Dodik široke ruke sa narodnim parama: Za medalje, jednom je čak odlikovao i Putina, platio 180.000 KM


Dodik široke ruke sa narodnim parama: Za medalje, jednom je čak odlikovao i Putina, platio 180.000 KM

Zbog čega entitet Republika Srpska u vremenu teške ekonomske krize dodjeljuje više od 90 skupih odlikovanja, pitanje je ekvivalentno pitanju zbog čega je budžet Milorada Dodika, kao predsjednika jednog bh. entiteta, višestruko veći od budžeta predsjednika država regiona

Kabinet predsjednika Republike Srpske ove godine iz budžeta je za odlikovanja potrošio gotovo 180.000 KM što je, prema dostupnim podacima, ubjedljivo najveći iznos koji je plaćem novcem građana entiteta Republika Srpska još od 1993. godine, kada je počelo da se dijeli ordenje.

Takva Dodikova rastrošnost uprkos teškoj ekonomskoj krizi i galopirajućoj inflaciji ipak malo koga čudi s obzirom da je budžet predsjednika RS sa prošlogodišnjih 10,8 miliona KM ove godine povećan na 56,5 miliona maraka, ili za nevjerovatnih 523 odsto

POGODOVANJE JEDNOJ FIRMI

Međutim, osim neracionalno velikog iznosa koji je kabinet Milorada Dodika izdvojio za odlikovanja, ono što je u slučaju ove javne nabavke sporno je činjenica da je ona provedena pregovoračkim postupkom bez objavljivanja obavještenja o nabavci. Posao vrijedan gotovo 180.000 maraka dobila je očito favorizovana firma Sparta d.o.o. Banjaluka, koja s kabinetom predsjednika RS, kako su ranije objavili mediji, od 2011. godine sklapa ugovore o nabavci odlikovanja.

Nabavka pregovaračkim postupkom bez objavljivanja obavijesti o nabavci objašnjena je „hitnom potrebom za nabavkom odlikovanja Republike Srpske zbog službenih posjeta predsjednika Republike u regionu i inostranstvu i dolazaka visokih zvaničnika i stranih delegacija u RS“.

Ali koliko „hitna“ može biti nabavka koja se provodi svake godine i nije nikakva novost u planiranju budžeta predsjednika RS?

Damjan Ožegović iz Transparency International BiH kaže da se, prema Zakonu o javnim nabavkama, okolnosti kojima se opravdava hitnost pregovaračkog postupka bez objave obavještenja ne smiju ni u kom slučaju dovesti u vezu s ugovornim organom.

“Ta zakonska odredba govori da ugovorni organ ne smije biti kriv za hitnost jer se ona može pravdati samo nepredviđenim okolnostima. U tom smislu, nabavke ordenja koje se provode gotovo svake godine se ne mogu podvesti pod hitnost budući da je ugovorni organ morao na vrijeme znati koje će mu količine trebati i objaviti na vrijeme neki transparentniji postupak koji može da podstakne aktivnu i pravičnu konkurenciju, a što rezultuje nabavkom najboljih roba za najmanje novca”, objašnjava Ožegović.

Iz kabineta predsjednika RS Inforadaru su odgovorili da Služba predsjednika  „vrlo rijetko koristi pregovarački postupak bez objave obavještenja o nabavci“. Uz objašnjenje da je na početku godine teško precizno odrediti koliko će visokih zvaničnika, organizacija i udruženja podnijeti inicijativu za dodjelu odlikovanja, iz kabineta ističu da ne mogu unaprijed odrediti sve aktivnosti, odnosno dešavanja koja mogu biti povod za dodjelu najviših odlikovanja.

„Količina odlikovanja kojom je raspolagala Služba predsjednika Republike nije bila dovoljna da bi se zadovoljile sve potrebe i bila je neophodna hitna nabavka nove količine odlikovanja koju Služba predsjednika nije mogla predvidjeti na početku godine. Nabavka odlikovanja i priznanja sprovodi se svake godine i potrebe se povećavaju, što je bilo konkretno vidljivo prilikom obilježavanja Dana Republike, kada je dodijeljeno 91 odlikovanje i priznanje, a sve navedeno potvrđuje Ukaz o odlikovanjima i priznanjima koji je javno objavljen u Službenom glasniku RS“, naveli su iz Kabineta predsjednika RS.

SRPSKI, RUSKI ZVANIČNICI I SPC

Zbog čega entitet Republika Srpska u vremenu teške ekonomske krize dodjeljuje više od 90 skupih odlikovanja, pitanje je ekvivalentno pitanju zbog čega je budžet Milorada Dodika, kao predsjednika jednog bh. entiteta, višestruko veći od budžeta predsjednika država regiona. Tako npr. predsjednik Hrvatske Zoran Milanović ima pet puta manji budžet od Dodikovog (oko 10 miliona maraka), dok je budžet predsjednika Srbije Aleksandra Vučića manji čak 17 puta (3,3 miliona KM).

Ambicije o državotvornosti entiteta Republika Srpska vjerovarno se oslikavaju i na enormno velikom budžetu entitetskog predsjednika kojeg poreski obveznici RS plaćaju ubjedljivo najviše u regionu. Apsurdno je da broj i cijena ordenja rastu kako Republika Srpska više osiromašuje. Tako je npr. 2018. Kabinet predsjednika RS (u to vrijeme Željke Cvijanović) za iste namjene platio skoro pedeset hiljada maraka – oko 135.000 KM. Ovoga puta je bio otvoren, raspisan na vrijeme – u julu 2018. godine za narednu 2019., a na njega se prijavila samo jedna firma – Sparta d.o.o. Banjaluka, koja je i prethodnih godina dobijala taj posao.

Foto: Orednje prije samo četiri godine plaćeno skoro 50.000 KM manje

Mediji su ranije izvijestili da su odlikovanja u 2011. godini koštala 43.200, a taj iznos se 2012. godine popeo na 115.450 KM (bez PDV-a). I iz toga je vidljivo da su se odlikovanja u manjem bh. entitetu tokom godina počela dijeliti šakom i kapom. Spisak najviše odlikovanih zvaničnika odražava politiku koju vodi RS, posebno otkako je na njenom čelu Milorad Dodik, a obuhvata pretežno srbijanske i ruske funkcionere, uz neizostavnu Srpsku pravoslavnu crkvu.

U februaru 2018. Dodik je Orden Republike Srpske uručio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Ordenje su dobili i bivši premijer Srbije Vojislav Koštunica (2012.), bivši ministar odbrane Aleksandar Vulin (2020.) i predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić (2022.).

Dodik je 2018. godine odlikovao ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova i predsjednicu ruske skupštine Valentinu Matvijenko. Među odlikovanim Rusima je i Aleksandar Zaldostanov “Hirurg” i njegov automoto klub Noćni vukovi koji je na crnim listama Evropske unije i SAD.

Ipak, vrhunac ironije je ovogodišnje Dodikovo odlikovanje ruskog predsjednika Vladimira Putina, u jeku ruske agresije na Ukrajinu, a na neustavni Dan Republike Srpske 9. januara. Ovaj potez oštro su osudile SAD i EU. Ali „prst u oko“ cijelom svijetu, politika je koju aktuelni predsjednik RS provodi već godinama po cijenu međunarodne izolacije.

Ordenom zastave RS sa zlatnim vijencem, plaćenim novcem poreskih obveznika, ove godine odlikovan je i vlasnik Integral inženjeringa Slobodan Stanković, biznismen koji je zbog veza sa Dodikom i korupcije pod sankcijama SAD.

Iako predsjednik Republike Srpske nije lično odlikovao osobe optužene za ratne zločine, vlasti RS odbile su zahtjev bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka koji je 2021. zatražio da se ponište ranije dodijeljena odlikovanja svim osuđenim ratnim zločincima. Time je i predsjednik RS, bez kojeg se ne donosi ni jedna odluka u entitetskom parlamentu, jasno izrazio stav na tu temu, a Radovan Karadžić, Ratko Mladić i Momčilo Krajišnik ostali su nosioci Ordena Nemanjića kojim su odlikovani još ratne 1994. godine.

Piše: Maja Bjelajac
Foto naslovna: n1info.hr
Izvor: inforadar.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter