Dodik od -sa Bošnjacima ne želimo da dijelimo ni vazduh- do -suživot i tolerancija nemaju alternativu-


Dodik od -sa Bošnjacima ne želimo da dijelimo ni vazduh- do -suživot i tolerancija nemaju alternativu-

Milorad Dodik je po ko zna koji put promijenio narativ. - “Svako ima pravo da bude svoj na svome. Može da bude drugačiji, pripadnik, jednog, drugog ili trećeg naroda, ali ono što zajedno moramo da gradimo jeste mir na ovim prostorima”, poručio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na otvaranju obnovljene džamije Arnaudije u Banjaluci.

Dodik je naglasio da je otvaranje Arnaudije veoma važan događaj i da je njeno rušenje prije 30 godina “bila greška”.

“I sada svjedočimo tome da je džamija ponovo izgrađena, što znači da se život nastavlja dalje. Ovaj prelijepi objekat treba da koriste vjernici i da im niko ne smeta u njihovim molitvama, kako ovdje u Banjaluci, tako i u cijelom regionu. Izgradnja džamije, ali i naše okupljanje ovdje, veliki su uspjeh i primjer svima, ovdje, ali i šire, da suživot i tolerancija nemaju alternativu”, izjavio je Dodik.

 FOTO: Gerila (sve fotografije)

Neupućeni bi na prvu zaključili da je Dodikova poruka više nego korektna i da je odraz zrele, odmjerene politike koja odiše tolerancijom i međusobnim uvažavanjem. Naravno, sve bi bilo tako da nije riječ o Miloradu Dodiku. Istom onom Dodiku koji je ne tako davno izjavio da sa Bošnjacima ne želi da dijeli ni vazduh, a kamoli neke druge vrijednosti.

“Srpski narod nikada neće pristati na narativ političkog Sarajeva i dijela međunarodne zajednice o navodnom genocidu u Srebrenici. Guranje rezolucije o Srebrenici u Generalnu skupštinu UN, guranje je BiH ka mirnom razlazu. Gnusna je laž da će rezolucija da pospješi pomirenje. To je izmišljotina koja pokazuje propagandnu namjeru i ništa drugo. Mi samo tražimo da se poštuje slovo Dejtona i slovo Ustava. Situacija će se dramatično promijeniti poslije 2. maja. Htjeli mi to ili ne. U našim međusobnim odnosima to će biti Кineski zid. Mi ne želimo da sa Bošnjacima dijelimo vazduh, a kamoli druge vrijednosti. Da vi čitavom jednom narodu gurate etiketu genocidnog naroda, a svjesni ste da to nije postojalo, tačnije da se to tako nije desilo”, poručio je Dodik nakon sastanka sa sekretarom Savjeta bezbjednosti Ruske Federacije Nikolajem Platonovičem Patruševom u Sankt Peterburgu prije dvije sedmice.

Dakle, Dodik je u samo dvije sedmice od toga da “neće da dijeli vazduh sa Bošnjacima” došao do toga da “suživot i tolerancija nemaju alternativu”. Doduše, i ranije se dešavalo da “preko noći” promijeni narativ, pa je naizmjenično, po potrebi, širio strah i mržnju i pozivao na dogovor i toleranciju. Može se očekivati da će se slično desiti opet. Pitanje je dana kada će opet napasti “muslimane” i tvrditi da sa njima “nema zajedničkog života”.

Ipak, nešto mu se mora priznati. Izjavom o suživotu i toleranciji uspio je pomjeriti fokus sa obnove srušene Arnaudije i po ko zna koji put sebe staviti u prvi plan.

Foto naslovna: Gerila
Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter