti ne bi imenovali nove članove lokalnih izbornih komisija, usljed čega ne bi bili izabrani ni novi članovi biračkih odbora koje bira lokalna izborna komisija, time bi, tim nepostupanjem od strane lokalnih parlamenata, bilo izvršeno sprečavanje, odnosno onemogućavanje održavanja predstojećih lokalnih izbora u Republici Srpskoj, čime bi bilo izvršeno navedeno krivično djelo.

To djelo bi bilo izvršeno i ako bi samo jedna skupština opštine, ili jedna skupština grada u Republici Srpskoj, odbila da imenuje nove članove lokalne izborne komisije u slučaju da dotadašnja izborna komisija podnese ostavku. Stvar će se, ako javno tužilaštvo radi svoj posao po zakonu, u krivičnopravnom smislu samo dodatno iskomplikovati ukoliko do ove pojave dođe u više opština ili gradova u Republici Srpskoj.

Ali, i ako to bude učinjeno u samo jednom opštini, ili samo jednom gradu, postojaće navedeno krivično djelo, koje će u tom slučaju biti učinjeno od strane nosilaca vlasti samo u toj jedinici lokalne samouprave.

A članovi Vlade Republike Srpske bi u tom slučaju svojim navedenim zaključkom izvršili podstrekavanje na izvršenje krivičnog djela iz člana 215 stav 1 Krivičnog zakonika Republike Srpske pa bi bili kažnjeni kao da su ga i sami izvršili. Jer, članom 38 stav 1 Krivičnog zakonika je propisano da ko drugog umišljajno podstrekne da izvrši krivično djelo, kazniće se kao da ga je sam izvršio.

Smatram kako nije bilo zgoreg da ukažem u šta može odvesti predmetni zaključak Vlade Republike Srpske, što ne bi bilo dobro prije svega za Republiku Srpsku.

To što sam rekao nikako ne treba shvatiti kao da ja time priznajem da je Kristijan Šmit visoki predstavnik niti da ima pravo da nam svoju volju nameće kao zakon o bilo čemu, uključujući i materiju izbora. Za mene Šmit nije visoki predstavnik, jer nije imenovan u skladu sa relevantnom rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN, kako propisuje Aneks 10 Dejtonskog sporazuma.

A i da jeste imenovan na takav način, ni tada ne bi imao pravo da u državi članici UN svoju volju nameće kao zakon, jer se time flagrantno i teško povređuje Povelja UN i princip suverenosti države, čime se negira država i pretvara u koloniju, iako je to najstrožije zabranjeno Poveljom UN kao vrhovnim pravnim aktom međunarodnog prava.

Upravo zato je i najnovija Šmitova samovolja, kojom je svoju volju nametnuo kao tzv. zakon o izmjenama Izbornog zakona BiH, čin negiranja Bosne i Hercegovine kao države, bolje reći njeno gaženje.

Za Infomedia Balkan
Dr Milan Blagojević, ugledni univerzitetski profesor i doktor pravnih nauka, bivši član Senata Republike Srpske i pravni savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH, sudija Okružnog suda u Banja Luci koji je odbio da primijeni Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom Bosne i Hercegovine, koji je nametnuo visoki predstavnik u BiH, što je prvi takav slučaj u BiH pravosuđu.

Foto naslovna: K3/Printscreen/Dr Milan Blagojević
Izvor: www.infomediabalkan.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter