Dodikova farsa o vraćanju nadležnosti neslavno završila: Umjesto nečeg konkretnog veliko ništa (Video)

Dodikova farsa o vraćanju nadležnosti neslavno završila: Umjesto nečeg konkretnog veliko ništa (Video)

Tresla se gora, rodio se miš: Sjednica jedno veliko ništa. "Prvo što sam očekivao je da vratite grb sa dvoglavim orlom, koji ste vi skinuli a onda ostalo...Tresla se gora rodio se miš, tako bi se u najkraćem mogla opisati ova posebna sjednica", kazao je poslanik u klubu SDS-a Nebojša Vukanović.

"Dogodilo se jedno veliko ništa. Šta smo mi to danas novo čuli? Sati pričanja i ništa. Nama nisu bile potrebne ove neke informacije koje ste nas dostavili", dodao je on.

Vi ste, kazao je Vukanović, lutke u rukama onih koji su vas doveli na tenkovima 1998. godine.

"Tobože istorijska sjednica danas, a ostalo dvadesetak poslanika, ali vi ste odgovorni, onakvim rječnikom se obraćate na posebnim sjednicama", istakao je Vukanović.

 

Izvor: rtvbn.com

Dodikovi misionari bez uspjeha, opozicija bila složna

Misionari Milorada Dodika danas su imali posebnu misiju, ali očito nisu u tome ovaj put uspjeli.

Misionari Milorada Dodika danas su imali posebnu misiju, ali očito nisu u tome ovaj put uspjeli.

Kako saznaje BN, prije početka posebne sjednice NSRS, danas se vodila tajna akcija u NSRS s ciljem da se privole opozicioni poslanici da podrže Dodika i da ga ne ostave na cjedilu, nego da ga prihvate zaključke, a on će znati kako će to da nagradi.

Prema našem saznanju i poslanici skupštinske većine su svjesni da ovo s odlukama o vraćanju nadležnosti ne ide dobro i da je na "kocku stavljena Republika Srpska".

"Ako budemo jedinstveni, ovo nema pravnu snagu, u pitanju su zaključci, ali je potrebno da budemo jedinstveni", jedna je od rečenica koja su danas izgovarali Dodikovi misionari, tvrdeći da će se nakon ovog sve dogovoriti da bude drugačije kada su u pitanju odnosi među strankama, kao i prozivke ko je patriota a ko izdajnik.

Ono što, najviše žulja ljude iz vlasti, kako tvrde naši izvori, su eventualni sudski procesi koje će pokrenuti pravosudne institucije u BiH zbog kriminala i korupcije.

Ponovo su, kako saznajemo, uglavnom bili meta ljudi iz SDS-a, za koje je, prema tom izvoru, Dodik imao neka ponude.

Izvor: rtvbn.com

Opozicija neće glasati: Ovo je avanturizam SNSD

Poslanici opozicije napustiće posebnu sjednicu neće učestvovati u glasanju NSRS.

"Saslušali smo predlagače i naš zaključak je da ih nećemo podržati u njihovoj namjeri, jer smatramo da se radi o političkoj farsi i pripremi za opšte izbore 2022", kazao je Mirko Šarović, predsjednik SDS-a.

Na pres konferenciji za novinare Šarović je naglasio da neće učestvovati u glasanju i da će napustiti sjednicu.

"Javnost u Srpskoj nije dobila od predlagača ono što je očekivala. Na stranu jedinstvo oko prenesenih nadležnosti, ali način na koji se to predlaže je opasnost za Republiku Srpsku", kazao je Šarović.

U ovom procesu nismo učestvovali ni na koji način, kaže prvi čovjek SDS-a, i ovo je politika koja nas vodi u propast.

"Očigledno je da je SNSD svjestan da je njegov rejting na minimumu i da je to povod za ovu sjednicu. Čekaće se šest mjeseci na zakone, pa onda na žalbe. Ovdje nema nikakvog jedinstva. Jer da ga ima sjeli bi prije sjednice i dogovorili šta da radimo", izjavio je Nenad Nešić, predsjednik DNS-a.

On je naglasio da je ovo čisti avanturisam SNSD-a.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović upitao je zašto se ova važna pitanja otvaraju u završnoj godini izbornog mandata.

"Prenos nadležnosti su poznate činjenice već godinama, zašto to sada otvaraju. Imaju svu vlast, sve i maju u svojim rukama. Podijelili su sve privilegije 2019. i nikada nisu pomenuli nadležnosti. Ovo je poigravanje sa opasnim temama i prizivanje sukoba. Dajte da poričamo o društvenim temama", naveo je Borenović.

Predsjednik SPS-a Goran Selak kazao je da je SPS uzeo učešće i iznio stav da je za jaku Srpsku.

"Želimo da čujemo stav Srbije. Prije svega želimo jaku i finansijski stabilnu Srpsku. Moramo da vidimo kako nam žive borci, mislim da je prioritet da e održi ta sjednica. Materijali koji su danas pripremljeni su samo informacije koje se neće objaviti u Službenom glasniku RS, a sve da bi se narod zabrinuo", istakao je Selak.

Izvor: rtvbn.com

 

Posebna sjednica skupštine, ovo su predloženi zaključci vlasti

Posebna sjednica Nardone skupštine počela je u Banjaluci.

Sjednica je zakazana na prijedlog predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović, Vlade i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, kao i poslaničkih klubova većine SNSD, Demos-a. SP, US i poslaničke grupe NDP.

Na dnevnom redu je informacija o prenosu nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH u oblasti odbrane i bezbjednosti, indirektnog oporezivanja i pravosuđa...

Predloženo je i donošenje Deklaracija o ustavnim principima, kao i više zaključaka i to:

Zaključak u vezi s informacijom o pravosudnim institucijama BiH

- NSRS usvaja informaciju o pravosudnim institucijama BiH

- NSRS povlači saglasnost koju je zaključcima NSRS 25. februara 2004. dala Vladi RS-a na potpisivanje sporazuma o prenošenju određenih odgovornosti entiteta RS kroz uspostavljanje VSTV-a BiH

- NSRS zadužuje Vladu RS da povuče saglasnost na sporazum o prenošenju određenih odgovornosi entiteta kroz uspostavljanje VSTV-a BiH, koju su 11. marta 2004. potpisali predsjednici vlada oba entiteta i 18. marta 2004. ministar pravde BiH

- NSRS zadužuje Vladu RS da u roku od 6 mjeseci uputi na razmatranje i usvajanje u NSRS zakon o VSTV-u RS

- Zakon o VSTV-u BiH neće se primjenjivati na teritoriji RS od dana stupanja na snagu Zakona o VSTV-u RS

Zaključak u vezi s Informacijom o prenosu nadležnosti sa RS na nivo BiH u oblasti odbrane i sigurnosti

- NSRS usvaja informaciju o prenosu nadležnosti s RS-a na nivo BiH u oblasti odbrane i sigurnosti

- NSRS povlači saglasnost na odluku od 30. avgusta 2005. godine i odluku o davanju ovlasti Vladi RS-a da potpiše sporazum o prijenosu nadležnosti iz oblasti odbrane na institucije BiH s Vladom FBiH 28.12. 2005. godine

- NSRS zadužuje Vladu RS da povuče saglasnot na sporazum o prenosu nadležnosti iz oblasti odbrane na institucije BiH potpisan s Vladom FBiH

- NSRS zadužuje Vladu RS da u roku od šest mjeseci uputi na razmatranje i usvajanje u NSRS zakon iz oblasti odbrane i bezbjednosti.

- Zakon o odbrani BiH, Zakon o službi u OS BIH, Zakon o OSA-i i Zakon o SIPA-i neće se primjenjivati na teritoriji RS od dana stupanja na snagu zakona o odbrani i bezbjednosti 

Zaključak u vezi s informacijom o prenosu nadležnosti u oblasti indirektnog oporezivanja

- NSRS usvaja informaciju o prenosu nadležnosti iz oblasti indirektnog oporezivanja

- NSRS povlači saglasnost koju je zaključcima NSRS od 30. oktobra 2003. godine dala da se nadležnost iz nadležnosti indirektnog oporezivanja u okviru sistema poreske politike prenese na Parlament BiH kako bi se omogućilo razmatranje i usvajanje Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja BiH

- NSRS povlači saglasnost koju je zaključcima NSRS od 30. oktobra 2003. godine dala Vladi RS da može zaključiti sporazum o nadležnosti iz oblasti indirektnog oporezivanja između RS i FBiH

- NSRS zadužuje Vladu RS da povuče saglasnost na sporazum o nadležnostima u oblasti indirektnog oporezivanja između RS i FBiH, koji su 5. decembra 2003. u prisustvu visokog predstavnika potpisali premijeri entiteta

- NSRS zadužuje Vladu RS da u roku do šest mjeseci uputi na razmatranje i usvajanje u NSRS zakon o porezu na dodatu vrijednost i zakon o akcizama RS
Zakon o sistemu indirektnog oporezivanja, Zakon o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, Zakon o UIO, Zakon o postupku indirektnog oporezivanja, Zakon o postupku prinudne naplate indirektnih poreza, Zakon o PDV-u i Zakon o akcizama BiH neće se primjenjivati u RS od dana stupanja na snagu zakona o porezu na dodatu vrijednost i zakona o akcizama RS.

Navedeni zaključci stupaju na snagu narednog dana od dana donošenja

Video: BN TV/youtube.com
Izvor: rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter