Dodik ponovo folira

Dodik ponovo folira

"BiH neće biti članica NATO-a. Republika Srpska se tome protivi iz više razloga. Uprkos ranijim odlukama koje je BiH donijela, te odluke više nećemo provoditi", rekao je Dodik za RIA "Novosti".

- Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u Moskvi da se Republika Srpska protivi članstvu BiH u NATO-u.

"BiH neće biti članica NATO-a. Republika Srpska se tome protivi iz više razloga. Uprkos ranijim odlukama koje je BiH donijela, te odluke više nećemo provoditi", rekao je Dodik za RIA "Novosti", prenosi Srna.

Podsjetimo da je Milorad Dodik prihvatanjem Programa reformi odblokirao NATO put BiH što je omogućilo da on tada za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH predloži Zorana Tegeltiju.

Nakon toga došlo je i do formiranja Savjeta ministara, koji čine ministri SNSD, SDA i HDZ.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, kada je član bio Nebojša Radmanović iz SNSD-a, u junu 2009. usvojilo je zaključak o upućivanju zahtjeva u NATO za Akcioni plan za članstvo.

Godine 2010. je stigao pozitivan odgovor sa samita NATO-a održanog u Talinu.

Početkom decembra 2018. ministri spoljnih  poslova zemalja članica NATO-a na sastanku u Briselu, donijeli su odluku da se Bosni i Hercegovini odobri podnošenje prvog ANP-a, koji je preimenovan u Program reformi, što je formalno usvojeno na sjednici Predsjedništva BiH 19. novembra 2019. godine.

Na izradi Programa reformi radili su predstavnici NATO saveza i kabineta trojice članova Predsjedništva BiH, Milorada Dodika, Željka Komšića i Šefika Džaferovića.

Izvor: rtvbn.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks