Dr Milan Blagojević za Infomedia Balkan: Negativno ne može stvoriti pozitivno


Dr Milan Blagojević za Infomedia Balkan: Negativno ne može stvoriti pozitivno

Tvrdnja Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, prema kojem nedavna odluka Ustavnog suda Republike Srpske, o neustavnosti odredbe Zakona o pravima boraca da Vlada svake godine određuje osnovicu za obračun visine boračkih primanja, navodno nema dejstva na odluku Vlade o visini osnovice za boračka primanja u tekućoj 2024. godini, nije zakonita tvrdnja, jer je suprotna članu 68. stav 2. Zakona o Ustavnom sudu Republike.

Naime, tom odredbom je određeno da PROPISI DONESENI ZA IZVRŠENJE ZAKONA, KOJI SU (TI ZAKONI) NA OSNOVU ODLUKE USTAVNOG SUDA PRESTALI DA VAŽE, NEĆE SE PRIMJENJIVATI OD DANA OBJAVLJIVANJA ODLUKE USTAVNOG SUDA, AKO IZ ODLUKE SUDA PROIZLAZI DA I TI PODZAKONSKI AKTI NISU U SAGLASNOSTI SA USTAVOM REPUBLIKE SRPSKE.

Suština ove zakonske odredbe može se logičkim putem izraziti ovako:

A (Zakon) je negativno, pa kad iz negativnog A izađe B (odluka Vlade) onda je i B negativno, a ne pozitivno. Ili, po narodnoj, neće iver dalje od klade.

Ustavni sud Republike Srpske je svojom nedavnom odlukom rekao da je neustavna odredba Zakona o pravima boraca da Vlada Republike Srpske odlukom utvrđuje osnovicu za obračun boračkih primanja.

Time je taj sud istovremeno rekao da je neustavan i svaki podzakonski propis koji je već donesen za izvršenje takve neustavne zakonske odredbe, tj. neustavna je i predmetna odluka Vlade. Ovo stoga što je odluku o visini osnovice za obračun boračkih primanja u 2024. godini Vlada Republike Srpske donijela kao podzakonski akt za izvršenje navedene odredbe Zakona o pravima boraca, koju je Ustavni sud proglasio neustavnom.

Zato je, dakle, jasno da se ni ta Vladina odluka za 2024. godinu ne smije dalje primjenjivati, jer to zabranjuje već navedena odredba člana 68. stav 2. Zakona o Ustavnom sudu Republike Srpske, usljed čega nisu zakoniti suprotni navodi resornog Ministarstva.

Šta je jedini pravni izlaz iz ove situacije? To je donošenje po hitnom postupku zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima boraca, kojim bi bila određena osnovica za obračun boračkih primanja, s tim da bi ta odredba zakona morala imati retroaktivno dejstvo od 1.1.2024. godine, za čim postoji opšti interes.

Donošenje ovog zakona po hitnom postupku je od opšteg interesa, jer bi zbog njegovog nedonošenja po toj proceduri nakon najnovije odluke Ustavnog suda Republike Srpske došlo do štetnih posljedica u odnosu po borce i njihova prava, na jednoj, te štetnih posljedica po rad organa koji u pojedinačnim slučajevima odlučuju o tim pravima, na drugoj strani, budući da ti organi sada nemaju propis o visini osnovice za obračun boračkih primanja, a ne smiju primjenjivati odluku Vlade Republike Srpske o toj osnovici, jer bi primjenom te odluke očigledno kršili član 68. stav 2. Zakona o Ustavnom sudu Republike Srpske.

Za Infomedia Balkan
Dr Milan Blagojević, ugledni univerzitetski profesor i doktor pravnih nauka, bivši član Senata Republike Srpske i pravni savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH, sudija Okružnog suda u Banja Luci koji je odbio da primijeni Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom Bosne i Hercegovine, koji je nametnuo visoki predstavnik u BiH, što je prvi takav slučaj u BiH pravosuđu.

Foto naslovna: federalna.ba/Dr Milan Blagojević
Izvor: www.infomediabalkan.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter