Dr Milan Blagojević za Infomedia Balkan: Pravna ništavost Rezolucije o Srebrenici


Dr Milan Blagojević za Infomedia Balkan: Pravna ništavost Rezolucije o Srebrenici

Svaku od rezolucija o stanju u BiH, koje je Savjet bezbjednosti UN donio od Dejtonskog sporazuma do danas, donosio je na osnovu Poglavlja V Povelje UN. Tim poglavljem Povelje UN povjereno je isključivo Savjetu bezbjednosti da on ima odgovornost za održavanje mira i bezbjednosti u svijetu i da u ime svih država članica UN sprovodi dužnosti i zadatke na osnovu te odgovornosti.

Imajući u vidu tu isključivu odgovornost Savjeta bezbjednosti, Poveljom UN je upravo zbog toga propisano u članu 12 da sve dok Savjet bezbjednosti u pogledu bilo kojeg spora ili situacije obavlja zadatke koji su mu radi održanja mira i bezbjednosti u svijetu povjereni tom Poveljom, Generalna skupština neće davati nikakve preporuke u vezi sa bilo kojim sporom ili situacijom pod nadležnošću Savjeta bezbjednosti.

S obzirom na činjenicu da Savjet bezbjednosti neprekidno od Dejtonskog sporazuma 1995. sve do danas obavlja svoje zadatke prema BiH, koje u pogledu situacije u njoj ima na osnovu Poglavlja V Povelje UN, to znači da Generalna skupština UN nema pravo da u pogledu bilo kojeg spora, odnosno bilo kojeg pitanja vezanog za situaciju u BiH što uključuje i pitanja vezana za Srebrenicu, daje ikakve preporuke, pa ni preporuke u vidu rezolucije o Srebrenici, sve dok se situacijom u BiH bavi Savjet bezbjednosti.

U protivnom, Generalna skupština postupa suprotno članu 12 Povelje UN, tako da će i sama rasprava u Generalnoj skupštini UN o rezoluciji o Srebrenici biti protivna Povelji UN, dok će eventualno usvojena rezolucija o Srebrenici biti protivpravni akt kojim se krši član 12 Povelje UN kao najvišeg pravnog akta u međunarodnom pravu. Usljed toga će eventualna rezolucija o Srebrenici biti suprotna Povelji UN, odnosno predstavljaće kršenje te Povelje, a time i međunarodnog prava u cjelini.

Za takve slučajeve Povelja UN u članu 103 propisuje da u slučaju sukoba između Povelje UN i bilo kojih drugih međunarodnih akata, prednost ima Povelja UN. 

Drugim riječima, u slučaju da je bilo koji drugi međunarodni akt protivan Povelji UN, tada se ne može primjenjivati taj akt nego Povelja UN, što u stvari dokazuje da Povelja UN time čini pravno ništavim svaki drugi međunarodni akt koji je suprotan bilo kojem njenom članu.

Za Infomedia Balkan
Dr Milan Blagojević, ugledni univerzitetski profesor i doktor pravnih nauka, bivši član Senata Republike Srpske i pravni savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH, sudija Okružnog suda u Banja Luci koji je odbio da primijeni Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom Bosne i Hercegovine, koji je nametnuo visoki predstavnik u BiH, što je prvi takav slučaj u BiH pravosuđu.

Foto naslovna: Privatna arhiva/Infomedia Balkan/Milan Blagojević
Izvor: Infomedia Balkan

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter