Dodik u Moskvi: Novi ustupak Serdarovu

Dodik u Moskvi: Novi ustupak Serdarovu

Boravak srpskog člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika u Rusiji bio je plodonosan za kompaniju „Comsar“ ruskog milijardera Rašida Serdarova. Dan nakon sastanka Dodika sa Duškom Perovićem, koji je predstavnik firme „Comsar Energy Hidro“, u „Službenom glasniku RS“ osvanulo je produženje koncesije toj firmi za hidroelektranu (HE) „Mrsovo“ na rijeci Lim.

Iako je, kako se novodi, Vlada RS na sjednici 11. juna ove godine odlučila da produži koncesiju za HE „Mrsovo“, Rješenje o tome nije objavljeno do 25. juna.

Prethodno je u Moskvi 23. i 24. juna boravio Dodik koji se tom prilikom sastao i sa Perovićem koji je, pored toga što je predstavnik Republike Srpske u Rusiji, istovremeno i zastupnik firme „Comsar Energy Hidro“.

Kompanija „Comsar Hydro Holding Ltd“ dobila je 2012. godine koncesiju za izgradnju i korištenje HE „Mrsovo“ na rijeci Lim na period od 30 godina, te osnovala u Srpskoj kćerku firmu „Comsar Energy Hidro“ koja je zatražila produženje koncesije.

Inače toj firmi, koju zastupa Perović, blokirani su svi računi od 18. maja ove godine. Zbog dugova, računi su im bili blokirani i u februaru.

I pored toga, vlasti Srpske izašle su im u susret i Vlada je donijela Rješenje kojim je koncesija za HE „Mrsovo“ produžena za 20 godina nakon isteka prvobitnog koncesionog roka od 30 godina. Tako će Serdarov imati koncesiju na maksimlno dozvoljeni rok od 50 godina.

Utvrđena je i jednokratna naknada koju treba da plati i ona iznosi 193.150 KM, dok će naknada koju će plaćati za vrijeme produženog trajanja koncesije iznositi 0,0055 KM po proizvedenom kilovat-času električne energije.

Rješenje o produžetku koncesije stupa na snagu danas.

Portal CAPITAL objavio je još u avgustu 2018. godine da je kompanija “Comsar” zatražila od Vlade da se koncesija koju su dobili za izgradnju i korišćenje TE “Ugljevik 3” produži za dodatnih 15 godina, a za HE „Mrsovo“ za 20 godina, inače će odustati od investicija.

Nakon što im je Vlada izašla u susret i dozvolila da povećaju snagu planirane TE, sada je produžen i koncesioni period za HE „Mrsovo“.

U kompaniji „Comsar“ od ranije ne žele da za CAPITAL daju izjave i svaki put kada ih pozovemo upućuju nas da im dostavimo pisani zahtjev za odgovor na pitanja, ali odgovor nikada ne stigne.

Perović prijetio CAPITAL-u

Nakon objave teksta “Novi ustupci Serdarovu: Podiže snagu TE „Ugljevik 3“ da više naplati od Srpske”, šef Predstavništva Republike Srpske u Rusiji i zastupnik jedne od “Comsarovih” firmi Duško Perović uputio je otvorene prijetnje redakciji portala CAPITAL i glavnom i odgovornom uredniku Siniši Vukeliću.

Nakon prijave prijetnji MUP-u, koji je o tome podnio izvještaj Okružnom tužilaštvu Banjaluka, postupajući tužilac donijela je naredbu o obustavi istrage, a da prethodno nije donesena ni naredba o pokretanju istrage. Postupak po našem prigovoru na tužilačku odluku je u toku.

Izvor: capital.ba

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks