Dr Milan Blagojević za Infomedia Balkan: Tiče nas se


Dr Milan Blagojević za Infomedia Balkan: Tiče nas se

Kada je Ustavni sud BiH 18. januara ove godine donio odluku broj U-21/23, kojom je ukinuo krivično djelo povrede ugleda Republike Srpske iz člana 280a. Krivičnog zakonika Republike Srpske, istog dana Ognjen Tadić savjetnik predsjednika Republike Srpske je izjavio, a portal RTRS prenio, da: "Šta god odlučuju sudije okupljene u krnjem Ustavnom sudu BiH, Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH određuje da se to Republike Srpske ne tiče i to je tako do političkog dogovora".

Međutim, samo malo više od mjesec dana kasnije sudska praksa je pokazala koliko je citirana izjava Tadića bila istinska obmana.

Naime, presuda Okružnog suda u Banjaluci od 29.2. ove godine, kojom je taj sud oslobodio optuženog Muharema Štulanovića od optužbe za krivično djelo povrede ugleda Republike Srpske, uz obrazloženje postupajućeg sudije da je to djelo dekriminalizovano nedavnom odlukom Ustavnog suda BiH, dokaz je da sudovi u Republici Srpskoj primjenjuju odluke tog suda, a ne Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, koji je u junu prošle godine donijela Narodna skupština Republike Srpske.

Štaviše, ova presuda Okružnog suda u Banjaluci dokaz je i da sudovi u Republici Srpskoj poštuju i primjenjuju odluke Ustavnog suda BiH i kada ih je taj sud donio u "krnjem" sastavu od šest sudija, kako neki mediji u Republici Srpskoj vole nazivati sadašnji sastav tog suda.

Najzad, najnovija presuda Okružnog suda u Banjaluci je dokaz i da sudovi u Republici Srpskoj, nažalost, priznaju Kristijana Šmita kao visokog predstavnika i njegove nametnute odluke, bez obzira što su protivpravne. Jer ne treba zaboraviti da je Šmit, a ne Ustavni sud BiH, početkom jula prošle godine poništio Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, ubrzo nakon što je usvojen u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

I upravo zbog toga, zbog Šmitovog poništenja tog zakona, Okružni sud u Banjaluci nije u presudi od 29.2.2024. godine htio da postupi po navedenom zakonu Republike Srpske, već ga je svjesno zanemario, bolje reći pogazio.

Tako je, dakle,  Okružni sud u Banjaluci evidentno postupio po odluci Kristijana Šmita, dokazavši na taj način da je Šmitova volja za sud jača od zakona Republike Srpske. Time je sud priznao Šmita za visokog predstavnika, ali je, nažalost, kršeći Ustav BiH, Ustav Republike Srpske i Povelju UN, Okružni sud u Banjaluci priznao i da Šmit ima pravo da nam svoju volju nameće kao zakon i da Šmit, a ne Ustavni sud BiH, može da poništava zakone i bilo koje druge propise Republike Srpske.

Stoga nakon te najnovije presude Okružnog suda u Banjaluci ne treba uopšte imati dilemu da će tako postupati i odlučivati i svi ostali sudovi u Republici Srpskoj. Doduše, svi oni su to činili i prije toga.

Za Infomedia Balkan
Dr Milan Blagojević, ugledni univerzitetski profesor i doktor pravnih nauka, bivši član Senata Republike Srpske i pravni savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH, sudija Okružnog suda u Banja Luci koji je odbio da primijeni Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom Bosne i Hercegovine, koji je nametnuo visoki predstavnik u BiH, što je prvi takav slučaj u BiH pravosuđu.

Foto naslovna: Oslobođenje/Dr Milan Blagojević
Izvor: www.infomediabalkan.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter