Dodikova imovina vrijedi 3,5 milijarde -Strani moćni faktor- zadovoljan, veći dio opljačkanog biće njihov (Video)


Dodikova imovina vrijedi 3,5 milijarde -Strani moćni faktor- zadovoljan, veći dio opljačkanog biće njihov (Video)

Cenić otkrila: Dodikova imovina vrijedi 3,5 milijarde, stranci su to procijenili. Ekonomska ekspertica Svetlana Cenić u preksinoćnjem izdanju Pressinga na N1 sumirala je 2022. godinu, ali se između ostalog, dotakla i bogatstva Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske rekavši da su mu stranci bogatstvo procijenili na nevjerovatnih 3,5 milijarde KM.

Pitajući je da napravi listu najuspješnijih ljudi u Bosni i Hercegovini, Cenić je konstatovala da je to Dodik, ukoliko se kao mjerilo u obzir uzima novac.

“Dodik je, mislim, najbogatiji čovjek u BiH. Stranci su mu procjenjivali bogatstvo nisam ja. Nemam te obavještajne podatke, niti svoje ‘pipke’ svugdje. Oni su mu procjenjivali bogatstvo i cifra je tolika da su mi oči ispale. Njegovo bogatstvo mu je, mislim, procijenjeno na 3,5 milijarde KM. Tako kažu oni, ne ja. Ja se ograđujem, nisam mu ja brojala. To pitajte ove zapadne ambasade”, navela je Cenić.

Dalje je naglasila da ipak ne zna na kome se taj toliki novac vodi.

“To znaju oni koji mu prate trag, ali čim ste na onoj zanimljivoj OFAC-ovoj listi, onda vam prat i tragove, zna se kada ste i karticu provukli, a ne nešto drugo. Oni su ga procijenili, ja nisam iša po njegovim vilama, a kažu da ima vilu po Budimpešti, da je komšija nekom Makedoncu, oni kažu, ja samo slušam”, dodala je.

Spomenula je da mu je toliko bogatstvo jednom prilikom procijenjeno i u Beogradu.

“Kada su bile nekakve priče o računima i sl., i kada su neki trebali završiti na toj crnoj listi, pa da se to ne bi desilo, onda su oni pričali više BIA je to provjeravala i onda su mu i oni procijenili to bogatstvo na otprilike tu cifru. Ja se ograđujem, oni su to procijenjivali vjerovatno na osnovu svih tih njegovih nekretnina”, zaključila je Cenić.

Podsjetimo, OFAC lista podrazumijeva ljude koji se nalaze na crnoj listi Mnistarstva finansija SAD-a, a na kojoj je Dodik. SAD su mu izrekle sankcije 2017. godine zbog opstrukcije Dejtonskog mirovnog sporazuma. Dodiku je tada blokirana sva imovina na području SAD, dok su američkim državljanima zabranjeni transakcije i poslovanje sa njim.

Sankcije su mu proširene 2022. godine, zbog, kako su naveli, destabilizujuće koruptivne aktivnosti i pokušaja urušavanja Dejtonskog sporazuma.

U videu ispod pogledajte gostovanje Cenić u Pressingu, o bogatstvu Milorada Dodika govori od 9:20 minute:

 

Piše: Anisa Halvadžija
Foto naslovna: N1
Video: N1/youtube.com
Izvor: ba.n1info.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter