Dodikovo licemerje: Umjesto formiranja VSTS Republike Srpske, sastanak i saradnja sa VSTS BiH?

Dodikovo licemerje: Umjesto formiranja VSTS Republike Srpske, sastanak i saradnja sa VSTS BiH?

Od najave formiranja VSTS Republike Srpske, do sastanka sa VSTS BiH: (Ne)principijelnost vladajućih u Republici Srpskoj. Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović sastao se nedavno u Banjaluci sa delegacijom Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH.

U kratkom saopštenju iz Vlade RS navodi se da je sa delegacijom VSTS, u kojoj su bili predsjednik VSTS BiH Halil Lagumdžija i direktor Sekretarijata VSTS BiH Admir Suljagić, razgovarano o aktuelnoj situaciji i pitanjima iz oblasti pravosuđa, kao i sistemu finansiranja pravosudnih institucija koji ima za cilj unapređenje pravosudnog sistema.

„Ovo je jedan u nizu sastanaka koji će, svakako, unaprijediti saradnju između Ministarstva pravde i VSTS BiH. Nezavisno, kvalitetno i odgovorno pravosuđe je cilj kojem zajedno težimo, a rezultati dosadašnjeg zajedničkog rada i saradnje pokazatelj su da smo na dobrom putu ka njegovoj realizaciji“, izjavio je ministar pravde u Vladi Republike Srpske Miloš Bukejlović.

Kada se u obzir uzme saopštenje nakon sastanka u kome se navode samo pozitivni aspekti, mogli bi zaključiti da je sve u najboljem redu i da je sastanak između predstavnika entitetske vlasti i državnih institucija samo jedan od uobičajenih. Međutim, ukoliko se osvrnemo na gotovo svakodnevne poruke od strane vladajućih iz Republike Srpske u kojima ne samo da napadaju sve što se tiče države BiH, samim tim i pravosuđe, nego su čak najavljivali secesionističke poteze, kao što je npr. formiranje entitetskog Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, teško je pretpostaviti da je u pitanju bio uobičajeni sastanak.

Da li je u pitanju popuštanje vlasti Republike Srpske pod eventualnim međunarodnim pritiscima, da li se možda radi o “spuštanju loptice” i međusobnom približavanju, ili je u pitanju početak procesa preuzimanja pravosuđa od strane Milorada Dodika, kako neki spekulišu na osnovu sporazuma SNSD-HDZ-Osmorka?

Prema Sporazumu o formiranju vlasti na državnom nivou između SNSD-a, HDZ-a i stranaka tadašnje “Osmorke”, pod rednim brojem 5 nalazi se “Reforma pravosuđa” koja glasi:

“Potpisnici ovog sporazuma opredjeljeni su izvršiti cjelovitu reformu pravosuđa, vodeći  se ustavnim nadležnostim Bosne i Hercegovine, entiteta i kantona, preporukama Evropske komisije, evropskim standardima, dosadašnjim iskustvima i dobrim evropskim praksama, čvrsto opredjeljeni za efikasnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.”

Za oko zapada konstrukcija “vodeći se ustavnim nadležnostima Bosne i Hercegovine”, na osnovu koje se može posumnjati da je cilj SNSD-a i Dodika preuzimanje nadležnosti pravosuđa BiH.

Šta god da je u pitanju – pritisci, “otopljavanje odnosa” ili preuzimanje pravosuđa od strane Dodika – indikativno je da su vladajući u Republici Srpskoj po ko zna koji put pokazali svoju nedosljednost, odnosno licemjerje. Dok s jedne strane napadaju sve što se tiče države Bosne i Hercegovine, gotovo negirajući njeno postojanje, istovremeno se sastaju i dogovaraju sa predstavnicima institucija iste te države, dok svojim političkim oponentima prigovaraju čak i kada su samo naznake saradnje sa državnim insistucijama u pitanju. Realpolitika, reći će neki, insistirajući na tezi da je dobro što je došlo do približavanja, napadajući kritičare što im smeta (ne)principijelnost vladajućih, zanemarujući činjenicu da će, već koliko sutra, napadati istu tu državu BiH, kao što su i do sada radili, i, naravno, optuživati političke oponente da saradnjom sa državom BiH ruše Republiku Srpsku, srpstvo i šta već ne.

Foto naslovna: Vlada RS
Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter