Dok Srbija otvara fabrike, Srpska tone u dužničko ropstvo

Dok Srbija otvara fabrike, Srpska tone u dužničko ropstvo

" Oni koji na ovaj način zadužuju Republiku Srpsku su njeni najveći neprijatelji... I dok se u Srbiji svaki dan otvarajau fabrike i novi pogoni, Republika Srpska se bjesomučno zadužuje i tone u dužničko ropstvo, a aktuelna vlast otvoreno se ruga svojim građanima", navodi Glavaš.

- Nakon slavodobitne objave o zaduženju na Londonskoj berzi za 300 miliona evra i jednokratne pomoći penzionerima i borcima vrlo brzo postalo je jasno da je aktuelna vlast monstruozno obmanula boračku populaciju - upozorava poslanik DNS-a Aleksandar Glavaš.

On podsjeća da je nadležno ministarstvo ispostavilo čak devet dodatnih uslova, tako da većina boraca pomoć neće ni dobiti.

"Spisak uslova da bi bivši borac VRS dobio samo stotinu maraka duži je od onog za dobijanje stambenog kredita. Кakvi su umovi osmislili famozne uslove teško je reći ali ovakvo poniženje borcima, koji su stvorili Republiku Srpsku, niko nikada nije priredio", navodi Glavaš.

Žalosno je, kaže on, da se od kredita od skoro 600 miliona maraka isplaćuje jednokratna pomoć samo penzionerima i socijalno ugroženim borcima, a ostale kategorije koje žive na ivici siromaštva aktuelnoj vlasti nisu ni na kraj pameti.

On tvrdi da su građani Republike Srpske potpuno obespravljeni, poniženi i grubo gurnuti na margine društva i zato ne sumnjam da će i ovaj kredit, kao i svi prethodni, biti potrošen na bahanalije, putovanja, namještene tendere, dnevnice, namještaj i slično.

"Oni koji na ovaj način zadužuju Republiku Srpsku su njeni najveći neprijatelji jer samo troškovi kamate za pet godina iznose više od 71 milion evra ili oko 140 milina KM. Novo zaduženje galopirajuće vodi Republiku Srpsku u bankrot i propast uz poražavajuću činjenicu da ukupan dug Republike Srpske iznosi 5,7 milijardi  ili 53,06% BDP-a", smatra Glavaš.

Prema njegovim riječima, novim kreditom vlast želi kupiti sljedeće izbore dok istovremeno socijalno ugroženim borcima i penzionerima baca mrvice sa svog bahatog stola glumeći navodnu velikodušnost i brižnost.

"Njihove nagomilane dugove po starom receptu vraćaju građani RS. I dok se u Srbiji svaki dan otvarajau fabrike i novi pogoni, Republika Srpska se bjesomučno zadužuje i tone u dužničko ropstvo, a aktuelna vlast otvoreno se ruga svojim građanima", zaključuje Glavaš.

Izvor: rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter