Dodik slavi nove tzv. američke sankcije koje su u funkciji podizanja njegovog poljuljanog političkog rejtinga (Video)

Dodik slavi nove tzv. američke sankcije koje su u funkciji podizanja njegovog poljuljanog političkog rejtinga (Video)

Amerikanci lažnim sankcijama ponovo spašavaju Dodika i pokušavaju ga napraviti žrtvom. Kao i prije 5 godina, Sjedinjene Američke Države ponovo pokušavaju da poprave poljuljani rejting svog starog igrača Milorada Dodika uvodeći navodno sankcije protiv njega, a kakve su već ranije uvedene i on od njih nije imao nikakve posljedice, osim što je u javnosti glumio lažnu žrtvu i borca za napaćeno srpstvo, a on je bio i ostao dašak američke svježine na Balkanu, kako ga je nazvala mentorka Medlin Olbrajt.

Čudno je kako su Amerikanci tek poslije 24 godine otkako su ga na silu doveli na vlast trupama NATO-a i 15 godina kako su ga na silu vratili progoneći, blokirajući i hapseći njegove političke protivnike, primijetili da je korumpiran i da gazi institucije pa ga tek sad tobože kažnjavanju sankcijama koje mu ne prave nikakvu štetu.

Takođe čudno je da su sankcije uvedene Alternativnoj televiziji, kao da će zabraniti emitovanje preko satelita u SAD, a nisu recimo vlasniku ATV-a kompaniji Prointer i Infiniti grupi, koji su glavni zastupnici i distributeri američkih IT kompanija i softvera? Kako nisu uvedene sankcije recimo Integral-inženjeringu, koja je bliska Dodiku, a koja je dobila milijarde maraka od EBRD-a i evropskih banaka za gradnju puteva?

Žao mi je samo ako sankcije zakače Hakuna Matatu, savjetnika Milana Mita Tegeltiju koji voli da putuje, pa neće moći otići na odmor do Kalifornije, Arizone ili Čikaga!?

Jasno je da Dodik neće imati posljedice od sankcija, kakve su ranije već uvedene a sada samo potvrđene, a da će sve iskoristiti da se predstavi žrtvom zbog borbe za napaćeno srpstvo, al je čudno što na listi sankcija nema Željke Cvijanović, koja je nedavno bila u Vašingtonu a u stopu je pratila i podržavala Dodika!

 

Piše: Nebojša Vukanović
Video: Nebojša Vukanović/youtube.com
Izvor: nebojsavukanovic.info

Dodik i saradnici “slave” sankcije, svira im harmonikaš iz Predsjedništva

Danas su Sjedinjene Američke Države proširile sankcije Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a uvele Alternativnoj televiziji u Banjaluci. Nakon nekoliko reakcija na ovu odluku iz Republike Srpske, Milorad Dodik, lider SNSD-a, nekoliko njegovih saradnika, članova ove stranke su objavili fotografiju iz kafane na kojoj, prema svemu sudeći “slave” američke sankcije.

Naime, Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske, Radovan Kovačević, Dodikov savjetnik, Vlado Đajić, direktor UKC-a RS, Nikola Špirić, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH, Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Snežana Novaković Bursać, predsjednica kluba SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, nazdravljali su uz osmijehe na licu, dok je iza njih bio Dodikov harmonikaš koji ga je vjerno pratio i u Predsjedništvu BiH kada je imao “muzičku predstavu”.

“Zdravica u čast jedinstva i odlučnosti da se odbrane pravo, pravda i Republika”, napisala je Novaković Bursać na Twitteru očito aludirajući na to da je ovo odgovor SNSD-a današnjim sankcijama.

I na zvaničnoj stranici SNSD-a je objavljena galerija fotografija sa večerašnjeg druženja, a iznad nje u opisu i kratak stih.

“Haj, što Srbin još se drži kraj svih zala. Pjesma ga je održala, njojzi hvala”, napisano je na zvaničnom Twitter profilu SNSD-a.

Podsjetimo, SAD su danas uvele sankcije ATV-u zbog povezanosti sa porodicom Dodik, a Miloradu Dodiku su proširene zbog, kako su naveli, koruptivnih aktivnosti i kontinuirane prijetnje stabilnosti i teritorijalnoj cjelovitosti BiH.

Sankcije su objavljene na zvaničnoj stranici Ministarstva finansija SAD-a.

Ubrzo nakon toga, zbog korupcije State Department je sankcije uveo i Milanu Tegeltiji, bivšem predsjedniku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine, njegovoj supruzi Tijani te Mirsadu Kukiću, predsjedniku Pokreta demokratske akcije (PDA) i zastupniku u Parlamentarnoj skupštini.

Uslijedile su brojne reakcije na te sankcije pa su ih tako mnogi međunarodni i državni zvaničnici podržali, dok su opozicija iz RS, Dodik i njegovi bliski saradnici bili protiv.

Dodik je sazvao i konferenciju za medije u Banjaluci na kojoj je, između ostalog, poručio da “od Amerikanaca očekuje još samo da ga ubiju”.

Izvor: pressmedia.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter