Dodik: Netačna Šolcova izjava o navodnoj secesiji -Goodbye BiH, welcome RS exit- je moja šala sa narodom

Dodik: Netačna Šolcova izjava o navodnoj secesiji -Goodbye BiH, welcome RS exit- je moja šala sa narodom

Reakcija Milorada Dodika na optužbe njemačkog kancelara da vodi secesionističku politiku: Kome vjerujete, meni ili svojim očima?

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik odbacio je optužbe njemačkog kancelara Olafa Šolca da vodi secesionističku politiku, ističući da ne shvata kako jedan važan državnik može olako da iznosi lažne narative koji su rezultat muslimanske propagande.

“Republika Srpska, niti bilo ko u njoj ne vodi secesionističku politiku, niti postoji ijedan akt kojim bi se mogle dokazati takve neistine koje bi da stalnim ponavljanjem postanu istina”, rekao je Dodik u izjavi Srni.

Dodik je naveo da je iznenađen da je njemački kancelar tako olako iznio neprovjerene kvalifikacije, jer se ipak radi o kancelaru najmoćnije države u EU i ponovio da je netačna Šolcova izjava o navodnoj secesiji i njegovoj ulozi u tome.

Dakle, Dodik tvrdi da u RS nema secesionističkih tendencija i da nema namjeru da Republiku Srpsku vodi u nezavisnost. Njegova izjava zvuči, u najmanju ruku, neobično, da ne kažemo licemjerno, pored toga što postoji mogućnost da je čak izrečena u strahu od eventualnih posljedica zbog njegove destruktivne politike.

Posljednjih godina Dodik je, primjenjujući princip “odvrni-zavrni”, više puta pozivao na nezavisnost i nakon izvjesnog vremena pobijao da ima namjere da Republiku Srpsku vodi u samostalnost.

Čuvena je njegova izjava koju je izrekao početkom 2020. godine u kojoj je “poetski” najavio nezavisnost Republike Srpske.

“Za 60 dana se vidimo. Vjerujem da ću biti uvjereniji kada vam se budem obraćao tada i da ću biti bliže onom što sam na početku rekao – goodbye BiH, welcome RS exit”, rekao je tada Dodik na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS.

Dodik, takođe, na gotovo sedmičnom nivou izjavljuje da je Bosna i Hercegovina nemoguća država i da je najbolje da Republika Srpska bude nezavisna. S tim u vezi, više puta je izjavio da Srbima nema života na ovim prostorima ako ne budu imali nezavisnu državu.

Pored toga što izjavljuje da je najbolje da RS bude nezavisna, Dodik često i prijeti da će RS proglasiti nezavisnost ukoliko se ne ispune njegovi uslovi, odnosno uslovi vladajuće koalicije u RS na čelu sa SNSD-om.

Kada svemu dodamo prijetnje referendumom o pitanju statusa Republike Srpske, ali i jednom realizovanom – o Danu RS, zaista je “neshvatljivo” kako neko od predstavnika međunarodne zajednice može pomisliti da Dodik ima secesionističke namjere.

U stilu “ženo kome više vjeruješ, meni ili svojim očima”, Dodik po ko zna koji put, manipulišući i izvrćući činjenice, pokušava “odbraniti neodbranjivo” i predstaviti se međunarodnoj zajednici kao “glas razuma i mira” nasuprot “lažljivih i ratnohuškačkih muslimana”. Reakcija na optužbe Olafa Šolca samo je posljednji primjer Dodikove “političke vratolomije” i pokušaja da se predstavi drugačijim nego što zaista jeste.

Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter