Doživotni zatvor za masovnog ubicu Brentona Taranta

Doživotni zatvor za masovnog ubicu Brentona Taranta

Sud na Novom Zelandu osudio na doživotni zatvor, bez prava na pomilovanje, Brentona Taranta (29), ubicu 51 islamskog vjernika 2019. godine u gradu Krajstčerču. Tarant je priznao ubistvo 51 vjernika, pokušaj ubistva 40 i teroristički napad na džamije u Krajstčerču, preneo je Rojters.

AP prenosi da je ovo prva ovakva kazna ikada izrečena na Novom Zelandu, a sudija Kameron Mander je rekao da je Tarantov zločin izazvao "ogromne gubitke zarad izopačene i zloćudne ideologije". "Vaše djelo je nehumano. Ubili ste i trogodišnje dijete koje se u strahu držalo za noge svoga oca", naglasio je sudija Mander obrativši se direktno ubici.

Ovaj masovni zločin bijelog suprematiste protiv vjernika tokom molitve u džamijama Al Nur i Linvud u Krajstčerču, šokiralo je svijet i podstaklo novozelandske vlasti da donesu novi zakon kojim se zabranjuje nošenje najsmrtonosnijeg poluautomatskog naoružanja.

Tokom četvorodnevnog saslušanja pred izricanje presude, 90 preživelih i članovi porodica ubijenih, posvjedočili su o ovom stravičnom napadu i traumi koju i dalje nosi.

Sudija Mander je na kraju konstatovao da je ubica nedavno izjavio da se odriče svojih ekstremističkih stavova i da je njegov zločinački napad bio "gnusan i iracionalan čin".

Izvor: tanjug.rs/Infomedia Balkan

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks