Dr Milan Blagojević za Infomedia Balkan: Lagumdžijino glasanje i srpska lakoumnost


Dr Milan Blagojević za Infomedia Balkan: Lagumdžijino glasanje i srpska lakoumnost

Nedavno glasanje Zlatka Lagumdžije u UN samo je posljedica jedne lakoumne politike vođene u Republici Srpskoj 2008. godine, koja u svojoj suštini nije izmijenjena ni do danas.

Naime, 16. juna te 2008. godine BiH je u Luksemburgu potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU (SSP). Na taj sporazum je iste godine najprije dala saglasnost Parlamentarna skupština BiH, a to znači i tadašnji poslanici i delegati iz Republike Srpske, da bi ga potom ratifikovalo Predsjedništvo BiH na sjednici održanoj 5.11.2008. godine, za šta je glasao i Nebojša Radmanović kao tadašnji srpski član Predsjedništva.

Dakle, nije Radmanović tada stavio veto i tražio da o tome odluči Narodna skupština Republike Srpske zbog štetnih posljedica koje SSP u tom dijelu može proizvesti za Republiku Srpsku u njenim odnosima sa Rusijom, na koju se u zadnje vrijeme vlast u Srpskoj veoma poziva. Radmanović, treba ponoviti, nije to tada tražio od Narodne skupštine, iako je imao ustavno pravo.

Pogledajmo za šta su ti srpski predstavnici glasali tada, a što je u vezi sa nedavnim glasanjem Lagumdžije u UN kojim su, u suštini, osuđene vojne akcije Rusije u Ukrajini.

Dakle, Republika Srpska je svojim glasanjem u institucijama BiH te 2008. godine prihvatila kao ugovornu obavezu i član 10. SSP, u kojem je (stav 2. tačka d) ugovoreno da se političkim dijalogom između BiH i EU "unapređuju zajednički stavovi o sigurnosti i stabilnosti u Evropi, uključujući saradnju u oblastima obuhvaćenim zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom Evropske unije".

Time se BiH obavezala  ugovorom, koji je i danas na snazi, da će imati i unapređivati zajedničke stavove sa EU o svim pitanjima vezanim za spoljnu politiku i bezbjednost, u šta spadaju i stavovi koje EU sada ima o situaciji u Ukrajini, a oni su nimalo prijateljski prema Rusiji.

I upravo time, tim odsustvom sposobnosti političke i pravne anticipacije srpskih predstavnika, mada ima među njima priličan broj onih koji jedno govore javno, a u stvarnosti misle i žele poraz i osudu Rusije samo to neće da kažu kako bi zadržali funkcije koje imaju, može se, bez da ga branim, razumjeti zašto se Zlatko Lagumdžija sada ponaša tako kako se ponaša.

On tako čini upravo i zbog SSP-a, a bez prethodne odluke Predsjedništva BiH. Mada, istine radi, ni Predsjedništvo ne bi odlučilo o ovom pitanju drugačije ne samo zato što nijedan srpski član Predsjedništva pitanje neovlašćenog glasanja protiv Rusije od strane predstavnika BiH nikada nije ni stavio na dnevni red sjednice Predsjedništva, već i zbog toga što je i Republika Srpska 2008. godine prihvatila navedenu obavezu iz SSP da slijedi spoljnu i bezbjednosnu politiku EU.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH i EU

Za Infomedia Balkan
Dr Milan Blagojević, ugledni univerzitetski profesor i doktor pravnih nauka, bivši član Senata Republike Srpske i pravni savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH, sudija Okružnog suda u Banja Luci koji je odbio da primijeni Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom Bosne i Hercegovine, koji je nametnuo visoki predstavnik u BiH, što je prvi takav slučaj u BiH pravosuđu.

Foto naslovna: Privatna arhiva/Infomedia Balkan/Milan Blagojević
Izvor: www.infomediabalkan.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter