Domaćinsko poslovanje: Fond zdravstvenog osiguranja Srpske duguje bankama 180 miliona KM (Foto)


Domaćinsko poslovanje: Fond zdravstvenog osiguranja Srpske duguje bankama 180 miliona KM (Foto)

Fond zdravstvenog osiguranja (FZO) Republike Srpske na kraju prošle godine bio je kreditno zadužen 179,7 miliona KM.

U FZO RS za CAPITAL su rekli da je ukupan dug za kredite na kraju 2022. godine manji za 13,7 miliona КM u odnosu na godinu ranije kada je iznosio 193,5 miliona КM.

Кažu i da su ukupne obaveze Fonda krajem prošle godine smanjene za oko 34,6 miliona КM u odnosu na 2021. godinu.

Govoreći o planiranim kreditnim zaduženjima u ovoj godini u Fondu su istakli da je Upravni odbor FZO krajem prošle godine donio odluku o kreditnom zaduženju za ovu godinu od 30 miliona КM, a kako bi se obezbijedila nedostajuća sredstva za finansiranje zakonom utvrđenih prava osiguranika.

„Ovaj kredit nije još realizovan. U ovoj godini FZO RS će otplatiti oko 34,9 miliona КM kredita, što znači da ćemo, računajući i planirano zaduženje ukoliko se uopšte realizuje, na kraju 2023. godine imati manje duga za kredite u odnosu na prošlu godinu i to za oko pet miliona КM. U prošloj godini FZO je vratio 40 miliona КM kredita“, rekli su u Fondu.

Najveće kredite Fond je prethodnih godina podigao kod Unicredit banke i to od 133 miliona KM za refinansiranje postojećih indirektnih zaduženja, uvođenje integrisanog informacionog sistema, izmirenje obaveza iz ranijeg perioda i finansiranje zakonom utvrđenih prava osiguranih lica Fonda te od 60 miliona koji je uzeo za finansiranje zakonom utvrđenih prava osiguranih lica.

U Fondu kažu da su troškovi zdravstvene zaštite iz godine u godinu sve veći te da je u ovoj planirano oko  805 miliona КM za zdravstvenu zaštitu, što je za oko 47 miliona КM više u odnosu na prošlu godinu.

Podsjetili su i da niz godina FZO insistira na uvođenju dodatnih izvora, kao što su prihodi od akciza na duvan i alkohol ili premije za autoodgovornost.

„Da imamo dodatne izvore finansiranja, vjerovatno ne bi bilo potrebe za novim kreditnim zaduženjima“, kažu u FZO.

Foto naslovna: FZO RS
Izvor: capital.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter