Dr Milan Blagojević za Infomedia Balkan: I Šmit sit i Dodik na broju


Dr Milan Blagojević za Infomedia Balkan: I Šmit sit i Dodik na broju

Problem aktuelnog krivičnog postupka koji se vodi protiv Milorada Dodika u Sudu BiH je nešto što se ne vidi na prvi pogled, a što je suština, sama srž.

Naime, i ako Dodik bude oslobođen u tom postupku, biće to Pirova pobjeda i za njega i za Republiku Srpsku. Jer, i u tom slučaju Dodik će biti oslobođen ne zato što Šmit nema pravo da državi nameće zakon, pa i u vidu krivičnog djela neizvršenja odluka visokog predstavnika, već zbog svojevrsnog trika u optužnici u kojoj tužilac nije htio da napiše da je Šmit odredio da njegovo krivično djelo stupa na snagu 2.7. a ne danom objavljivanja u Službenom glasniku.

U tom slučaju Sud bi oslobađajuću presudu mogao obrazložiti ne time da Šmit nema pravo da nametne ovo krivično djelo, već što tužilac nije napisao u optužnici datum stupanja na snagu Šmitovog zakona nego je umjesto toga samo napisao datum njegove objave u Službenom glasniku BiH, što se dogodilo dan nakon što je Dodik potpisao ukaz o proglašenju predmetnog zakona, a to je učinio dan prije objave Šmitovog zakona u Službenom glasniku, pa Sud ne može sam u tom dijelu mijenjati optužnicu jer bi je prekoračio i time povrijedio Zakon o krivičnom postupku i pravo na odbranu optuženog.

Međutim, i u ovom slučaju to Šmitovo djelo će i dalje ostati pa više niko neće smjeti da postupa, ako hoće da ne bude progonjen, suprotno ne samo budućim odlukama Šmita, već ni suprotno svim dosadašnjim odlukama OHR-a. U tome je suština, to je važno Šmitu i ostalim strancima koji upravljaju Bosnom i Hercegovinom kao svojom kolonijom.

Stoga je Dodik, iako mu je na vrijeme ukazivano da ne treba donositi Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, na kraju, kako god da završi ovaj postupak, ispao  "korisni idiot" za strane kolonizatore u BiH i realizaciju njihovog projekta nametanja ovog krivičnog djela kojim su samo zabetonirali svoju poziciju kolonijalnih upravnika.

Za Infomedia Balkan
Dr Milan Blagojević, ugledni univerzitetski profesor i doktor pravnih nauka, bivši član Senata Republike Srpske i pravni savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH, sudija Okružnog suda u Banja Luci koji je odbio da primijeni Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom Bosne i Hercegovine, koji je nametnuo visoki predstavnik u BiH, što je prvi takav slučaj u BiH pravosuđu.

Foto naslovna: Glas Srpske/mondo.ba/Milan Blagojević
Izvor: www.infomediabalkan.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter