Dodikova -realpolitika- bez principa: Druženje sa francuskim ekstremnim desničarima i čestitke Makronu (Foto)


Dodikova -realpolitika- bez principa: Druženje sa francuskim ekstremnim desničarima i čestitke Makronu (Foto)

Da je moderna politika “imuna” na principe dokazuje Milorad Dodik koji je čestitao Emanuelu Makronu na pobjedi na francuskim predsjedničkim izborima, dok je prije samo tri mjeseca na proslavi Dana Republike Srpske ugostio francuske desničare.

Emanuel Makron, osnivač stranke Republika u pokretu, koja se nalazi na političkom centru i zagovara ideologiju liberalizma i proevropeizma, inače svega onoga čemu se Dodik protivi, pobijedio je u drugom krugu francuskih predsjedničkih izbora i osvojio još jedan petogodišnji mandat.

U duhu “pragmatičnog realpolitičara” Dodik je odmah čestitao Makronu na pobjedi naglasivši da je ona bila i očekivana s obzirom na podršku koju Makron uživa, ne samo od političkih partija u vlasti i opoziciji, već i od naroda.

Nije propustio priliku da podsjeti na poziv na sastanak koji je predložio prošle godine.

“Ohrabruje Vaša izjava da ćete se zalagati za odbranu demokratije. S tim u vezi, dozvolite da podsjetim na moje pismo od 15. novembra 2021. godine, kojim sam Vam, u svjetlu trenutne političke situacije u Republici Srpskoj i BiH, kao i zapadnom Balkanu predložio održavanje sastanka”, istakao je Dodik u pismu.

Dodik je dodao da Francuska spada u red najvažnijih spoljno-političkih i trgovinskih partnera BiH, te se stoga nada aktivnom angažmanu francuskog predsjednika Makrona u rješavanju složene političke situacije u BiH. Istakao je da je Francuska potvrđeni prijatelj područja zapadnog Balkana i pojedinačnih zemalja koje ga čine, konstatujući da su BiH i regionu, a naročito narodima koji u njoj žive, potrebni mir, napredak i pomoć dobronamjernih partnera.

“Razumijevanje i podrška Francuske i Vas kao lidera od neizmjerne je važnosti u navedenom kontekstu”, naveo je Dodik.

Mudre i odmjerene poruke, mogli bi zaključiti na prvu. Međutim, Dodik je prije samo tri mjeseca na proslavi Dana Republike Srpske ugostio političare koji predstavljaju suštu suprotnost svega za šta se zalaže Emanuel Makron.

Na proslavi Dana RS su, na poziv Dodika, prisustvovali francuski desničari Tjeri Marijani, Erv Živen, Andrea Kotarak i Selin Porket. Marijani je, inače, bliski saradnik desničarke Marin Le Pen, Makronovog protivkandidata na predsjedničkim izborima.

Ideje koje zagovaraju desničari koje je Dodik ugostio – nacionalizam, izolacionizam, šovinizam i ksenofobija, predstavljau opozit idejama koje zagovara Makron, ali je Dodik ipak, u maniru “vještog političkog akrobate”, skočio sa “babe na žabe” i, dok se jednom rukom grlio sa Makronovim ideološkim protivnicima, drugom rukom je pisao čestitku reizabranom predsjedniku Francuske.

Pragmatično, reći će neki. Međutim, Dodikov potez možemo posmatrati i kroz prizmu licemjerja, neprincipijelnosti, ali i straha od mogućih posljedica zbog zagovaranja destruktivnih političkih ideja. Dok mu američke i britanske sankcije “vise nad vratom”, a njemačke “kucaju na vrata”, Dodik nastoji koliko-toliko da se predstavi kao političar spreman na razgovor a ne kao “politički slon u staklarskoj radnji”, što njegova djela pokazuju.

Od nekadašnjeg “daška svježeg vjetra na Balkanu“, Dodik se vremenom pretvorio u šovinistu, ksenofoba i izolacionistu koji nije skrivao naklonost prema retrogradnim istomišljenicima.

Iako je čestitao Makronu, “srce bi mu više zaigralo” da je pobijedila Marin Le Pen. Međutim, šta je tu je. Nije “kraj svijeta”, postoje i drugi šovinisti kojima može dati podršku.

“Šovinistički tim” je juče, inače, pored Francuske, izgubio i u Sloveniji. Stranka Janeza Janše, koga je Dodik podržao, izgubila je na parlamentarnim izborima. Dodiku sada ostaje da daje podršku Putinu, Orbanu, koji je nedavno pobijedio u Mađarskoj, i Erdoganu, provjerenom “trilingu autokrata”.

Foto naslovna: Reuters/jutarnji.hr
Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter