Dodik se mnogo promijenio na svoju štetu

Dodik se mnogo promijenio na svoju štetu

"Nažalost, gospodin Dodik se mnogo promijenio, na svoju, kao i na štetu cijele države Bosne i Hercegovine. U proljeće 2002. uspješno sam proveo nužnu reformu dva entitetska ustava zajedno sa svim političkim predstavnicima - uključujući i vrlo kooperativnog Dodika, kaže Petrič.

Bivši visoki predstavnik u BiH Volfgang Petrič prokomentarisao je u razgovoru za Klix.ba nedavne poteze i izjave predsjednika SNSD-a i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Dodik je nedavno izjavio kako želi ukinuti Vijeće naroda RS navodeći da je to "izum visokog predstavnika Volfganga Petriča" i da služi kao "kočnica" Republike Srpske.

"Nažalost, gospodin Dodik se mnogo promijenio, na svoju, kao i na štetu cijele države Bosne i Hercegovine. U proljeće 2002. uspješno sam proveo nužnu reformu dva entitetska ustava zajedno sa svim političkim predstavnicima - uključujući i vrlo kooperativnog Dodika. Nažalost, bio je to posljednji veliki reformski korak jačanja Bosne i Hercegovine. Sve ostale ustavne reforme od tada su propale", kazao je Petrič.

Kako navodi, ako bi Dodik sada htio ukinuti Vijeće naroda, on bi postupio protiv vlastitih reformi.

"Znam da Vijeće ili Dom naroda često komplikuju odluke u oba entiteta. Ali demokratija je uključivanje svih građana i etničkih grupa u politiku", ističe Petrič.

Upitali smo ga u vezi sa Dodikovim blokadama u vezi s mnogim državnim pitanjima, a u posljednje vrijeme i s vojnom imovinom, budući da se unaprijed osporava odluka Ustavnog suda BiH koji je nedavno uvažio apelacije državnog pravobranilaštva.

"Dalje slabljenje BiH - zašto je prihvatio da bude izabran za člana Predsjedništva BiH? Da li je ovo jedini politički program koji ima? I tako izgleda život u Republici Srpskoj: mladi ljudi napuštaju zemlju zbog nedostatka perspektiva, a starijima je život sve teži zbog budžetskog deficita i niskih poreznih prihoda. Ali zato je na sceni borba za neke objekte koji su praktično beskorisni. Ovo nije prava politika i nikome nije od koristi. U prošlosti je OHR poduzeo akcije po takvim pitanjima - nažalost to danas nedostaje", kazao je Petrič.

Prokomentarisao je i posljednje stavljanje na crnu listu još jednog političara iz BiH Amira Zukića.

Na pitanje u kojoj mjeri su ovakvi potezi korisni za promjenu ponašanja političara u BiH, on je odgovorio:

"Same crne liste ne čine mnogo u borbi protiv korupcije. Vidite to na primjeru Dodika, kojem je odavno zabranjen ulazak u Sjedinjene Američke Države, a on je još i izabran za člana Predsjedništva BiH. Pored afričkih predsednika, on je jedini Evropljanin na ovoj listi. Nadam se da će EU - kao što je pokazano na primjeru Mostaru - sada djelovati snažnije. Mislim da je novi šef Delegacije EU, ja mislim, garant toga", istakao je Petrič u razgovoru za Klix.ba.

Izvor: klix.ba

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks