Dosta je laži i obmana! Ko i kako zloupotrebljava ubistvo policijskog načelnika Radenka Bašića?!

Dosta je laži i obmana! Ko i kako zloupotrebljava ubistvo policijskog načelnika Radenka Bašića?!

Ubistvo načelnika Bašića režim Republike Srpske sve više zloupotrebljava za disciplinovanje kriminalnih struktura i to striktno spram sopstvenih izbornih ciljeva. Sa druge strane razdvajanjem istraga ubistava Radenka Bašića i Mihajla Stupara nastoje sakriti zastrašujuće dimenzije kriminalizacije unutar institucija. Objavljujem i nove informacije ovih zločina.

Podnaslovna fotografija prikazuje višestruko osuđivanog Mihajla "Šmita" Stupara i višestruko pohvaljivanog policajca Radenka Bašića. Kako to u struci često biva usljed različitih motiva ili okolnosti osuđivana lica postaju policijski saradnici, a potom i svjedoci protiv organizovanog kriminala. Kada je Mihajlo Stupar u pitanju odavno govorim o UBISTVU SVJEDOKA, te saradnika policije. Naš krivični zakon osobe koje pomažu policiji u vršenju poslova i zadataka štiti kao i policijske službenike, odnosno dodjeljuje im vrlo sličan nivo krivično pravne zaštite.

U krivičnim spisima sudova i tužilašava postoje svjedočke izjave i drugi akti koji određuju status ubijenog Stupara i to u odnosu na čak dva napada ubilačke prirode. Prvi puta juna 2018. godine Vanja Vuković i sada pritvoreni Dalibor "Dugi" Railić oteli su Stupara, zvjerski mučili, te mu zadali čak 18 uboda nožem. Stupar nije podlegao povredama, a Vukovića i Railića tužilaštvo je istog dana pustilo da se brane sa slobode. Ovaj napad ubilačke prirode procesuirali su kao nekakav napad opasnim oružjem, nešto na granici prekršaja.

Elem, problem nastupa zbog činjenice da su Railić i Vuković zvjerski mučili Stupara kao saradnika policije, zbog informacija koje je dao policiji i sa te strane megakriminalac na čelu prijedorskog tužilaštva Mladen Mitrović morao je slučaj bitno drugačije kvalifikovati i za ovaj dvojac zatražiti mjeru pritvora. Javno mu kažem da je svojim postupcima doprinio kasnijim ubistvima i Mihajla Stupara i načelnika Radenka Bašića.

Jesu li moje ovako teške javno izrečene optužbe utemeljene pokazuju informacije koje po prvi puta objelodanjujem. Konkretno, policijski načelnik i njihov višegodišnji kriminalni saradnik Goran Mikanović prenio je Railiću i Vukoviću da je Stupar dojavio policiji za kologram heroina čije nabavljanje je bilo u toku. Umjesto da isprati informaciju i organizuje hapšenje kad preuzmu kilogram heroina Mikanović je odao informacije. I produkovao da Railić i Vuković otmu Stupara i onako ga zvjerski muče kao "cinkaroša".

Načelnici Goran Mikanović i Sretoja Vujanović potom su sa svojim kriminalnim saradnikom Mladenom Mitrovićem dogovorili da ovaj teški zločin marginalizuje, a počinioce ekspreno pusti na slobodu. I ulična distrubucija droga samo je jačala i punila džepove kriminalizovanih bitangi u policiji i tužilaštvu. Sve dok novopostavljeni direktor policije Siniša Kostrešević smjenama i preraspoređivanjima nije počeo sasjecati ovu kriminalnu hobotnicu. Kako sam to tada objasnio okorjelog kriminalca Gorana Mikanovića zamjenio je poštenim i odgovornim Radenkom Bašićem.

Ovakvo kadroviranje rezultiralo je teškim sukobima i problemima unutar prijedorske policije, kakve Bašić nije mogao razriješiti obzirom da ministar Lukač nije smjenio korumpiranog i krajnje nesposobnog "glavnog" Sretoju Vukanovića. Zaoštravanje situacije prenijelo se na ulicu, a posebno usljed istraga koje je forsirao novi načelnik Bašić i struktura organizovanog kriminala pod kontrolom Railića i smijenjenog Mikanovića.

Očekivano, sukobi eskaliraju brutalnim ubistvom Mihajla Stupara iz marta 2021. godine. Identična situacija kao i povodom napada iz 2018. godine: Stupar svjedoči i policiji dostavlja informacije, a kriminalizovani rukovodioci i inspektori za droge sve to prodaju Railiću. Već sam objavio podatak kako je četvoricu inspektora za droge častio sa 2 000 eura jer su mu dali fotokopiju izjave svjedoka protiv njega. Objavio sam fotografiju sa roštiljanja inspektora za droge kod Railića, a sve su prilike da ću objaviti i druge fotografije sa istog roštiljanja i druge inspektore na njima. 

Ovoga puta idem sa važnim tragovima ubistva Mihajla Stupara. Konkretno: otac ubijenog policiji je dao dobar opis njemu sumnjivog lica koje je vidio u kritičnim trenucima, a koji odgovara opisu Aleksandra Miljatovića. Dobro obaviješteni krugovi prijedorskih ulica saglasni su sa mojom procjenom da Marko Momić zdravstveno nije bio sposoban zadavati onako snažne udarce bejzbol palicom, te da su stvarne ubice Railić i Miljatović.

Nije problem provjeriti da li se Miljatović u momentu ubistva Stupara nalazio u zatvoru ili na odsustvu, pa sve do ponovnog kompariranja tragova i dokaza. Elem, primjećujem kako se istraga ubistva načelnika Bašića sve više razdvaja od istrage ubistva svjedoka i saradnika Stupara, a kako sam to u startu objasnio tekstom Policija intenzivno provjerava povezanost ubistava načelnika Radenka Bašića i Mihajla Stupara. Doduše, nakon povratka ministra Lukača iz Izraela i uplitanja u istrage tako nešto sam očekivao. 

Nisam bez razloga Lukaču dao "ultimatum" za smjene Vujanovića, Mikanovića i svih rukovodilaca i inspektora za droge prijedorske policije, pa razloge objasnio tekstom Otkrivam policijske saučesnike ubistva načelnika Radenka Bašića. Jasno sam apostrofirao da informacija o ubistvima (u sticaju) Bašića i Stupara, kao i o organizovanom kriminalu koji je produkovao ove surove egzekucije, imam na pretek, te da ću ih objelodanjivati spram daljeg toka istrage.

Vajni ministar Lukač svakodnevno govori da će istražiti i procesuirati sve pripadnike policije involvirane u organizovani kriminal, no nije rekao u kom vijeku to planira izvesti. Ili će nam ponuditi selektivnu "pravdu" po kojoj je Dalibor Railić samostalno odlučio i naložio Bašićevu likvidaciju? Bez saučesnika u policiji? Ako je ministrov cilj zaštititi svoje "uniformisane kriminalce" onda je razumljivo razdvajanje istraga ubistava Bašića i Stupara, te dalje zataškavanje teških krivičnih djela povezanih sa ubistvima i organizovanim kriminalom koji je ovim zločinima eskalirao.

Može ministar Lukač opstruirati ili ometati trenutne istrage, kao i u nebrojeno ranijih teških zločina, no identično mu se valja suočavati sa mojim ovakvim tekstovima. Dok ga ne ogolim do kraja, kao što godinama činim. Podsjetiću da sam tekstom-pitanjem Ko je Lukačov "Terminator"? davno sublimirao brojna ubistva počinjena u cilju uspostavljanja kontrole nad narko mafijom Republike Srpske. Godinama sam pisao o tome i zato mi nije bio problem da javnosti prvi otkrijem ko je Milivoje Lovrenović.

Posmatram policijske "akcije" širom entiteta, kakve je zasigurno nemoguće povezati sa ubistvom načelnika Bašića. Umjesto hapšenja i procesuiranja svima znanih Railićevih kriminalaca iz prijedorske policije, koje direktno povezujem sa Bašićevom egzekucijom, vidim masovna i neselektivna privođenja i prebijanja bezbjednosno-interesantnih lica. I pitam se šta bi mogao biti cilj?

Prvo šta mi pada na um jeste "disciplinovanje" kriminalnih struktura i to iz dva razloga. Prvo, da shvate ko je stvarni gospodar kriminala Republike Srpske, te, drugo, po kakvim pravilima imaju se ponašati do predstojećih izbora. Ukoliko ljudi žele shvatiti ovu materiju valja im znati nepisana pravila ispoljavanja pojedinih oblika kriminala.

Znači, kada u oblasti opšteg kriminaliteta (krađe, razbojništva, prevare, iznude...) imate pad krivičnih djela automatizmom sumnjate na porast proizvodnje i prometa droga. Droga donosi najveću i najbržu zaradu, sa relativno malenim kaznama i rizicima, te uz podrazumjevanu zaštitu iz struktura države. Čim na tržištu droga nastupe ozbiljni i dugotrajni poremećaji bilježite rast opšteg kriminala, jer kriminalci naprosto od nečega moraju živjeti. Uz neizbježne krvave obračune povodom neizvršenih talova iz droge koja je pronađena i oduzeta.

Javnost je mogla upratiti ogromne količine zapljenjene droge u našem okruženju i diljem svijeta, kao i masovna hapšenja organizovanih kriminalnih grupa unutar narko mafije. Zbog toga slijedi trend rasta opšteg kriminaliteta, a koji podrazumjeva i nasilničke delikte zaista širokog spektra. Dovoljno je pratiti samo naslovnice portala i udarne tekstove za shvatanje koliko klizimo u nasilničko bezumlje. Sve čega se Milorad Dodik ozbiljno pribojava oko predstojećih izbora.

Zato kažem da režim pod izgovorom ubistva načelnika Bašića samo disciplinuje kriminalne strukture radi održavanja "zadovoljavajućeg" stanja kriminaliteta do izbora. Da je cilj i fokus na procesuiranju odgovornih za likvidaciju policijskog načelnika istraga bi se bavila pitanjima i informacijama kakve obrađujem u svojim tekstovima. I to na način da se bitange udalje iz struktura krivičnog gonjenja, umjesto što im ovako omogućavaju uništavanje dokaza, uticaje na svjedoke, ometanja istraga i čak pripremanje novih likvidacija. 

Nemojmo se lagati, na primjeru torture nad zajednicom Pravda za Davida vidjeli smo kako režim "disciplinuje" sve koji traže zakonito i pravilno djelovanje institucija. Baš kao što četiri godine pratimo "napredak" u zataškavanju ubistva Davida Dragičevića. Ili povodom desetina drugih ubistava koje godinama problematizujem na svom blogu. Zato ministar Lukač i režim uopšte svoje laži mogu prodavati naivnoj svjetini, a moja malenkost je u svojoj profesionalnoj karijeri dokazala dovoljno ubistava da bi mi lakrdijaši prodavali maglu oko vođenja zakonitih i djelotvornih istraga. Nastaviće se...

Piše: Borislav Radovanović
Izvor: radovanovicborislav.blogspot.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter