Dr Milan Blagojević za Infomedia Balkan: Kada ostrašćenost pomuti razum


Dr Milan Blagojević za Infomedia Balkan: Kada ostrašćenost pomuti razum

Postalo je zaista neprijatno više slušati ostrašćene tvrdnje o ratnoj prošlosti Sene Uzunović, sudije Suda BiH koja kao sudija tog suda vodi krivični postupak u predmetu protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića.

Nije mi namjera da branim Uzunovićku, ali ne mogu da ne primijetim kako su se neki mediji u Republici Srpskoj potpuno neosnovano i ostrašćeno okomili na nju, i to u tolikoj mjeri da im je ostrašćenost pomutila razum.

Naime, oni Uzunovićki stavljaju na teret da je tokom rata bila pomoćnik komandanta za pravne poslove u jednoj brigadi tzv. Armije RBiH. Pa šta ako je bila to, neće valjda pravne poslove u vojnim jedinicama dok traje rat obavljati konobari, automehaničari ili druga lica koja nisu pravnici.

Zanimljivo je da se Uzunovićki nijednog trenutka od strane tih medija ne stavlja na teret da je tokom rata učinila neki zločin, jer očigledno nije. A samo u tom slučaju bilo bi osnovano prozivati sudiju Uzunović, i to ni tada ne zbog toga što je bila pomoćnik komandanta za pravne poslove u nekoj vojnoj jedinici nego zbog eventualno učinjenog krivičnog djela u ratu. 

Koliko je ova orkestrirana ostrašćenost iracionalna, dokazuje ne samo već rečeno, već i još nešto.

Naime, ne samo u Sudu BiH nego i u ostalim sudovima u BiH ima mnogo i srpskih sudija koje su za vrijeme rata u BiH bili borci (i pravnici) u raznim jedinicama Vojske Republike Srpske ili MUP-a Republike Srpske. Ima među njima mnogo onih koji su, kao i sudija Uzunović, bili pomoćnici za pravne poslove komandanata brigada ili bataljona. Ali ni ti ljudi, baš kao ni sudija Uzunović, nisu činili krivična djela ili bilo šta drugo protivpravno time što su bili pravnici u jedinicama Vojske Republike Srpske ili MUP-a Republike Srpske.

Međutim, dosljedno vizuri nosilaca ostrašćene kampanje nekih medija u Republici Srpskoj, izgleda da bi i svim takvim ljudima trebalo ne samo zabraniti da vode postupke protiv optuženih Bošnjaka ili Hrvata, nego bi ih trebalo i protjerati iz pravosuđa, što bi bio vrhunac kolektivnog ludila.

Za Infomedia Balkan
Dr Milan Blagojević, ugledni univerzitetski profesor i doktor pravnih nauka, bivši član Senata Republike Srpske i pravni savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH, sudija Okružnog suda u Banja Luci koji je odbio da primijeni Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom Bosne i Hercegovine, koji je nametnuo visoki predstavnik u BiH, što je prvi takav slučaj u BiH pravosuđu.

Foto naslovna: Siniša Pašalić/RAS Srbija/srpskainfo.com
Izvor: www.infomediabalkan.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter