Dodikova i dvoličnost institucija Republike Srpske: Mi bi malo da se bunimo, ali ne bi skroz (Foto)


Dodikova i dvoličnost institucija Republike Srpske: Mi bi malo da se bunimo, ali ne bi skroz (Foto)

Danas se na svom X (Twitter) nalogu oglasio Milorad Dodik i rekao da su Američka ambasada i njeno osoblje “uplitanjem i intervencijama napravili rijaliti program od nečega što bi trebalo da se zove pravosuđe, a poznajemo ga kao neustavni Sud i Tužilaštvo BiH”.

Јasno je da je pravo u BiH mrtvo i da stranci kontrolišu sve. Oni to i ne kriju, nego javno prijete procesima ako se ne radi ono što oni narede. To njihovo nasilničko i bahato ponašanje dovelo je do toga da su u vrhu pravosuđa ljudi koji su teško kompromitovani i sada svi svjedočimo uspjesima i rezultatima njihovih velikih reformi – naveo je Dodik na svom X (Twitter) nalogu.

Ovu Dodikovu objavu prokomentarisao je i stalni saradnik, kolumnista i komentator Infomedia Balkan dr Milan Blagojević, ugledni univerzitetski profesor, doktor pravnih nauka, bivši član Senata Republike Srpske i pravni savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH, te čuveni sudija Okružnog suda u Banja Luci koji je odbio da primijeni Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom Bosne i Hercegovine, a koji je nametnuo visoki predstavnik u BiH, što je prvi takav slučaj u domaćem pravosuđu.

“Ako je u Republici Srpskoj politika da se, kako danas na svom Tviter nalogu izjavi Milorad Dodik, dosljedno poštuju Ustav i Dejtonski sporazum, pitam ga zašto kao predsjednik Republike Srpske duže od šest mjeseci nije, iako mu je to pravo, podnio zahtjev Ustavnom sudu Republike Srpske za ocjenu ustavnosti Šmitovog "zakona o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske", kojeg je Šmit suprotno Ustavu Republike Srpske u njen pravni poredak nametnuo 27. aprila ove godine. Zašto Dodik povodom toga ništa nije učinio, iako je i to dio onoga što on samo deklarativno naziva "politikom dosljednog poštovanja Ustava i Dejtonskog sporazuma". Očito je i na ovom primjeru da je Dodik u stvari nedosljedan, da jedno govori, a sasvim drugo radi.

Doduše, nije samo Dodik nedosljedan u ovome nego i Ustavni sud Republike Srpske. Jer i taj sud je deklarativno za vladavinu prava, ali u stvarnosti neće nijedan "zakon OHR-a" da proglasi neustavnim, što je odbio da učini nekoliko puta do sada.
Dakle, suprotno populističkoj priči Milorada Dodika, mi u Republici Srpskoj imamo poltronski i podanički mentalitet i sistem, ukorijenjen u njenim najvišim institucijama, što je antipod bilo kakvoj dosljednosti, pa i onoj koja se tiče poštovanja Ustava i Dejtonskog sporazuma.” 

I iz ovog komentara dr Milana Blagojevića jasno je da mi trenutno gledamo jednu lakrdiju, koja bi bila pomalo i komična da sve ovo što mi u BiH živimo poslednjih decenija nije jedna povelika tragedija u čijem središtu je naš svakodnevni život, koji je iz dana u dan sve teži i nepodnošljiviji. Izgleda da su upravo to (pretvaranje našeg života u nepodnošljiv) i još neke "sitnice" jedni od glavnih konsenzusa naših vlasti i prestavnika tzv. međunarodne zajednice.

Foto naslovna: Miomir Jakovljević/RINGIER
Izvor: Infomedia Balkan

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter