Dodikov cilj je okretanje najjačih zemalja Svijeta protiv Srba; Dalja getoizacija Srpske i Uništenje Naroda

Dodikov cilj je okretanje najjačih zemalja Svijeta protiv Srba; Dalja getoizacija Srpske i Uništenje Naroda

Posebna sjednica NSRS bez prisustva najvećih opozicionih partija. U Banjaluci traje 34.posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, na kojoj poslanici razmatraju Prijedlog odluke o potvrđivanju izjave srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o proglašenju Odluke o davanju agremana njemačkom ambasadoru u BiH štetnom po vitalne interese Republike Srpske.

Za potvrđivanje veta potrebna je podrška dvije trećine poslanika, dakle 54 od 83 poslanika, međutim, u ovom trenutku u Sali je prisutno baš 54 poslanika, jer predstavnici najvećih opozicionih partija ne prisustvuju sjednici.

Prije početka sjednice u prostorijama najveće opozicione stranake, SDS-a, predstavnici te partije zajedno sa predstavnicima PDP-a održali su konferenciju za medije na kojoj su rekli da neće prisustvovati pomenutoj sjednici.

“Naš dogovor je da nećemo prisustvovati posebnoj sjednici NSRS”, poručeno je nakon održanog sastanka rukovodstva Srpske demokratske stranke i PDP-a.

“Ne želimo da podržimo politiku izolacije i zatvaranja Republike Srpske. Zakazivanje ovakve sjednice je nastavak loše politike i štetnih poteza. Međunarodna pozicija Republike Srpske je ozbiljno narušena. Izgubićemo mnogo.”, izjavio je Mirko Šarović, predsjednik SDS-a.

Smatramo da je ovakva politika neodgovorna, istakao je Šarović i dodao da je to razlog zašto neće prisustvovati posebnoj sjednici NSRS.

„Nećemo učestvovati u radu posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske zato što posebne sjednice sve češće postaju cirkus samo zbog toga što neko nema temu“, rekla je Jelena Trivić prije početka sjednice Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj se raspravlja o davanju agremana ambasadoru Njemačke u BiH.

Ona je napomenula da je aktuelni režim u nedostatku tema i konkretnih rješenja otvarao benzinsku pumpu, te da sada, nameću nešto što nikako ne treba da bude tema.

„Suštinski razlozi za neučestvovanje u ovoj sjednici jesu to da mi ovo ne vidimo kao temu i mislimo da je ovo suluda i sumanuta politika, jer možete i ne morate da se slažete sa stavovima pojedinih zemalja, ali sa njima morate da održavate diplomatsko-političke odnose“, rekla je ona.

Ona je podsjetila da su mnoge zapadne zemlje priznale nezavisnost tzv. Kosova, ali da su svi ambasadori tih zemalja i dalje u Beogradu, jer diplomatski odnosi se prekidaju u ekstremnim situacijama u kojim se, mi nećemo naći, jer je ovo predstava jednog čovjeka koji pred izbore više nema šta da ponudi i to je naš ključni razlog zbog čega ne želimo da dajemo legitimitet ovoj temi – rekla je Trivićeva i dodala: „Ovim se pravi problem našim firmama, zdravim firmama koje izvoze u Njemačku, jer je „Njemačka naš najvažniji spoljno-trgovinski partner, a pravi se i problem ljudima koje je ovaj režim protjerao u Njemačku i koji danas tamo žive i rade“, izjavila je Trivićeva.

Sjednici ne prisustvuju ni poslanici DNS-a.

U salu došli Vukanović i poslanici Selakove SPS

Ipak u skupštinskoj sali ima nekoliko opozicionih poslanika. Riječ je o poslanicima SPS-a, Goranu Selaku i Maksimu Skoki, a prisutan je i nezavisni poslanik Nebojša Vukanović, kao i predstavnici poslaničke grupe „Zajedno za BiH“.

Dodik: Parlament RS treba da odbaci rezoluciju Bundestaga

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pozvao je danas poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske da odbace spornu rezoluciju njemačkog Bundestaga o BiH.

Foto: Gerila/Milorad Dodik u NSRS

Dodik je u obraćanju poslanicima rekao da bi NSRS trebalo da usvoji zaključke kojima odbacuje ovu rezoluciju.

On je naveo da je osporavanje agremana ambasadoru Njemačke jedini konkretan potez koji se može povuću, nakon svega što se čulo o Republici Srpskoj iz te zemlje, a kako bi stav Srpske dopro do njemačke političke javnost koja ovaj prostor ne gleda na osnovu činjenica.

Dodik je rekao da je sama činjenica da je jedan član Predsjedništva BiH osporio dolazak njemačkog diplomate bila dovoljna da se u njemačkoj javnosti povede rasprava o tome šta se događa u BiH.

„Mi nismo ni dovoljno snažni ni veliki da bi se suprostavili jednoj takvoj moćnoj državi kao što je Njemačka, ali nismo ni beskičmenjaci da sa zastavama i cvijećem dočekujemo one koji najavljuju obračun sa Republikom Srpskom samo jer želi da se svi u BiH ponašaju u skladu sa Ustavom i Dejtonskim mirovnim sporazumom“, rekao je on.

Dodik je istakao da on, kao legalno izabran srpski član Predsjedništva BiH, štiti interese Republike Srpske i da je njegovo da se povinuje odlukama Parlamenta Srpske.

Dodik je rekao da je Narodna skupština konačno mjesto odluke kada je riječ o zaštiti interesa Srpske, pa i sada kada je na dnevnom redu davanje agremana ambasadoru Njemačke u BiH, što bi bilo veoma štetno po vitalne interese Srpske.

Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter