Dodikov pokušaj da prikrije da je Osumnjičen za teška krivična djela protiv države je neprihvatljiv i neozbiljan (Foto)


Dodikov pokušaj da prikrije da je Osumnjičen za teška krivična djela protiv države je neprihvatljiv i neozbiljan (Foto)

Priprema li Dodik prostor za bjekstvo, ako već ne može ostati Hanibal Kanibal "Dok Jaganjci Utihnu"?

"Krajnje je neprihvatljivo i neozbiljno da se dostavlja i objavljuje informacija da je predsjednik RS-a dao izjavu što dovoljno govori o BiH i njenim institucijama. Sa druge strane, jasno je da je riječ o sprezi onih koji udruženo djeluju protiv Republike Srpske, institucija RS-a i srpskog naroda", saopštili su iz kabineta Milorada Dodka, nakon što sam objavio informaciju da je saslušan u svojstvu osumnjičenog u predmetu koji se vodi protiv njega i Miloša Lukića zbog rušenja Dejtona i napada na Ustavni sud.

Nakon mene objavili su to i drugi mediji, a Naredbu o sprovođenju istrage i saslušanju Dodika i Lukića kao osumnjičenih donijelo je Tužilaštvo BiH.

Krajnje bi neprihvatljivo i neozbiljno bilo da ta informacija nije objavljena i da javnost nije obaviještena o njoj.

Još je neprihvatljivije i neozbiljnije od Dodikove naoko besmislene izjave da se jedna takva informacija, od suštniskog značaja za državu BiH, pokuša sakriti.

Naglašavam, naoko besmislene izjave, jer Dodik ne samo da prikriva krucijalnu informaciju da je osumnjičen, već, istovremeno brani sjevernokorejski Zakon o kriminalizaciji klevete koji treba da bude izglasan.

Najvažnije je da Dodik i dalje pokušava da sakrije najznačajniji dio te informacije - da je saslušan kao Osumnjičeni, a ne kao svjedok!

O pokušaju da se cijelo krivično djelo svede na “svjedok poziciju" Dodika imam niz detalja, ali ne želim sada njima zatrpavati javnost, već ću ih objaviti kada budem radio detaljni pregled ovog slučaja. Uskoro!

Dodik pokušava sebe prekvalifikovati u “svjedoka”, da žrtvuje samo Lukića, ali to bi bilo toliko neprihvatljivo i krajnje neozbiljno da bi se Tužilaštvo BiH samo srušilo od epske sramote i pokušaja zataškavanja.

Dodik je počinio krivično djelo i za njega treba i mora odgovarati. Nije “metar odsječenih drva” otvoreno otcjepljivanje od države, još manje ukidanje djelovanja državnih institucija na jednom njenom dijelu, u ovom slučaju Republici Srpskoj.

To ne samo da je neprihvatljivo i neozbiljno, već i izuzetno opasno zbog Dodikovog svjesnog pokušaja izazivanja haosa, pa i sukoba u Regionu.

Trebalo je Dodik o tome ranije da misli, prije nego je postao osumnjičen.

Kao što je trebalo da misli o tome da je krajnje neprihvatlljivo i neozbiljno da prijeti ukidanjem djelovanja Sipe, te Tužilaštva i Suda BiH na teritoriji RS; A nakon toga kao krotki jaganjac ponizno prihvati da bude saslušan kao osumnjičeni i to od inspektora Sipe po nalogu Tužilaštva BiH.

Krajnje je nerpihvatljivo i neozbiljno da Dodik uništavanje sopstvenog naroda, entiteta, države BiH, ekstremnih pokušaja da izazove sukobe u regionu, uopšte bude još uvijek na slobodi, a ne iza rešetaka.

To što sada pokušava da napravi izlaznu strategiju koja, ako postoji i zera morala u ovoj državi, a potom bar po’ zere prava i pravde, neće biti prihvaćena; Ta izlazna strategija, lako je čitljivo, jeste da Dodik “preko noći” napusti BiH. Ako već ne može da bude Hanibal Kanibal sve dok Srbi, kao narod, ne postanu prošlost o kojoj se govori u kategoriji - Kad jaganjci utihnu!

I djeluje da je on na to pristao. 

I da je to vrlo ozbiljno, naravno i prihvatljivo tom Potrošenom Pajacu opasnih namjera i opakih postupaka koji je svojim suludim igrarijama doveo državu gotovo do sloma.

Ali o tome bi vrlo pomno trebali da razmisle oni koji ga slijepo prate na njegovom putu bez povratka; Koliko im je prihvatljivo da Dodik pobjegne, a oni ostanu otanu i, naravno, ozbiljno odgovaraju za sve zlo što su počinili.

Ima li strašnije kazne za Njih?! Nema. 

Što se Dodika tiče on je već poodavno neprihvatljiv, ali njegovi napadi i zle namjere nisu ni dalje nimalo neozbiljni.

Piše: Slobodan Vasković
Izvor: slobodanvaskovic.blogspot.com

Milorad Dodik saslušan u svojstvu osumnjičenog zbog rušenja Ustavnog suda i Dejtona; Slijedi optužnica protiv Dodika i Lukića?!

Milorad Dodik juče je saslušan u svojstvu osumnjičenog u predmetu koji Tužilaštvo BiH vodi protiv njega i Miloša Lukića, v.d. Direktora Službenog glasnika RS, potvrđeno mi je iz nekoliko nezavisnih izvora.

Dodik je saslušan u Banjaluci, ali u ovom trenutku nije mi poznato da li se to desilo u prostorijama SIPA.

Moji izvori tvrde da će i protiv njega i Lukića, koji je, takođe saslušan, biti podignuta optužnica. I to veoma brzo.

Tužilaštvo BiH donijelo je 17.07., kako sam prije toga najavio, Naredbu o sprovođenju istrage protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića, v.d. direktora Službenog glasnika RS, zbog rušenja Dejtona i Ustavnog suda BiH.

Tako je protiv Dodika zvanično otvorena istraga zbog potpisivanja ukaza o proglašenju Zakona o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji RS i Zakona o zabrani objavljivanja odluka visokog predstavnika u BiH u Službenom glasniku RS.

Uz Dodika Tužilaštvo isljeđuje i Miloša Lukića, v.d. direktora Službenog glasnika RS, koji je naložio objavljivanje pomenutih zakona u Službenom glasniku RS iako ih je prije toga visoki predstavnik za BiH učinio ništavim.

Uz to, Kristijan Šmit, visoki predstavnik za BiH, izmijenio je i odredbe Krivičnog zakona BiH prema kojima je krivično djelo neobjavljivanje njegovih odluka rušenje Ustavnog suda BiH i zaprijećena je kazna od šest mjeseci zatvora.

Ranije sam objavio i da je Tužilaštvo BiH formiralo tim od tri tužioca, ali su dva tužioca, u međuvremenu, promijenjena; Ostala je, od prvobitna tri, samo Nives Kanevčev.

Da podsjetim, Naredba o sprovođenju istrage sigurno je donešena nakon što je SIPA predala svoj Izvještaj, a na osnovu dokumentacije koju je izuzela 11.07.o.g. iz Službenog glanika RS.

Dodik je, po Krivičnom zakonu BiH, počinio krivično djelo, jer je potpisao ukaze o donošenju Zakona kojim se zabranjuje objavljivanje odluka visokog predstavnika za BiH u Službenom glasniku, kao i Zakon o prestanku važenja odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji RS.

Lukić je počinio krivično djelo, jer je Dodikove ukaze objavio iako ih je ništavim učinio visoki predstavnik.

Zaprijećena kazna za ova djela je od šest mjeseci pa do pet godina zatvora i to prema izmjenama Krivičnog zakona BiH koje je nedavno nametnuo Kristijan Šmit, visoki predstavnik za BiH.

Posebno opasno za Dodika i Lukića, koji su jedini odgovorni za objavljivanje ovih zakona, je što se, osim navedene kazne, podrazumijeva i zabrana obavljanja bilo koje dužnosti, ukoliko dođe do osuđujuće presude.

Osim Dodika i Lukića nema niko više ko bi mogao odgovarati za ove nezakonite akte.

Piše: Slobodan Vasković
Izvor: slobodanvaskovic.blogspot.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter