Dodik potpisao ukaz o proglašenju Izbornog zakona RS - Put ka samostalnosti ili novim sankcijama 


Dodik potpisao ukaz o proglašenju Izbornog zakona RS - Put ka samostalnosti ili novim sankcijama 

i sudskim postupcima? - Proglašenje Izbornog zakona Republike Srpske izazvalo je val reakcija i podijelilo političku scenu. Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, potpisao je ukaz o proglašenju ovog zakona, a akt je odmah objavljen u Službenom glasniku Republike Srpske, čime je zakon stupio na snagu.

Vršilac dužnosti direktora “Službenog glasnika” Miloš Lukić rekao je da su u utorak objavljeni Ukazi predsjednika o proglašenju Zakona o referendumu i Izbornog zakona Republike Srpske.

“Danas smo objavili Ukaze predsjednika o proglašenju Zakona o referendumu i Izbornog zakona Republike Srpske. Dogodine….. Sve ide po planu!”Prije tačno godinu dana objavili smo ukaze predsjednika i zakone koji su ojačali samostalnost Srpske!”, napisao je Lukić na društvenoj mreži X.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da je u prošli petak dobio informaciju od Službenog glasnika da je donesena odluka na Ustavnom sudu RS u vezi sa Izbornim zakonom Republike Srpske koja se tiče povrede mehanizma vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda, te da je zakon proslijedio na potpis predsjedniku Republike Srpske odmah nakon što je parlament Srpske dobio odluku koja je objavljena u Službenom glasniku Republike Srpske.

“Predsjednik NSRS ne prima SMS poruke od Ustavnog suda RS. 2. jula je Službeni glasnik RS potvrdio odluku Ustavnog suda RS. 5. jula Službeni glasnik RS dostavlja NSRS štampano izdanje broja u kojem je ta odluka i ona je u ponedjeljak istog trenutka poslata predsjedniku Republike Srpske na potpis. Danas je zadnji rok da to on vrati na ovjeru Službenom glasniku RS. Nemam ja razloga da nešto krijem“, rekao je Stevandić.

Nebojša Vukanović, lider opozicije, iznio je tvrdnje da je Stevandić svjesno sakrio odluku Ustavnog suda Republike Srpske koja osporava novi izborni zakon. On sugeriše da je zakon proglašen uprkos presudi Ustavnog suda koja ga proglašava neustavnim. Prema njegovim riječima, ovakvo ponašanje predstavlja ozbiljan udarac na ustavni poredak i demokratske procese u Republici Srpskoj.

“Stevandić je grubo obmanuo javnost i u petak izjavio kako se čeka Odluka Ustavnog suda RS, a koju je već bio pročitao i koja je stigla u Narodnu skupštinu, ali je sakrio u ladicu čekajuči da danas istekne rok za prijavu kandidata Centralnoj izbornoj komisiji BiH, a onda da pilatovski operu ruke i kažu da nisu mogli izaći na izbore jer Izborni zakon Republike Srpske nije mogao stupiti na snagu dok se čekala odluka Ustavnog suda Srpske, pa su zbog toga poljubili ruku čika Šmitu, i legalizivali njegove odluke”, napisao je Vukanović na svom blogu.

S druge strane, Stevandić ističe da opozicija pokušava da diskredituje cijeli proces bez valjanih osnova. Stevandić je dodatno optužio opoziciju za širenje neistina, nazvavši lidera Liste za pravdu i red Nebojšu Vukanovića “neviđenim lažovom i licemjerom” zbog tvrdnji koje je iznio u vezi sa zakonitošću postupka. Stevandić je odgovorio na ove optužbe tvrdnjom da je opozicija ta koja manipuliše javnošću i da koristi svaku priliku za politizaciju procesa. On je naveo da su svi relevantni dokumenti javno dostupni i da nema govora o skrivanju bilo kakvih odluka ili informacija.

Inače, Lukiću i Dodiku je u toku suđenje pred Sudom Bosne i Hercegovine zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika Kristijana Šmita. Dodik je potpisao ukaz predsjednika na odluku o nepoštivanju odluka visokog predstavnika, a Lukić je to objavio u Službenom glasniku. Zbog toga obojicu potencijalno čekaju višegodišnje kazne zatvora.

Što se Izbornog zakona RS tiče, očekuje se da će imati dalekosežne posljedice na politički život u Republici Srpskoj. S jedne strane, može doći do dodatne polarizacije političke scene, jer će vlast i opozicija nastaviti da se sukobljavaju oko zakonitosti i legitimiteta novog zakona. S druge strane, moglo bi doći do mobilizacije građanskog društva i pokreta koji će zahtijevati transparentnost i poštovanje ustavnih procedura.

Ovaj zakon može izazvati ozbiljne tenzije unutar političkog sistema Republike Srpske, ali i unutar šireg političkog konteksta Bosne i Hercegovine. Dalja eskalacija sukoba mogla bi dovesti do destabilizacije ionako kompleksne političke situacije u zemlji.

Proglašenje Izbornog zakona Republike Srpske otkrilo je duboke pukotine u političkom sistemu Republike Srpske. Suprotstavljeni stavovi vlasti i opozicije, uz burne reakcije javnosti i međunarodne zajednice, ukazuju na složenu situaciju koja zahtijeva pažljivo praćenje i analizu. Kako će se situacija dalje razvijati, ostaje da se vidi, ali jedno je sigurno – pred Republikom Srpskom su izazovni dani u kojima će se odlučivati o budućnosti njenog demokratskog poretka.

Foto naslovna: x.com/tnjiteras
Izvor: gerila info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter