Dodik ponovo u svom elementu: “Izmislili ste priču!”

Dodik ponovo u svom elementu: “Izmislili ste priču!”

Milorad Dodik je neuvjerljivo danas prvi put progovorio o ikoni koju je poklonio ruskom ministru inostranih poslova a koja je postala afera svjetskih razmjera nakon što je država Ukrajina tvrdila da je ikona ukradena u toj zemlji i zatražila informacije o tome na koji način se našla u rukama predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

“Vi iz Federacije izmislili ste lažnu priču o tome. Ukrajina nikada nije postavila pitanje nestanka te ikone. Radi se o porodičnoj ikoni. Ni dan danas organi Ukrajine nisu tražili tu ikonu. Gospodin Lavrov je smatrao da treba da je vrati. Ona je sada tu. Ja ću sada, nisam ranije bio u prilici, pozvati ljude koji su mi to dali i javno ću im to vratiti. Oni neka pojašnjavaju dalje te stvari“, rekao je Milorad Dodik danas na konferenciji za novinare na UKC RS koja je upriličena povodom njegovog otuštanja na bolničko liječenje. Inače, Dodiku je, ukoliko je to bitno, pitanje postavila novinarka iz Republike Srpske.

Milorad Dodik se nije oglašavao od momenta kada je nastala afera “Ikona” odnosno od momenta kada je ruskom ministru inostranih poslova Sergeju Lavrovu koji je bio u posjeti Bosni i Hercegovini kao poklon uručio ikonu Svetog Nikole. Nedugo nakon posjete Sergeja Lavrova Dodik je smješten na bolničko liječenje na UKC RS, zvanično, zbog komplikacija uzrokovanim virusom korona.

Sedam dana od poklona Lavrovu oglasio se Dodikov kabinet koji je tvrdio da je ikona bila privatno porodično vlasništvo i da je ikonu Dodik, takođe, dobio na poklon.

Milorad Dodik izašao je iz bolnice na kućno liječenje a u njegovo liječenje u proteklih petnaestak dana pored doktorra sa UKC RS bili su uključeni i doktorki timovi iz Slovenije, Srbije i Sjedinjenih Američkih Država.

Izvor: GERILA info